Povestea trenului plin cu muniţie aflat într-un lac din Prahova: „aglomerarea de metale“ din teoriile experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că cine nu are un bătrân să-şi cumpere, iar dacă tot şi-l cumpără, atunci să-i asculte şi sfaturile, am adăuga noi. Zicala se potriveşte mănuşă pentru reprezentanţii Primăriei din Câmpina, care au ignorat ani la rând o legendă care circula de mult timp prin oraş şi au fost la un pas de o tragedie.

Se spune că cine nu are un bătrân, să-şi cumpere, iar dacă tot şi-l cumpără, atunci să-i asculte şi sfaturile, am adăuga noi. Zicala se potriveşte mănuşă pentru reprezentanţii Primăriei din Câmpina care au ignorat ani la rând o legendă care circula de mult timp prin oraş şi au fost la un pas de o tragedie.

Se întâmpla în urmă cu doi ani, atunci când autorităţile locale au decis să amenajeze un parc pe malurile unui lac aflat la ieşire din localitate. Despre acest lac, cei mai bătrâni dintre localnci ştiau că este extrem de periculos, iar apele adânci şi întunecate ascundeau o frântură de istorie.

Când au început să dragheze lacul, colţii cupei escavatorului s-au înfipt direct într-un proiectil de antiaeriană de 110 mm, vechi de mai bine de jumătate de secol. A fost momentul în care muncitori, şefi de şantier, directori de firmă şi autorităţi au realizat că legenda ar putea să aibă un sâmbure de adevăr şi au decis întreruperea lucrărilor.

Ce spune legenda

Lacul Curiacul se află la ieşire din Câmpina spre comuna Poiana Câmpina. Pe dealul de deasupra acestui lac a funcţionat, până în urmă cu aproximativ zece ani, o cale ferată construită aici special pentru transportul produselor fabricate la Rafinăria Steaua Română, înfiinţată în anul 1895. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rafinăria din Câmpina a fost una dintre sursele de aprovizionare cu combustibil pentru trupele germane.

Este de notorietatea faptul  că pe calea ferată, care merge câteva zeci de metri în paralel cu lacul, au circulat în timpul războiului sute de trenuri pline cu muniţie de război. Alin Ciupală, istoric câmpinean, a povestit cu diverse ocazii faptul că nu este exclus ca în lacul Curiacul să se afle o cantitate impresionantă de muniţie de război. Se pare că trupele germane, aflate în retragere, pentru că aveau drum lung de făcut până în Germania, au abandonat în apă o mare parte din armament.

Sunt două variante care stau la baza acestei legende: fie soldaţii germani au rostogolit la vale un vagon de tren plin cu muniţie, fie au aruncat din tren chesoane pline cu obuze, tunuri şi aruncătoare de mine, această din urmă variantă fiind mult mai credibilă. Din păcate nu există documente care să ateste aceste informaţii. În lipsa acestora, autorităţile locale au considerat  că  totul are valoarea unei poveşti spuse de bunici nepoţilor la gura sobei şi s-au apucat să cureţe lacul, fără să o minimă verificare.

Groapa de gunoi în anii de dinaintea Revoluţiei din 1989

Având o poziţie nefericită, departe de centrul oraşului, pe marginea unui drum circulat doar de cei care aveau drum spre gară sau spre alte localităţi din împrejurimi, lacul a fost ignorat mult timp de autorităţile locale. După cutremurul din 1977, care a distrus multe dintre clădirile istorice din Câmpina, parte din molozul rezultat a fost aruncat în acest lac.

Obiceiul a fost păstrat chiar şi în anii 80 când în oraş a pătruns furia comunistă care a dărâmat ceea ce mai rămăsese în picioare în urma seismului dintre clădirile construite în perioada interblelică, în locul lor construindu-se blocuri pentru oamenii muncii. Astfel că, în câţiva ani, lacul Curiacul s-a transformat într-o groapă de gunoi a oraşului. Vegetaţia abundentă din jur masca perfect totul, aşa că puţini au fost cei care au ştiut ce se ascunde pe fundul apei.

Muncitorii au refuzat să mai sape

Surpriza a apărut în urmă cu trei ani, atunci când administraţia publică s-a hotărât să readucă la viaţă zona şi să amenajeze în jurul lacului un parc pentru copii. Lucrările au fost ample. A fost nevoie de săpături pentru lărgirea suprafeţei luciului apei, şi de dragarea lacului. În vara aului 2014 s-a dat alarma.

Un muncitor care lucra cu un escavator a oprit maşinăria exact la câţiva milimetri de un obuz de mari dimensiuni. S-a intat în panică, pentru că doar cu câteva zile înainte de acest incident, în aceeaşi zonă, fuseseră găsite cinci cartuşe de carabină de calibru 7,65 cu o vechime de 50-60 de ani.

Oamenii şi-au adus aminte brusc de legenda vagonului cu muniţie aruncat în lac şi au refuzat să mai lucreze în zonă, iar teama lor justoficată a fost înţeleasă de autorităţi care au solicitat ajutorul experţilor de la ISU Prahova.

Nimeni nu a pronunţat cuvântul muniţie, doar aglomerare de metale

Depăşiţi de situaţie pentru că nu aveau în dotare la acea dată echipamente care să detecteze munţia ascunsă în adâncurile apei, reprezentanţii ISU au recomandat primăriei Câmpina să ia legătura cu o firmă specializată în detectarea metalelor din sol.

Specialiştii au venit la câmpina undeva spre finele lunii septembrie 2014, iar în urma verificărilor cu un aparat cu raze X au concluzionat. În adâncurile lacului au fost detectate mai multe aglomerări de metal, dar nimeni nu a pronunţat atunci cuvântul muniţie. S-a decis atunci modificarea proiectului de amenajare a malurilor lacului, pentru a se evita riscul unei explozii, şi s-a renunţat la săpăturile de mare adâncime care cine ştie ce ar fi scos la suprafaţă.

În concluzie, dacă există o cantitate mare de muniţie de război în lacul Curiacul din Câmpina, vom afla, poate, atunci când proiectul de amenajare a zonei va fi reluat şi pentru ecologizarea versantului de sub calea ferată. Pentru acest lucru este nevoie ca reprezentanţi CFR să-şi dea acordul. Până acum nu au făcut-o, deşi solicitări din partea administraţiei publice locale au existat.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite