Turişti inconştienţi au urcat pe Ceahlău noaptea, pe viscol. Salvamont: „Când joci ruleta rusească cu muntele...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii care s-au aventurat pe munte şi-au asumat riscuri enorme. FOTO Salvamont Neamţ
Turiştii care s-au aventurat pe munte şi-au asumat riscuri enorme. FOTO Salvamont Neamţ

Salvamontiştii au intervenit pentru salvarea unor turişti, care au urcat pe Ceahlău noaptea, fiind surprinşi de ger şi viscol cu rafale de peste 100 de km/h.

Salvamont Neamţ a intervenit în seara de vineri, 29 ianuarie, pentru recuperarea mai multor turişti aflaţi în stare de epuizare, în zona platoului Masivului Ceahlău. 

„Echipa de permanenţă a Bazei Salvamont Dochia are o misiune grea datorită viscolului şi rafalelor de vânt care depăşesc 100 km/h“, a anunţat pe contul de Facebook Serviciul Salvamont Neamţ, prin care era anunţată misiunea de căutare a două grupuri de turişti cât se poate de inconştienţi, ce doreau să ajungă la cabana Dochia, pe creasta masivului. 

Au ignorat însă reguli elementare ce trebuiesc respectate într-o ascensiune. Au plecat târziu spre destinaţie, lăsarea întunericului surprinzându-i pe traseu, nu s-au interesat de condiţiile meteo, care erau total nefavorabile - ger şi vânt foarte puternic. 

Aşa se face că la un moment dat, în jurul orei 21.30 nu au mai putut înainta spre cabana aflată la cota 1.800 din cauza epuizării survenite pefondul unui traseu greu, acoperit cu un strat consistent de zăpadă, plus că au avut de străbătut şi porţiuni acoperite cu gheaţă, care presupun un mare efort fizic. Au cerut ajutor când au ajuns în golul alpin, acolo unde condiţiile meteo menţionate se manifestau cu toată puterea, salvamontiştii constatând că erau două grupuri de turişti, cu patru, respectiv cinci membri, între care şi un copil în vârstă de 14 ani  

„Am intervenit cu două echipe pentru extragerea celor două grupuri de turişti. Erau epuizaţi după traseu şi când au intrat în golul alpin, pe furtună şi vânt de peste 100 km/h, pe zăpadă foarte mare - urmele se astupă imediat, trebuie să rupi zăpada - este foarte greu şi pentru oameni foarte antrenaţi. Au plecat târziu pe munte, dar când joci ruleta rusească cu muntele, nu e bine“, a declarat, conform Zch.ro, Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. 

Graţie intervenţiei salvatorilor montani, turiştii au ajuns la destinaţie, la cabana Dochia, dar sejurul lor s-a prelungit fără voia lor. Au trebuit să mai stea o zi la refugiul de la cota 1.800, deoarece pe Ceahlău

viscolul puternic a fost fenomenul care a făcut imposibilă coborârea spre baza masivului. 

Risc de avalanşă şi prima victimă din acest an 

În această dimineaţă, Salvamont a avertizat că în masiv urmează încă două zile cu ninsori, iar după tot atâtea de viscol cu rafale de peste 100 km /h alt pericol pândeşte. În zona înaltă se va depune un nou strat de zăpadă peste depozitele formate de viscol, care pot depăşi pe alocuri 1-2 metri, existând posibilitatea alunecării celui nou căzut peste cel deja compactat. Adică este pericol de avalanşe. 

Pentru prevenirea oricărei situaţii periculoase, echipa de la Baza Salvamont Dochia a instalat, ca în fiecare an când situaţia a impus-o, plase care restricţionează accesul direct al turiştilor care urcă la Cabana Dochia din zona Piatra Miresei - Gura Dracului peste Jgheabul Cabanei. 

„Cei care urcă din Izvorul Muntelui prin Curmătura Lutul Roşu vor urma traseul de iarnă prin stânga Piatrei Miresei pe direcţia de urcare şi apoi, la intresecţia traseului care vine de la Vârful Toaca vor face stânga spre Cabana Dochia. Nu vă aventuraţi şi nu treceţi peste plasa de protecţie! Riscaţi inutil viaţa dumneavoastră şi a celor care vă însoţesc!“, a transmis Salvamont. 

Din păcate, pe Ceahlău s-a consemnat şi o primă tragedie în acest an. Un ieşean de 74 de ani, a plecat pe munte în una dintre cele mai friguroase zile din acest sezon rece, 19 ianuarie, iar la un moment dat i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza unor afecţiuni cardiace. Se bănuieşte că intenţiona să meargă la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, în imediata apropiere a cabanei Dochia. 

Undeva pe traseu, la ieşirea din golul alpin, când nu mai avea prea mult de stăbătut până să ajungă la destininaţie, din cauza efortului, starea de sănătate i s-a alterat şi nu a mai putut merge. Nu se ştie din ce motiv nu a apelat numărul unic de urgenţă 112, deşi avea telefon, dar a avut o şansă nesperată. A fost descoperit aproape îngheţat de un grup de turişti şi transportat la cabana Dochia. 

Numai că peste noapte i s-a făcut iarăşi rău şi a fost solicitată intervenţia Salvamont. În timp ce era

coborât spre staţiunea Durău, când mai era doar jumătate de oră până la ambulanţa care îl aştepta, septuagenarul a suferit un stop-cardiac neresuscitabil.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Invitaţie la schi, sub crestele Ceahlăului. Ce surprize sunt pregătite în Durău

Cabana Dochia, un refugiu de peste un veac pe Ceahlău. Câte zile a rezistat cabana construită în anul 1908

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite