Un căutător de comori din Prahova a dat lovitura: „Nu se cunoaşte niciun tezaur similar în România”

Un căutător de comori din Prahova a dat lovitura: „Nu se cunoaşte niciun tezaur similar în România”

Monede şi podoabe din secolul XI, descoperite de un căutător de comori din Prahova FOTO Muzeul de Arheologie şi Istorie Prahova

Un pasionat de istorie a descoperit în zona de sud a judeţului Prahova un tezaur de podoabe şi monede bizantine puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates, în anii 1078-1081.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristian Cojanu, cel care a făcut descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova.

Tezaurul este alcătuit din 40 de piese de cercei şi monede din metal preţios şi este unicat în România, susţin muzeografii din Prahova. Potrivit sursei citate, podoabele ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină.

Podoabele ”ilustrează relaţiile populaţiei şi a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaşte în România nici un tezaur similar care să conţină piese de podoabă şi un grup compact de monede din electrum din acelaşi tip puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta oraşelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) şi ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre şi Munţii Carpaţi la sfârşitul secolului al XI-lea”, potrivit unui comunicat al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Muzeografii urmează să efectueze un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri.

FOTO Muzeul Judeţean de Arheologie Prahova 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările