Imagini preţioase cu cea mai mare felină din Europa – Puma Carpaţilor, în parcul elogiat de „Washington Post” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exemplar de râs surprins în ipostaze rare ziua în amiaza mare în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto captură video
Exemplar de râs surprins în ipostaze rare ziua în amiaza mare în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto captură video

I se mai spune şi vânătorul invizibil animalului sălbatic prezent în pădurile României într-o populaţie de 1.200 - 1.500 de exemplare, din cele 9.000 de râşi existenţi pe întregul continent european. 20 dintre aceştia au fost semnalaţi în Parcul Naţional Cozia, din judeţul Vâlcea.

În urmă cu aproximativ patru ani, jurnaliştii de la „Washington Post” scriau un articol laudativ la adresa României, elogiind mai multe zone din judeţul Vâlcea, printre care şi Parcul Naţional Cozia. 

„Rapsodia românească, incursiune pe un tărâm nelăudat din Estul Europei“ (Romanian rhapsody – exploring an unsung destination in Eastern Europe)” descria frumuseţea, „peisajele magnifice” şi autenticitatea locurilor, dar şi ospitalitatea oamenilor din Vâlcea. Despre parcul de unde se poate admira cea mai spectaculoasă panoramă asupra Oltului, se amintea că deţine două păduri seculare, virgine sau cvasivirgine, de fag şi amestecuri de fag şi foioase, care între timp au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO, unde se regăsesc exemplare cu o înălţime de peste 50 de metri şi 2 metri în diametru. „Acest lucru este aproape nemaiauzit acum în Europa şi o remiză mare pentru iubitorii de natură“, se menţiona în articolul din Washington Post. De asemenea, era apreciată şi fauna locului.

Zilele trecute, reprezentanţii Parcului Naţional Cozia au postat pe pagina proprie de socializare o filmare ce surprinde mai multe exemplare de lincşi, în contextul în care la noi în ţară este răspândit mai ales în pădurile Carpaţilor Orientali, dar şi în Munţii Apuseni.

Imagini preţioase cu exemplare de râşi, surprinse în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea

Imaginile sunt cu atât mai ieşite din comun cu cât al treilea mare prădător al Europei, după urs şi lup, considerat cea mai mare felină de pe continent, şi poreclit „Puma Carpaţilor”, interferează rareori cu omul. Dotat cu văz şi auz extrem de fine şi fiind un carnivor extrem de discret şi izolat, râsul este foarte de rar observat în libertate. În Parcul Naţional Cozia a putut fi surprins cu ajutorul camerelor de supraveghere ale celor de la Romsilva - Direcţia Silvică Vâlcea, în ipostaze preţioase având în vedere că rareori este observat ziua în amiaza mare, activitatea cea mai intensă desfăşurând-o dimineaţa devreme şi seara târziu. 

Filmarea vine însoţită de următoarea explicaţie: „În Parcul Naţional Cozia au fost semnalate şi inventariate aproximativ 20 de exemplare de râs (Lynx lynx), reprezentând o populaţie foarte viguroasă şi bine conservată. Ecosistemele formate din păduri bătrâne pe suprafeţe mari, presărate cu stâncării secundare, reprezintă locul ideal de viaţă al acestor feline. Aici hrana lor, în special cervicide (căprioare, capre negre), şoareci, păsări etc. se poate găsi din abundenţă. Netulburarea liniştii de către oameni, pe toată perioada anului, este un factor esenţial în bunăstarea acestei populaţii”, se precizează în descriere.

Exemplar de râs suprins în ipostaze rare ziua în amiaza mare în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto captură video 1

Exemplar de râs surprins în ipostaze rare în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto captură video

Apoi sunt făcute câteva menţiuni despre Parcul National Cozia: „Unul din cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este situat în judeţul Vâlcea şi cuprinde masivul Cozia şi o parte a Munţilor Lotrului. Romsilva - Parcul National Cozia are o suprafaţă de 17.100 de hectare, din care 16.070 hectare păduri, 8.134 hectare păduri din acestea fiind incluse în zone de protecţie integrală, unde nu este permisă intervenţia umană”.

În România, râsul carpatin are, oficial, populaţia cea mai bine reprezentată după cele din Rusia. Considerat monument al naturii, fiind protejat de lege şi ocrotit în rezervaţiile şi în arealele pe care le ocupă, este cel mai des întâlnit între 800 şi 1.500 de metri. Cea mai mare pisică a continentului nostru trăieşte „de-a lungul lanţurilor muntoase din sud-estul şi centrul Europei, dar şi din nordul sau estul continentului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei şi platoul Tibetan. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râşi, , iar dintre aceştia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate”, după cum se menţionează într-un documentar al celor de la World Wide Fund for Nature (WWF), despre felina emblematică a Carpaţilor.

Exemplar de râs suprins în ipostaze rare ziua în amiaza mare în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto captură video 1

Exemplar de râs surprins în ipostaze rare ziua în amiaza mare în Parcul Naţional Cozia - Vâlcea Foto captură video

În libertate, râsul reprezintă un indicator al unui ecosistem sănătos şi echilibrat.

Parcul Naţional Cozia nu a fost admirat şi elogiat doar de jurnaliştii americani. În plină pandemie, mai mulţi tineri străini din Franţa, Italia, Spania, Turcia etc., veniţi la Vâlcea printr-un proiect de voluntariat - „VolGreen” - au realizat un clip de promovare internaţională a acestui loc, fascinaţi de „minunea naturală a României” şi de „peisajele sale care-ţi taie respiraţia” 

Vă mai recomandăm şi:

FOTO VIDEO Cum este promovat peste hotare un colţişor de rai, fără niciun ban: „Nu cred că asta e România!”

FOTO Parcul Naţional Cozia şi Horezu, descrise elogios într-un articol din Washington Post: „Rapsodia românească, incursiune pe un tărâm nelăudat din Estul Europei“

FOTO VIDEO Cum arată în mijloc de toamnă „peisajele magnifice“ din România elogiate de jurnaliştii americani: rapsodia în culori din Cozia

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite