Ioana Cotrău, eleva de 10 care a impresionat două comisii la Olimpiada Naţională de Istorie: „Îmi doresc să rămân acasă, în România“

Ioana Cotrău, eleva de 10 care a impresionat două comisii la Olimpiada Naţională de Istorie: „Îmi doresc să rămân acasă, în România“

Ioana Cotrau, olimpica indragostita de Istorie

Pasionată de Istorie, orădeanca Ioana Cotrău, elevă în clasa a XI-a a Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, a reuşit să obţină primul loc la Olimpiada Naţională de Istorie, lucrarea sa fiind notată cu 10 de către două comisii care au evaluat-o.

Ioana-Daria Cotrău este o elevă obişnuită în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, care se descrie ca fiind este o persoană ambiţioasă şi responsabilă, însă uneori copilăroasă şi chiar timidă. Îndrăgostită şi pozitivă în gândire, Ioana are sprijinul familiei şi prietenilor, ceea ce a ajutat-o întotdeauna să nu-şi piardă încrederea în sine, dar nici în cei din jur.

Olimpiada de Istorie a reprezentat pentru tânăra din Oradea o experienţă aparte,  care a învăţat-o ce înseamnă cu adevărat presiunea şi atmosfera unui examen serios. Ioana afirmă că participarea la ultimele două ediţii ale competiţiei a fost o combinare a utilului cu plăcutului.

“Performanţa la Olimpiadă nu reprezintă doar recunoaşterea meritelor mele de către instituţii de cultură româneşti sau facultăţi de prestigiu din ţară, ci şi ocazia de a descoperi din propria iniţiativă lucruri noi, de a aprofunda şi a-mi lărgi cunoştinţele”, ne-a mărturisit Ioana Cotrău.

Ioana a reuşit să impresioneze comisiile care i-au corectat lucrarea Foto-Facebook

Subiectele de la Olimpiadă nu au fost deloc uşoare, dar se pare că au fost pe placul tinerei orădence. Prima cerinţă s-a axat pe migraţiile în lumea contemporană, cauzele şi efectele acestora.

“Mă aşteptam, sincer, la un astfel de subiect, având în vedere contextul extern, ceea ce se întâmplă în Europa de azi”, spune Ioana.

Cel de-al doilea subiect a fost despre România în Europa secolului al XX-lea, incluzând relaţiile internaţionale, respectiv poziţia ţării noastre în diferite conflicte raportată şi la situaţia din plan intern, cu precădere aspectele legate de manifestarea comunismului. Ioana a reuşit să realizeze o lucrare deosebită, lucrare ce a fost notată cu nota maximă, de către două comisii care au evaluat-o.

“Mi-e greu să spun cu precizie care a fost elementul special al lucrării mele. Totuşi, aş presupune că a fost apreciat modul original în care am făcut legături între evenimente, felul în care mi-am demonstrat pregătirea şi cunoştinţele. Deşi sunt prea tânără să fi avut experienţe directe cu perioada comunistă, sunt sigură că istorisirile bunicilor şi părinţilor trecute în egală măsură prin filtrul personal şi datele istorice consacrate, au fost un element valorificat în lucrarea mea. Cel mai mult cred că m-a ajutat faptul că am avut o atitudine pozitivă, am încercat să îmi transform emoţiile în ceva constructiv şi am avut încredere în mine. Nota obţinută a fost o surpriză. Am fost extrem de fericită şi entuziasmată când mi-am văzut numele în capul listei clasei a XI-a”, ne-a mărturisit olimpica.

Nota obţinută a fost o surpriza pentru Ioana Foto-Facebook

Încă din generală Ioana a fost atrasă de istorie şi nu a avut niciodată dificultăţi în a memora date istorice în care s-au desfăşurat diferite evenimente sau de a face conexiuni între ele. Din clasa a IX-a însă, istoria a devenit oarecum acea iubire din liceu, pe care o urmezi cu consecvenţă toată viaţa. Clasa a X-a a fost primul an în care a participat la o Olimpiadă de Istorie, a ajuns în etapa naţională de la care s-a întors cu  premiul special.

Ioana susţine că istoria a ajutat-o să-şi dezvolte gândirea logică în sensul în care trebuie să aibă mereu în vedere relaţia cauză-efect a fiecărui eveniment şi totul se petrece într-o continuă legătură, fiecare eveniment îl influenţează pe următorul. Fără doar şi poate, Istoria nu ar fi devenit o adevărată pasiune dacă nu ar fi avut un profesor care să-i insufle atât ei cât şi colegilor de clasă plăcerea de a descoperi istoria împreună.

“Doamna profesor Livia Muntean, cea care m-a pregătit în ultimii doi ani, este o persoană pe care o apreciez cu adevărat nu doar pentru pregătirea ei şi profesionalismul de care dă dovadă, dar şi modul în care se comportă faţă de toţi elevii, fiecare oră de istorie fiind una plăcută”, spune Ioana Cotrău.

Deşi este doar în clasa a XI-a, Ioan ştie ce facultate vrea să urmeze. Îşi doreşte să studieze cursurile Facultăţii de Drept fie din Cluj, fie din Bucureşti. Este un domeniu de care este atrasă şi crede că este important pentru un tânăr să urmeze ceea ce îi place ca să poată excela.

Ioana îşi doreşte să urmeze cursurile facultăţii de Drept Foto-Facebook

“Îmi doresc foarte mult să rămân acasă, adică în România şi să fac ce ştiu eu mai bine aici. În acest sens, am fost plăcut surprinsă de unul din comentariile unei persoane care auzise de performanţa mea : „Sper să nu emigrezi !”. Ca profesie, îmi e greu să mă decid acum. Oscilez încă între magistrat, adică procuror sau judecător şi avocat. Cu siguranţă, pe parcurs voi alege una dintre cele trei”, ne-a mărturisit Ioana.

Când vine vorba despre pasiuni, Ioana nu seascunde şi spune că, din păcate, sunt puţine care nu ţin de şcoală, având în vedere că pentru a ajunge la rezultate foarte bune este nevoită să acord marea majoritate a timpului şcolii.

“Cu excepţia echitaţiei sau a câtorva ore petrecute în sala de sport pentru a face puţină mişcare, îmbogăţirea bagajului de cunoştinţe este o prioritate pentru mine nu pentru că asta ar trebui să facă un elev, ci pentru ca îmi place. Recunosc, sunt zile în care, întoarsă de la şcoală, tot ceea ce fac este să mă odihnesc. Aici intervine secretul. Mi-am dat seama acum câţiva ani că mă ajuta extrem de mult capacitatea mea de a asimila informaţiile prezentate în clasă. Odată bazele puse la oră, tot ce trebuie să fac acasă este să aprofundez”, afirmă olimpica din Oradea.

Va mai recomandam:

Meşterii dintr-un sat din Bihor care decorează cele mai mari parcuri de distracţii din lume, cu personaje celebre şi peisaje de poveste

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările