În spitalele din Neamţ lucrurile sunt la fel de rele ca după incendiul cu 10 morţi, de acum 3 luni. Potop de amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 24 noiembrie 2020, un incendiu catastrofal a avut loc la Spitalul Judeţean Neamţ FOTO Digi24
Pe 24 noiembrie 2020, un incendiu catastrofal a avut loc la Spitalul Judeţean Neamţ FOTO Digi24

Un raport al ISU Neamţ arată că în spitale sunt multe deficienţe în domeniul securităţii la incendiu, pacienţii fiind expuşi riscurilor. Amenzile uriaşe date spitalelor nu au rezolvat nimic câtă vreme nu sunt bani pentru investiţiile necesare.

Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a desfăşurat, în perioada 19 - 29 ianuarie 2021, activităţi de îndrumare şi control în câteva spitale din Neamţ, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare, tragedii ca cea petrecută pe 14 noiembrie 2020 la Spitalul Judeţean, când zece pacienţi internaţi la Secţia ATI au decedat într-un incendiu, putându-se repeta. 

Au fost constatate 72 de nereguli, s-au aplicat 37 avertismente şi patru amenzi în cuantum de 62.500 lei,

controalele vizând Spitalul Judeţean de urgenţă  Piatra Neamţ, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Bisericani, Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae Roman şi unităţile din oraşele Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ. 

Cum era de aşteptat, cea mai importantă neregulă a vizat

funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nu pentru că nu s-ar face diligenţe pentru obţinerea ei, ci pentru că acest lucru necesită investiţii în tot felul de instalaţii, dar fondurile lipsesc la majoritatea unităţilor sanitare cu paturi. 

„În această situaţie se află Spitalul Judeţean - clădire secţia pediatrie, secţiile ortopedie şi radiologie parter şi etajul 3 din spitalul nou; Spitalul Municipal de Urgenţă Roman - corpul nou şi secţia paliative amplasată la parterul clădirii ambulatoriului; Spitalul Bisericani - Corp D parţial. Aceste obiective se află în diferite stadii ale procedurii de autorizare, pentru obţinerea autorizaţiei fiind necesare în unele cazuri o serie de documente în timp ce în alte cazuri se impune realizarea unor instalaţii“, se arată în raportul ISU Neamţ. 

O amendă de 50.000 de lei a fost aplicată la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean deoarece la clădire nu sunt instalaţii cu rol în securitatea la incendiu, iar una de 5.000 de lei tot la unitatea din Piatra Neamţ, pentru neverificarea periodică a instalaţiilor electrice interioare. O sancţiune de 2.500 de lei a fost dispusă la Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ, pentru că instalaţiile cu rol în securitatea la incendiu, hidranţii interiori, nu erau menţinuţi în stare de funcţionare la parametri necesari, iar o amendă de 5.000 a luat, din acelaşi motiv, Spitalul Judeţean. 

Circuite suprasolicitate, tablouri electrice uzate, siguranţe nestandardizate sau supradimensionate... 

Cadrele ISU au descoperit că o parte din căile de evacuare nu sunt echipate cu indicatoare standardizate şi iluminat de securitate pentru evacuare, astfel încât traseele să fie recunoscute uşor noaptea în caz de necesitate, situaţie în  care se află Spitalul Judeţean şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. 

La toate cele şase unităţi sanitare verificate s-a constatat că instalaţiile cu rol în securitatea la incendiu

(hidranţi interiori, detectare/semnalizare, evacuare fum şi gaze fierbinţi rezultate în urma procesului de ardere, iluminat de siguranţă), nu sunt în stare de funcţionare la parametri necesari proiectaţi. 

„Nu a fost realizată echiparea cu instalaţii de detectare/semnalizare a incendiilor, la construcţiile de sănătate care adăpostesc peste 100 de persoane şi cu paturi de spitalizare staţionare, având în vedere şi evaluarea riscului de incendiu prin care a fost stabilită obligativitatea echipării cu aceste instalaţii pentru a se atinge pragul de acceptabilitate a nivelului riscului de incendiu (Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Roman“, mai arată ISU. 

O altă concluzie a fost că la Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ încăperile în care se impune o supraveghere a persoanelor pe timpul nopţii, nu sunt echipate cu iluminat de securitate pentru veghe.

S-a mai stabilit că la unele unităţi a fost redus gabaritul căilor de evacuare prin încuierea unor uşi, blocarea, îngustarea cu mobilier sau amenajarea unor spaţii. 

Cea mai îngrijorătoare concluzie a ISU este cea care priveşte instalaţiile electrice: „Nu sunt verificate

periodic de firme specializate, unele circuitele sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de consumatori, iar o parte din tablourile electrice sunt uzate fizic şi moral, siguranţele electrice utilizate fiind în mare parte nestandardizate, decalibrate sau supradimensionate“. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ stă prost şi la alt „capitol“ - nu are sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienţilor şi a personalului spitalului, pentru fiecare construcţie, secţie sau nivel. 

Când vor fi remediate toate aceste aceste nereguli este greu de estimat, deoarece totul depinde de fondurile alocate de minister, din surse proprii, din sponsorizări sau de administraţiile care au în subordine unităţile sanitare. De certitudine este însă faptul că pacienţii veniţi să-şi rezolve problemele de sănătate sfârşesc arşi de vii prin saloanele spitalelor. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Mamă şi fiu, la un pas de tragedie. Care a fost cauza incendiului din apartament

 

Un bătrân de 74 de ani, din Iaşi, a murit după o drumeţie riscantă pe muntele Ceahlău. Ce i-a provocat moartea 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite