Cum a terorizat un singur interlop un cartier întreg. Le cerea locatarilor 5.000 de euro drept taxă de protecţie: „A zis că ne violează copiii dacă nu-i dăm banii“

Cum a terorizat un singur interlop un cartier întreg. Le cerea locatarilor 5.000 de euro drept taxă de protecţie: „A zis că ne violează copiii dacă nu-i dăm banii“

Interlopul Vasile Capră a cerea taxă de protecţie locatarilor din cartierul Văleni II FOTO D. Sofronia

Autorul cerea bani de la chiriaşi pentru a-i lăsa să stea în locuinţele Primăriei Piatra Neamţ. De frică, cinci familii au părăsit cartierul.

Ştiri pe aceeaşi temă

O anchetă a Poliţiei Piatra Neamţ, care a dus la arestarea unui individ cu nenumărate infracţiuni şi condamnări la activ, a scos la iveală aspecte „întunecate“ ale traiului într-un cartier social. 
 
Este vorba despre zona cunoscută în oraşul Piatra Neamţ ca Văleni II, situată pe malul drept al Bistriţei, oarecum izolată de localitate, acolo unde Primăria Piatra Neamţ a construit câteva sute de locuinţe sociale. 
 
Aici îşi făcea veacul şi Vasile Capră, de 38 de ani, căruia localnicii îi ştiau de frică din cauza constituţiei fizice impresionante, dar şi a palmaresului infracţional început încă de când era minor. 
 
Ultimele fapte, care i-au adus un nou mandat de arestare, pentru şantaj şi violare de domiciliu, au avut loc în perioada Crăciunului 2019 şi primele zile din 2020. 
 
Capră îi teroriza pe o parte din chiriaşii din cartierul Văleni Ii, cerându-le taxă de protecţie pentru a
le permite să locuiască acolo. Suma era de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin. 
 
Din cauza presiunilor, mulţi din cei vizaţi de Capră şi-au părăsit casele, mutându-se la Roznov, un orăşel aflat la câţiva kilometri de Piatra Neamţ. Ancheta a mai arătat că, pe 6 ianuarie 2020, suspectul a pătruns fără drept în locuinţa uneia dintre victime, având asupra sa un cuţit, proferând ameninţări, dar a părăsit imobilul în momentul în care a observat prezenţa în zonă a unui echipaj de poliţie. 
 
O parte dintre cei cărora Vasile Capră le-a cerut taxă de protecţie l-au reclamat, astfel că au fost demarate cercetările. Pentru prinderea suspectului au intervenit cadrele Serviciului Pentru Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Neamţ, iar pe 13 ianuarie 2020 Capră a fost arestat.

„Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 26 decembrie 2019 - 6 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi exercitat acte de constrîngere fizică şi psihică faţă de cinci persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, toate din Piatra Neamţ, cu scopul de a-i determina să îi remită sume mari de bani, pentru a le permite să locuiască în continuare, în aceeaşi zonă. Pe fondul acestor constrângeri, persoanele vătămate ar fi fost determinate să părăsească imobilele“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Despre cum proceda Vasile Capră şi ce ameninţări profera au detaliat victimele infracţiunilor.

„Pe 26 decembrie 2019, au venit mătuşă-mea, unchiul meu şi fratele meu din Spania să facă sărbătorile acasă. Un unchi a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în... Avem şapte copii... Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“, spune una din victimele şantajului. 

Din alte declaraţii reiese că Vasile Capră cerea taxe de protecţie de ceva vreme şi că se mulţumea şi cu o pensie de handicap pentru „ţigări şi cafea“. 

„Sora mai mare este bolnavă, are pensie de handicap, ia vreo 300 de lei. Capră i-a zis că i-ar prinde bine pensia, pentru ţigari şi cafea“. „Anul trecut, când eram internată în spital, la Bisericani, vasile capră mi-a bătut copilul şi i-a cerut bani. Majoritatea celor din Văleni care au plecat, au plecat de frica lor, a celor din clanul capră“, au mai declarat anchetatorilor, conform ziarului Realitatea Media, alte persoane care au avut de-a face cu autorul infracţiunilor.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările