28 pacienţi de la un azil pentru persoane cu deficienţe din Vâlcea, contaminate cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de Asistenţă şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea Foto tribunavalceana ro
Centrul de Asistenţă şi Îngrijire Zătreni - Vâlcea Foto tribunavalceana ro

După ce o asistentă medicală din cadrul Centrului de îngrijire şi asistenţă Zătreni – Vâlcea a fost depistată pozitiv la testul pentru SARS – CoV2, s-a aflat că o treime dintre pacienţi au fost contaminaţi cu noul coronavirus.

28 dintre cele aproximativ 90 de persoane, cu vârste cuprinse între 30 şi 70 de ani, internate la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Zătreni, ce funcţionează în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, au fost confirmate pozitiv la virusul SARS - CoV2. Testarea a avut loc vineri, 3 iulie, iar rezultatele au venit duminică, 5 iulie. 

Reprezentanţii Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vâlcea au anunţat că „urmare a depistării unui număr de 28 de cazuri pozitive cu SARS – CoV-2 din cadrul Centrului de îngrijire şi asistenţă Zătreni (din cadrul DGASPC Vâlcea), Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a declanşat o anchetă epidemiologică”. 

Specialiştii au plecat luni, 6 iulie, la Zătreni, pentru a afla cum s-au contaminat bătrânii, cu ce persoane au intrat în contact şi pe cine ar fi putut infecta la rândul lor, precum şi ce măsuri se impun.

În paralel, personal medical din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a mers la faţa locului pentru triajul epidemiologic al pacienţilor şi pentru a decide dacă şi unde urmează să fie internat fiecare bolnav în parte, în funcţie de simptome şi celelalte afecţiuni de care suferă.

Cei mai mulţi dintre pacienţi, carantinaţi separat în azil

„În urma triajului clinic beneficiarii pozitivi vor fi internaţi în spitalele dedicate SARS-CoV-2, în funcţie de forma clinică”, au precizat iniţial autorităţile. Acestea au decis ca beneficiarii pozitivi asimptomatici să fie relocaţi într-un pavilion separat de beneficiarii negativi şi monitorizaţi de către un medic specialist de la Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. S-a luat hotărârea ca bolnavii care prezintă simptome uşoare să fie transferaţi la Spitalul Municipal Horezu, decretat spital suport Covid 19, iar cei cu simptome medii la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea, dar în final, s-a concluzionat că nu este nevoie. 

După verificare, specialiştii de la Spitalul Judeţean Vâlcea au constatat însă că, cu o singură excepţie, toţi pacienţii diagnosticaţi pozitiv sunt asimptomatici, aşa că au decis ca aceştia să rămână în Centrul de la Zătreni. O singură persoană a fost transportată la unul dintre spitalele judeţului. 

Beneficiarii vor rămâne sub supravegherea personalului medical mediu, din cadrul centrului, care va fi coordonat de către un medic din cadrul Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. 

Echipa DSP Vâlcea care s-a deplasat la Zătreni a făcut următoarele recomandări: „asigurarea în regim de urgenţă a unui medic din cadrul DGASPC Vâlcea care să monitorizeze beneficiarii  şi activitatea personalului sanitar mediu, delimitarea spaţiilor pentru beneficiarii pozitivi şi cei negativi; completarea personalului centrului; stabilirea activităţilor centrului în vederea diminuării riscului de răspândire a SARS-CoV-2; asigurarea personalului cu cantităţi suficiente  de  echipamente de protecţie adecvate îngrijirii beneficiarilor; asigurarea cu dezinfectanţi avizaţi de Ministerul Sănătăţii, continuarea testării atât a personalului cât şi a beneficiarilor conform metodologiei elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică – CNSCBT”, după cum s-a precizat într-un comunicat al Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vâlcea.

O treime dintre bolnavii de coronavirus din Vâlcea, din Zătreni 

Totul a plecat de la testarea standard a personalului azilului, derulată conform metodologiei în vigoare, de două ori pe lună. În data de 26 iunie, una dintre asistentele medicale, în vârstă de 34 de ani, a fost testată pozitiv, motiv pentru care s-a luat decizia ca pe lângă angajaţi să fie testaţi şi beneficiarii. Astfel s-a aflat că 28 dintre pacienţi au fost infectaţi cu noul coronavirus. 

Asistenta medicală de la Zătreni reprezintă practic al cincilea caz de contaminare cu SARS - CoV2, confirmat la nivelul DGASPC Vâlcea. Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Zătreni are personal medical şi auxiliar propriu: un medic, 13 asistenţi medicali şi 39 infirmiere. Urmare a depistării numărului mare de contaminări cu noul coronavirus, instituţia a intrat în carantină. 

Persoanele asimptomatice vor rămâne în centru, pentru că la nivelul judeţului nu mai sunt suficiente paturi disponibile pentru bolnavii de Covid 19, mai ales după ce au fost transferaţi aici şi bolnavi din Argeş.

La Secţia Terapie Intesivă, duminică, mai era doar un pat liber, iar la Boli Infecţioase alte cinci, locuri care vor fi ocupate de pacienţi de la Zătreni. 

În schimb, Spitalul Orăşenesc Horezu a primit aviz favorabil, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, pentru reluarea activităţii non-COVID în cadrul unităţii, întreruptă în luna aprilie, odată cu decretarea acestei instituţii ca spital suport în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. În continuare, persoanele confirmate pozitiv vor fi internate aici, fiind alocat în acest sens un etaj al spitalului, cu acces separat faţă de restul secţiilor, cu o capacitate de 28 de paturi pentru pacienţii COVID-19. În prezent, la spitalul din Horezu sunt internate nouă persoane diagnosticate pozitiv: dintre care patru persoane sunt asimptomatice şi cinci prezintă forme uşoare de boală. Trei dintre pacienţi provin din două judeţe limitrofe.

De la începutul pandemiei de coronavirus, până în prezent, în Vâlcea au fost confirmate 86 de persoane infectate cu SARS - CoV2, dintre care cinci au decedat între timp, iar aproximativ jumătate au fost declarate vindecate şi externate. Vâlcea a fost, timp de săptămâni bune, judeţul cu cel mai mic număr de persoane infectate cu Covid - 19. Acum se situează pe penultimul loc, după Satu Mare.

Vă mai recomandăm şi:

Secretul medicului răpus de coronavirus la câteva zile după ce mama sa a avut acelaşi sfârşit tragic: „Şi-a împlinit visul“

VIDEO Drama familiei depistate cu SARS-CoV-2: şefii spitalului susţin că le-au acordat facilităţi, pacienţii, că şi-au creat condiţii singuri cu lucruri aduse de-acasă

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite