FOTO Primarul din Mădulari vrea să-i ridice statuie unui fost politician PSD decorat de Ceauşescu şi Iliescu: „Avem drumul asfaltat datorită dânsului“

FOTO Primarul din Mădulari vrea să-i ridice statuie unui fost politician PSD decorat de Ceauşescu şi Iliescu: „Avem drumul asfaltat datorită dânsului“

Ion Cîlea (foto stânga), fostul preşedinte al CJ Vâlcea, va avea o statuie ridicată de primarul comunei Mădulari, Dan Dimulescu, (foto dreapta); Foto colaj Adevărul şi Râmnicu Vâlcea Week

Unui fost vicepreşedinte naţional al PSD, decorat de Ceauşescu şi Iliescu şi cercetat în „dosarul referendumului“ alături de Liviu Dragnea, i se va ridica o statuie. Primarul din localitatea vâlceană Mădulari a declarat public că va ridica monumentul în memoria fostului preşedinte de consiliu judeţean, pentru aportul pe care acesta l-a avut în dezvoltarea localităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniel Dimulescu, primarul social democrat dintr-o comună cu un nume mai puţin obişnuit, Mădulari, din judeţul Vâlcea, a declarat pentru o televiziune locală (VTV), că va demara procedurile pentru construirea unei statui în memoria unui fost şef al administraţiei judeţene, Ion Cîlea. 
Ideea s-a născut în 2017, la trei ani după decesul fostului preşedintele al Consiliului Judeţean: „Are tot dreptul şi o merită”, şi-a explicat gestul primarul.
 
Statuia va fi ridicată în apropierea Primăriei Mădulari, iar motivul pentru care i se va face această onoare pleacă de la faptul că fostul politician şi-a îndeplinit promisiunile electorale: „Avem DJ 677 asfaltat datorită dânsului. Toată lumea care trece prin localitate zice că e autostradă”, mai spune Dimulescu.
 
Şeful administraţiei locale susţine că până la finele lui 2019 va executa lucrarea şi cu bani proprii, dacă proiectul nu va primi votul consilierilor locali. „Nu este vorba despre culoare politică. Ar trebui ca toţi consilierii, chiar şi cei din vechea legislatură când s-a realizat lucrarea, să voteze pentru această statuie”, mai crede primarul. 
 
DJ 677 înainte de refacerea lui, Foto: realitatea.net
 
Ion Cîlea s-a născut în 1944 în Ocnele Mari - Vâlcea, a absolvit Facultatea de Agricultură din Craiova şi a ajuns doctor în ştiinţe agricole la bătrâneţe, în 2005.
 
Înainte de Revoluţie, inginerul agronom de profesie a condus Oficiul de Cadastru şi Organizare Teritorială Vâlcea, după ce a fost şef, imediat după facultate, la o Cooperativă de Producţie din comuna Nicolae Bălcescu - Vâlcea, unde, după patru ani a devenit preşedinte de CAP. 
 
Este perioada în care a fost decorat cu „Ordinul Muncii clasa a III-a şi medalii ale R.S. România”, pentru meritul de a fi militat activ pentru obţinerea de producţii mari la cereale şi fructe. După 1989, a condus Întreprinderea de Execuţie şi Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare, iar în 1992 s-a înscris în Partidul Social Democrat Român. 
 
A fost recompensat de Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de cavaler, „pentru competenţa şi spiritul de iniţiativă în dezvoltarea agriculturii româneşti“.
 
A condus în cadrul SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea Fabrica de Conserve Râureni, apoi a devenit director general al Direcţiei pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Vâlcea.
 
A fost numit subprefect de Vâlcea, funcţie pe care a ocupat-o până în 2004. Între 2004 şi 2005, a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. În 2005 a fost ales în fruntea PSD Vâlcea, după ce între 2000 şi 2005 deţinuse funcţia de vicepreşedinte.
  
A revenit la Consiliul Judeţean Vâlcea, în fruntea acestei instituţii, în 2008, unde a rămas până în ultimele zile de viaţă, la finele lui 2014, când a murit din cauza unui cancer de colon. Din 2009 până în 2013 a fost şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional. 
 
Aşa arată acum DJ 677, drumul datorită căruia i se va ridica o statuie unui pesedist, Foto: primăria - mădulari.ro
 
În 2012, a fost cercetat alături de Liviu Dragnea în dosarul „Fraudă la referendum”, pentru că a îndemnat lumea să iasă la votul pentru demiterea lui Traian Băsescu. „Scrieţi că eu am mobilizat oamenii la vot. Păi dacă eu sunt preşedintele organizaţiei judeţene, ce trebuie să fac? Nu trebuie să invit oamenii la vot, nu trebuie să mă ocup de treaba aceasta? Şi să spun să voteze cu partidul pe care îl reprezint! Mi se pare normal!“, spunea Cîlea la o întâlnire publică de la acea vreme. 
 
În cei şase ani de mandat, s-a remarcat pentru implicarea în refacerea infrastructurii rutiere a judeţului, cu fonduri europene sau de la Guvern. Printre drumurile refăcute se numără şi cel de la Mădulari. Deşi refacerea DJ 677 a început în 2013, fostul preşedinte de consiliu judeţean căruia i se va ridica statuie nu a mai apucat să meargă la inaugurare. În urma ploilor din primăvara lui 2014, o porţiune din şosea a fost afectată de alunecări şi fisuri. 
 
Drumul leagă două judeţe, Vâlcea de Olt. Valoarea investiţiei numai în judeţul Vâlcea s-a apropiat de 60 de milioane de lei. La Mădulari au fost asfaltaţi aproximativ 9 km de drum. 
 
Dacă ideea primarului Dan Dimulescu se va materializa, Ion Cîlea va fi primul politician post-decembrist din Vâlcea care va avea o statuie şi probabil primul membru PSD. Nu este însă primul politician din România căruia i se face această onoare. O statuie a lui Corneliu Coposu, spre exemplu, se găseşte în vecinătatea Casei Tineretului din Drobeta Turnu Severin.

Foto stânga - fostul președinte al Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, răpus de o boală incurabilă, foto dreapta - Dan Dimulescu, primarul localității Mădulari care vrea să-i ridice o statuie, Foto: colaj Adevărul și Râmnicu Vâlcea Week

Imagini din aceeasi galerie
  • Foto stânga - fostul președinte al Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, răpus de o boală incurabilă, foto dreapta - Dan Dimulescu, primarul localității Mădulari care vrea să-i ridice o statuie, Foto: colaj Adevărul și Râmnicu Vâlcea Week
  • Cum arăta DJ 677 în 2009, Foto: realitatea.net
  • Cum arăta DJ 677 în 2009, Foto: realitatea.net
  • Cum arăta DJ 677 în 2009, Foto: realitatea.net
  • DJ 677 după refacerea sa, începută în 2013 și terminată în 2015, Foto: evenimentvalcean.ro
  • Zona centrală cu Primăria Mădulari, unde urmează să fie amplasată statuia lui Ion Cîlea, Foto: primaria-mădulari.ro 
  • DJ 677 în comuna Mădulari Vâlcea văzut din dronă Foto primăria-mădulari ro
  • Comuna Mădulari, DJ 677, Foto: primăria-mădulari ro
Distribuie imaginea
citeste totul despre: