În Himalaya, performanţă uluitoare a unui alpinist de 57 de ani. „Parcă e iepuraşul Duracell. Mă năuceşte!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adran Laza are la activ cinci optmiari în Himalaya FOTO Facebook Ina Laza
Adran Laza are la activ cinci optmiari în Himalaya FOTO Facebook Ina Laza

Un alpinist român, care-i „ţinut prizonier“ în Himalaya de epidemia de coronavirus, a reuşit o performanţă uluitoare, urcând singur un optmiar, soţia comparându-l cu iepuraşul Duracell.

Adrian Laza, un alpinist din Piatra Neamţ, trecut de prima tinereţe, având 57 de ani, pare că se plictiseşte prin Himalaya, fiind acum „prizonier“, alături de alţi împătimiţi ai ascensiunilor din întreaga lume, pe înălţimile masivului din Nepal, din cauza pandemiei de coronavirus, care face ravagii în statul menţionat şi în India. 

Îşi propusese ca în această primăvară să-şi treacă în palmares încă două vârfuri din Himalaya. Una din încercări a fost încununată de succes, escaladând Annapurna 1, 8.091 metri şi ar fi urmat Dhaulagiri, 8.167 metri, dar a trebuit să renunţe deoarece colegi alpinişti şi mare parte dintre şerpaşi s-au îmbolnăvit de Covid. 

Şi dacă testele arătau că Laza era sănătos, românul a decis că-i păcat să stea într-o tabără de pe munte, punând la cale un plan ce nu-i la îndemâna oricui. Ţinta a fost un alt vârf himalayan, Lhotse, tot de peste 8.000 de metri, care-i lipsea de pe lista cu reuşite şi-n care erau alte patru, printre care şi Everestul, pe care urcase în 2019. 

„Adrian, fiind sănătos (şi blocat în Nepal), continuă să ne surprindă cu realizari extraordinare! După un efort teribil, plecând din Camp 2, de la 6.482 m ieri dimineaţă (sâmbătă, 22 mai - n.red.) cu o oprire de câteva ore în Camp 3 la 7.055 m şi apoi direct până sus, a păşit pe vârful Lhotse - 8.516 m astăzi dimineaţă, la 08:30. Incredibil efort, incredibilă

realizare! Acum se afla înapoi în Camp 2, unde se odihneşte. Sau, ca să-l citez pe Peme Sherpa (un prieten nepalez al alpinistului din Piatra Neamţ - n.red.): «Unii sunt în stare să urce pe vârf, alţii, nu. Dar Adrian a facut-o. Este de necrezut!». Suntem atât de mândri de el!! Avem acum «o mână» de optmiari. Sperăm să coboare cu bine şi să se întoarcă sănătos acasă“, a postat pe Facebook, Ana Laza, care oferă detalii pe Facebook despre expediţiile soţului. 

Tot aceasta, la o întrebare a unei prietene, care se interesa când ajunge acasă alpinistul din Piatra Neamţ, răspundea hâtru, comparându-şi partenerul de viaţă cu iepuraşul Duracell: „Noroc că se închide sezonul pe 31 mai, că altfel cine ştie ce i-ar mai fi dat prin cap?! Parcă e iepuraşul Duracell în

primăvara asta; până şi pe mine reuşeşte să mă uimească (şi năucească)“. 

Peme Sherpa: „Noroc Adrian şi multe alte expediţii de 8. 000 de metri!“ 

Peme Sherpa a postat şi el despre ascensiunea recentă a lui Adrian Laza: „Prietenul meu, Adrian Laza, a reuşit cu succes Lhotse (8516 m), cât şi Annapurna 1 (8091 m) în primăvara anului 2021, deţinând recorduri uimitoare ca membru al «Mountaincapetreksandexpedition». Mă bucur foarte mult pentru tine şi felicitări Adrian Laza, pentru că ai venit direct de la Camp3 la Lhotse în summit azi dimineaţă! Şi urcând Annapurna1 de la campul de bază (4130 m) la vârf în mai puţin de 48 de ore! De asemenea, noroc Adrian pentru toamnă şi multe alte expediţii de 8000 de metri!“. 

Adrian Laza a plecat spre Nepal în martie 2021, pentru că până la sfârşit de mai era perioada cea mai propice pentru expediţii în Himalaya. Planul era cucerirea piscului Annapurna 1 şi apoi Dhaulagiri, care trebuiau să se alăture reuşitelor din anii trecuţi: Everest - 8.848 metri (16 mai 2019), Makalu - 8.481 metri (14 mai 2018) şi Cho Oyu 8.201 metri (30 septembrie 2016). Prima „misiune“ a fost îndeplinită cu succes, pe data de 16 aprilie, Adrian fluturând steagul românesc pe Annapurna 1. 

Iată ce posta despre acest moment Ina Laza: „16 aprilie, ora 16.59. Cu o imensă recunoştinţă şi, dincolo de cuvinte, mândrie împărtăşesc cu voi că astăzi 16 aprilie 2021, la ora 11:30, Adrian a fost îngăduit a sta şi pe vârful Annapurna 1 (8091 m). Cu atât mai remarcabilă este reuşita lui cu cât din tabara de bază (4.130 m) şi până în vârf a urcat în mai puţin de 48 de ore, profitând de îngusta fereastră de vreme bună“. 

Odată „bifat“ Annapurna 1, Adrian Laza a început pregătirile pentru al doilea obiectiv din această primăvară, fără să bănuiască ce-i rezervă viitorul apropiat. În India şi Nepal, pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii şi-n scurt timp avea să se „instaleze“ şi în taberele alpiniştilor din Himalaya, adică în nişte locuri considerate a fi sigure. 

Ascensiunea spre Dhaulagiri a început pe 8 mai 2021, s-a ajuns la o bază de campare de la cota 4.750 de metri, dar alţi alpinişti şi peste jumătate dintre cei 25 de şerpaşi s-au infectat, planul fiind abandonat. Iar pentru Adrian Laza, Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare. Poate la toamnă, sau la anul ce vine.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Un interlop celebru, care a comandat executarea rivalului cu o bombă, în proces cu şeful puşcăriei. Ce daune cere

 

O contabilă „descurcăreaţă“. Ce şpăgi lua pentru angajări la spital şi dosare de pensie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite