Asimptomaticii nu mai sunt testati la ieşirea din carantină: Şefa DSP Argeş: „Riscuri există, pentru fiecare dintre noi“

Asimptomaticii nu mai sunt testati la ieşirea din carantină: Şefa DSP Argeş: „Riscuri
există, pentru fiecare dintre noi“

Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş FOTO: Jurnalul de Argeş

Persoanele asimptomatice aflate în carantină nu vor mai fi testate în a 12-a şi a 13-a zi, aşa cum prevedeau reglementările până duminică, 22 martie. Prevederea apare într-un document elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile intrat în vigoare din 23 martie. Acest lucru comportă, inevitabil, anumite riscuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentul, publicat pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, prevede şi cele două categorii de persoane care nu fac obiectul testării pentru coronavirus. Este vorba despre „contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar”, recomandarea în acest caz fiind „Auto-izolare la domiciliu 14 zile de la ultimul contact“, iar a doua categorie este reprezentată de „persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională”, recomandarea în cazul acestora fiind „Carantina, respectiv autoizolare la domiciliu 14 zile de la data intrării in România”.

Practic, persoanele asimptomatice nu mai sunt testate la ieşirea din carantină, măsura fiind impusă la nivel naţional.

„Sunt norme metodologice apărute de luni, 23 martie, pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică ce reglementează faptul că persoanele asimptomatice aflate în carantină nu mai sunt testate în a 12-a şi a 13-a zi, aşa cum se întâmpla până duminică 22 martie inclusiv. Decizia de a se testa numai oamenii simptomatici a fost luată numai la nivel central, nu local. Urmează să apară şi Ordinul 414 care însoţeşte metodologia, privind schimbarea categoriilor de persoane testate”, explică Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

De ce s-a schimbat procedura

Am dorit să aflăm şi care a fost motivul pentru care s-a schimbat procedura privind testarea pentru coronavirus şi de ce nu mai sunt testate persoanele asimptomatice aflate în carantină.

„Nu e vorba neapărat de supraaglomeraţie. Am constatat, conform statisticilor, că se consumă prea multe resurse şi se depistează prea puţini. Şi atunci testăm alte categorii. Printre aceste categorii se numără personalul medical care intră foarte mult în contact cu cei cu Covid-19 pozitiv. Schimbarea a fost decisă la nivel naţional. Noi, la nivel local, nu putem să ne permitem să facem nici măcar un milimetru. Facem doar ceea ce ni se transmite în indicaţiile de la nivel central”, a declarat Sorina Honţaru pentru „Adevărul“.

Verificarea stării de sănătate la ieşirea din carantină

După cum precizează Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş, începând de miercuri, 25 martie, sunt verificate, de către o echipă de medici, toate persoanele care ies din carantină după terminarea perioadei de 14 zile: „La centrul de carantină a fost trimis un medic epidemiolog cu o ambulanţă. Medicul epidemiolog verifică starea pacienţilor, dacă sunt simptomatici sau asimptomatici. Verificăm fiecare pacient la faţa locului”.

Am întrebat-o şi pe şefa DSP Argeş dacă nu este cumva vreun risc legat de persoanele asimptomatice care ies din carantină şi care după câteva zile pot avea stări de rău şi pot descoperi că sunt infectaţi cu coronavirus şi astfel pot infecta în acea perioadă şi alte persoane.

Încă 14 zile de izolare la ieşirea din carantină

„Risc există, risc putem să avem oricare dintre noi. Aceşti oameni, după ce ies din carantină vor mai sta încă 14 zile în izolare la domiciliu. Le vom impune acest lucru. Este o recomandare în acest sens, însă noi o vom aplica în Argeş începând de miercuri 25 martie. Şi în plus faţă de ce scrie în metodologie, noi am trimis o echipă cu doi medici la centrul de carantină din Piteşti ca să verifice starea de sănătate a celor care ies din carantină, ca să nu ne mintă”, precizează Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

Ce spune prefectul de Argeş

Iată ce spune şi Emanuel Soare, prefectul de Argeş, privind netestarea pacienţilor la asimptomatici care ies din carantină: „Conform legislaţiei în vigoare, începând cu data de 23 martie, persoanele asimptomatice aflate în carantină nu se testează la încheierea perioadei de 14 zile. Regula se aplică la nivel naţional, nu este opţională. Privitor la situaţia din judeţul Arges, am stabilit următoarele: Tuturor persoanelor care vor ieşi din carantină, începând cu 25 martie, li se va constata starea de sanatate de catre echipe de medici, la faţa locului. În funcţie de rezultatele acestei analize, se vor dispune măsurile specifice. Mai mult decat atât, în urma demersurilor noastre din Argeş realizate la nivel naţional, privitor la acest subiect, s-a stabilit faptul că toate persoanele care ies din carantină şi care nu sunt testate, fiind asimptomatice şi, deci, neîncadrându-se în definitia de caz, vor intra în izolare la domiciliu pentru 14 zile”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: