Manechinul care sprijină sicrie, decorul sinistru care sperie trecătorii în Câmpina. „Este şi inestetic şi ilegal“

Manechinul care sprijină sicrie, decorul sinistru care sperie trecătorii în Câmpina. „Este şi inestetic şi ilegal“

Manechinul bărbat, din magazinul de pompe funebre, are menirea să promoveze şi hainele pentru ultimul drum, spun vânzătorii. Manechinul femeie, care pare că nu mai poate sta de unul singur în picioare, sprijină geamul vitrinei de după colţ şi te priveşte pentru un moment cu un singur ochi FOTO Diana Frîncu

Maniera prin care multe dintre societăţile care oferă servicii funerare aleg să-şi promoveze afacerea depăşesc de cele mai munte ori atât cadrul legal, dar mai ales limitele bunului simţ.

O firmă de pompe funebre, cu sediul în oraşul prahovean Câmpina, a ales să-şi atragă clienţi noi folosindu-se de manechine amplasate lângă sicriele expuse la vedere, în vitrina magazinului.

Decorul obţinut este sinistru, mai ales pe timpul nopţii, când în magazinul de prezentare, cu vitrină direct la stradă, lumina slabă din interior produce o imagine confuză a ceea ce se află înăuntru.

Astfe, lângă sicriele expuse în poziţie verticală, străjuieşte un manechinul îmbrăcat în costum bărbătesc. Este poziţionat  astfel încât una dintre mâini pare că se sprijină de geam, iar alta de cosciug. Manechinul are şi o parteneră. O păpuşă din plastic, îmbrăcată în costum de damă, sprijină geamul vitrinei cu capul, din faţa unei cruci.

 Vânzătorii au explicat, sub protecţia anonimatului, că administratorul firmei nu a vrut altceva decât să indice faptul că de acolo se pot cumpăra inclusiv haine pentru ultimul drum al persoanei decedate. Rezultaul a fost doar un tablou lugubru, rupt din filme de groaza, nepotrivit pentru o zonă circulată intens mai ales de copiii care merg spre şcoala din imediata apropiere.

Dincolo de aspectul care dă fiori, felul în care sunt prezentate serviciile oferite de societatea de pompe funebre încalcă legea.

"Conform HG 741/2016, aparţinătorii persoanei defuncte trebuie respectaţi. Partea de expunere trebuie să fie undeva în spate, magazinul de prezentare al produselor specifice serviciilor funerare trebuie să fie separat de zona de primire clienţi. Expunerea crucilor şi a sicrielor la vedere este inestetic şi ilegal", a declarat Sebastian Adelin Cocoş, preşedintele Asociaţiei Funerare Romăne.

Unele administraţii publice au început să lupte cu astfel de situaţii. Firmele de pompe funebre riscă suspendarea activităţii dacă mai expun coroane, sicrie şi cruci în afara magazinelor începând cu data de 1 ianuarie 2020, se precizează într-o hotărâre adoptată recent de Consiliul Local al municipiului Alexandria.

Chiar şi în lipsa unei Hotărâri de Consiliu, autorităţile locale pot sancţiona firmele de pompe funebre, dacă acestea refuză să respecte normele de funcţionare clarificate prin Hotarâre de Guvern din anul 2016.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările