Condamnaţi la noroi de o „omisiune” a Primăriei Piteşti care a băgat o sumă uriaşă în contul unui om de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Jan Constantinescu din Piteşti
Strada Jan Constantinescu din Piteşti

Locuiesc la oraş, chiar în municipiul reşedinţă de judeţ, dar „înoată” în noroaie din cauza unei  aşa-zise omisiuni prin care o societate comercială la care Primăria Piteşti este acţionar majoritar a ajuns să fie executată silit cu peste 400.000 de lei de un om de afaceri piteştean.

Mai mulţi localnici care şi-au cumpărat terenuri în zona Tancodrom a Piteştiului şi s-au apucat de case nu ştiu cum să-şi vândă mai repede noile proprietăţi din cauza noroiului în care se afundă maşinile pe aşa-zisul drum (de fapt, un câmp) ce leagă de civilizaţie terenurile lor. 

În ciuda insistenţelor oamenilor în a solicita măcar o pietruire a drumului, Municipalitatea, care le-a dat autorizaţie de construire în respectiva zonă (strada Jan Constantinescu) şi de racordare la utilităţi, le-a comunicat că nu poate interveni pentru că strada nu e decât parţial proprietatea sa, ca urmare a unui litigiu cu un om de afaceri piteştean (Iancu Ţârcomnicu, patronul hotelului Yaky), proprietar al celeilalte porţiuni de stradă.  

Toată această situaţie are în spate o executare silită cu multe semne de întrebare pe care autorităţile locale o pun pe seama unei "scăpări din vedere", executare prin care omul de afaceri a obţinut 431.261 lei de la SC Apă Canal 2000 SA (societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, la care Primăria Piteşti deţine 90% din capital). O executare care a avut loc anul trecut, despre care fostul primar, Cornel Ionică, n-a pomenit nimic în spaţiul public, în timpul mandatului său.

De ce a fost executată SC Apă Canal

Motivul executării este legat de nişte lucrări efectuate de SC Apă Canal pe strada respectivă. Omul de afaceri Iancu Ţârcomnicu a arătat, la Judecătoria Piteşti, că terenul pe care e strada în care s-au făcut intervenţii îi aparţine şi a cerut despăgubiri pe motiv că nu s-a mai putut folosi de ea. 

„A existat un proces, o sentinţă definitivă şi executorie irevocabilă. Noi ne-am adresat Primăriei, pentru că suntem solidari la plata acestor cheltuieli, pentru recuperarea a 50% din contravaloarea acestei sume, iar ulterior am făcut şi acţiune (n.r. în instanţă). Nu s-a primit un termen, dar am discutat cu actuala conducere a Primăriei şi vom închide această situaţie”, a explicat Mihail Marinescu, directorul SC Apă Canal 2000 S.A.

   

Doar că, despre aceeaşi stradă, autorităţile publice locale şi-au amintit că, de fapt, ar aparţine domeniului public, graţie unei donaţii mai vechi făcute de foştii proprietari, iar acum încearcă să recupereze suma plătită afaceristului, sumă din care Primăria Piteşti trebuie să suporte jumătate, adică Apă Canal s-a îndreptat în instanţă, către Municipalitate.  

   

Interesant e că, imediat după ce Iancu Ţârcomnicu a primit suma cu care a executat SC Apă Canal, a înştiinţat Primăria Piteşti că poate să preia terenul.

Imagine indisponibilă

"Cum au putut să ne dea autorizaţie pe strada asta, dar zic că nu e a lor"

Primăria nu vrea însă să preia terenul prin donaţie, c-ar recunoaşte indirect faptul că terenul a fost al omului de afaceri. La mijloc sunt cei care locuiesc în zonă şi sunt nevoiţi să înfrunte noroiul.

"Dacă proprietarul vrea să doneze terenul Primăriei, nu înţelegem de ce autorităţile nu vor să-l ia, ca să ne pună măcar piatră, dacă nu asfalt. Nu se poate, efectiv, circula. Sunt vecini care nu pot, fizic, ajunge acasă din cauza noroiului. Maşinile rămân zilnic împotmolite aici. Nu pot să-mi explic cum au putut să ne dea autorizaţie pentru a construi şi pentru a trage utilităţi pe strada asta, dar zic că nu e a lor. Si dacă nu e a lor, de ce nu acceptă s-o preia. Noi tot primim de la Primărie răspunsuri că terenul e în litigiu şi nu se poate înterveni", a explicat, unul dintre piteştenii care locuiesc în zonă.
 

Imagine indisponibilă

Actualul primar, Cristian Gentea, spune că Primăria va demonstra, în instanţă, că, de fapt, terenul aparţinea Primăriei atunci când omul de afaceri a executat silit Apă Canal 2000 şi că aceasta este singura modalitatea de a-şi recupera banii pe care va trebui să-i plătească SC Apă Canal 2000. 

„Bineînţeles că vom demonstra că acea bucată de teren e a noastră. Ea a fost donată acum mulţi ani către domeniul public de către fostul proprietar. Pe vremea aceea, nu se făcea carte funciară. Între timp, de la acest Costantinescu, terenul a mai trecut prin trei mâini, iar la a patra, a ajuns la domnul Ţârcomnicu. Între timp, s-a făcut carte funciară. Acolo s-a făcut o greşeală, în sensul că nu s-a ţinut cont de această donaţie. Pe terenul ăla există o conductă, a celor de la Apă Canal şi domnul Ţârcomnicu ne-a dat în judecată pentru lipsă de folosinţă pe câţiva ani de zile. Instanţa a cerut expertiză şi s-a ajuns la acel preţ. Apă Canal a fost executată, a dat banii ăia (431.261 de lei). Apă Canal, acum, s-a îndreptat împotriva Primăriei. Noi vom câştiga acest proces, iar Apă Canal ne va da nouă jumătate din suma respectivă, adică banii pe care acum suntem obligaţi să i-i dăm", spune primarul Cristian Gentea. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât de tare i-a afectat pe adolescenţi pandemia. „Cele mai mari efecte provin din închiderea şcolilor“

Ce bani primesc studenţii care se oferă voluntari pentru a lucra la cel mai mare spital COVID-19 din Argeş

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite