Smart-city cu tehnologie chineză la Mioveni. Ce economie de energie ar urma să aducă implementarea proiectului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Mioveni a avut loc săptămâna aceasta inaugurarea primului proiect-pilot Smart City din judeţul Argeş. Proiectul aparţine societăţii Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni şi a fost realizat cu tehnologie de ultimă generaţie, produsă de gigantul mondial ZTE.

Oraşul Mioveni testează în cadrul proiectului pilot Mioveni Smart City – o modalitate smart de telegestiune a iluminatului public, prin senzori electronici care folosesc comunicaţia wireless. 

Este vorba de o soluţie de telegestiune (control de la distanţă) a iluminatului public, implementată de către S.Ed.C. Mioveni şi ZTE România, care are ca scop optimizarea consumului de energie electrică şi a costurilor în ceea ce priveşte operarea şi întreţinerea sistemului de iluminat public, pe o porţiune de 1,5 kilometri din Bulevardul Dacia, cu posibilitatea de extindere.


Proiectul a constat în montarea a 126 de lămpi LED cu cosum redus, care au o putere care variază între 20 şi 90 W, în funcţie de nivelul la care sunt reglate, montarea a 17 camere CCTV de supraveghere video - rezoluţie 1920x1080/60fps cu sistem infrared, un stâlp BluePillar cu panou LED care poate reda video mesaje informative, anunţuri, material publicitare, o staţie meteo şi terminal pentru furnizare de semnal internet WI-FI gratuit în zonă şi realizarea de către specialiştii ZTE a unui soft special de operare.


"Soluţia permite reglarea automată şi de la distanţă a iluminatului stradal, generând astfel economii majore de energie electrică. Instalarea controllerelor inteligente a fost cuplată cu înlocuirea unui număr de 126 corpuri de iluminat existente (echipate cu sodiu) cu lămpi LED inteligente, care permit optimizarea la maxim a consumului de energie (optimizarea funcţionalităţii de dimming în funcţie de nevoi). Prin intermediul unui controller conectat la internet, fiecare stâlp de iluminat comunică cu celelalte şi în timp real informaţia este monitorizată dintr-un server general, pe ecranul unui laptop, printr-o aplicaţie smart ce poate fi gestionată chiar de pe un telefon mobil.Prin intermediul soluţiei de telegestiune, sistemul de iluminat este controlat de la distanţă, cu posibilitatea setării programului de funcţionare şi a intensităţii luminii în funcţie de anotimp, condiţii meteo, traffic, etc. Dispozitivele trimit alarme şi oferă informaţii în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp, dacă lampa nu funcţionează în parametrii sau alte detalii", exlică primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu.

Imagine indisponibilă

 Echipamentele au costat 100.000 de euro

 Datorită controlului la nivel de lampă LED, reţelele de lumină stradală sunt în permanenţă legate la sursa de electricitate. Prin urmare, există un număr mare de senzori şi dispozitive care se pot lega la reţeaua de iluminat stradal şi care pot fi coordonate printr-o serie de aplicaţii dedicate. 

Multe dintre echipamentele şi senzorii care se pot conecta la reţeaua de iluminat public inteligent au rolul de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor şi de a contribui la menţinerea un mediu mai sigur şi mai curat pentru oraş: camere CCTV de supraveghere video şi traffic rutier, senzori de poluare, detectoare de zgomot, senzori de densitate de trafic, infrastructură pentru încărcare vehicule electrice etc. Alte dispozitive îşi pot aduce contribuţia în zona de siguranţă a sistemului de iluminat inteligent: senzori de lumină, senzori de impact, senzori de detectare cablu tăiat, senzori de mediu etc

"Totul a costat în jur de 100 de mii de euro, sumă pe care a suportato-o societatea de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, care are în administrarea serviciile publice din Mioveani. Proiectul a fost gratuit consultaná gratuita, preúrile au fost, să nu zic de producător, dar mai mici cu 30 % decât ceea ce ar fi presupus în mod normal achiziţionarea acestor echipamente", a explicat, pentru "Adevărul", primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu.

 

Platforma de smart city poate fi dezvoltată la nivelul întregului oraş , ceea ce-şi doresc şi autorităţile locale,  care nu nu au estimat însă cât ar costa acest lucru, dar precizează că funcţionarea  şi întreţinerea sistemului se va face la costuri mult mai reduse raportat la sistemele clasice, pe lângă faptul că ele pot să semnaleze şi să gestioneze în mod eficient problemele apărute în procesul de exploatare.  Dar, cel puţin în următorii doi ani, proiectul nu va putea fi implementat la nivelul întregului oraş.

"Probabil se va întâmpla în mandatul viitor. Deocamdată avem de finalizat alte două proiecte mari: spitalul  nou şi in sala de sport " a mai declarat, pentru adevărul, Ion Georgescu.

Mai exact, se pot obtine reduceri de până la 50% a costurilor de întreţinere. În plus, durata de viaţă a sistemului este mult mai lungă. 

"Eficienţa energetică poate fi crescută cu până la 30% prin diminuarea luminozităţii în perioadele fără trafic, cum ar fi în intervalul orara 01.00 – 05.00, iar diminuarea consumului de energie electrică cu până la 70%", precizează oficialul primăriei.

Înaugurarea acestui prim proiect  pilot de tip smart city din Argeş a avut loc pe 8 mai, la Mioveni, în prezenţa reprezentanţilor Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, a C.E.O. ZTE Romania, Wang  Qingliang, a directorului de vânzări ZTE România, Eduard Gheorghiu,  reprezenţii administraţiei judeţene şi locale şi ai Asociaţiei ChinaRo.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite