Fost primar din Neamţ condamnat penal pentru compensări cu îngrăşăminte chimice

Fost primar din Neamţ condamnat penal pentru compensări cu îngrăşăminte chimice

Vasile Baghiu, fost primar al comunei Săvineşti FOTO Monitorul de Neamţ

Vasile Baghiu, fostul primar al comunei Săvineşti a fost găsit vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Sentinţa luată de către magistraţii Judecătoriei Piatra Neamţ poate fi atacată la Tribunalul Neamţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vasile Baghiu, fost primar al comunei Săvineşti până în 2008 a primit joi, 18 februarie, prima condamnare în procesul derulat la Judecătoria Piatra Neamţ. Fostul primar, în vârstă de 68 de ani, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de crearea unui avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul.  
 
Magistraţii i-au aplicat o pedeapsă de trei ani si jumătate de închisoare cu suspendare, Baghiu fiind obligat la plata sumei de 116.229 lei, paguba creată prin infracţiune instituţiei pe care a condus-o. Instanţa a mai decis ca pe durata pedepsei principale (3 ani şi jumătate), Vasile Baghiu să nu aibă dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Fostul primar a fost trimis în judecată în urmă cu trei ani, fiind acuzat că în perioada martie 2007 – mai 2008 a făcut compensări ilegale între Primăria Săvineşti şi firma Ga Pro Com Chemicals, fostul combinat de îngrăşăminte Azochim. Astfel, pentru debitele din impozitul datorat pe teren si clădiri, firma a livrat îngrăşăminte chimice. 
 
Operaţiunile de compensare au fost înregistrate la primărie la capitolul venituri la buget, deşi în realitate aceste compensări nu şi-au produs efectele, iar o expertiză contabilă a stabilit că achiziţiile s-au făcut fără respectarea normelor în domeniu.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările