VIDEO Meteorit căzut la Iaşi. Anunţul, făcut de un profesor de fizică. Localnicii spun că au auzit un zgomot puternic şi au găsit bucăţi de rocă

VIDEO Meteorit căzut la Iaşi. Anunţul, făcut de un profesor de fizică. Localnicii spun că au auzit un zgomot puternic şi au găsit bucăţi de rocă

O bucată de rocă descoperită în zona în care ar fi avut loc fenomentul. Foto Facebook

Un profesor din Iaşi anunţă descoperirea unor fragmente posibil provenite de la un meteorit. Oamenii din mai multe comune din judeţ spun că au auzit un zgomot foarte puternic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un fenomen neobişnuit s-a petrecut în judeţul Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute. La sud de municipiul Iaşi s-a auzit un zgomot puternic, specific unei explozii mari, în urma căruia casele şi clădirile ar fi vibrat, iar de pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă. Silviu Gurlui, conf. univ. dr. la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, susţine că acele bucăţi de rocă ar putea fi părţi dintr-un meteorit. În prezent, profesorul de fizică analizează fenomenul. 
 
„Ieri (n. red. - sâmbătă, 23 mai), în localitatea Ipatele, aflată în sudul judeţului Iaşi, la 40 de kilometri de municipiul reşedinţă, s-a înregistrat un zgomot foarte puternic. El era asemănător celui de pe 9 iulie 2019, care a fost produs de un meteorit. De data aceasta, un localnic, Ciprian Ifteme, a auzit un zgomot foarte puternic cauzat de căderea unor corpuri direct pe casă, care au ricoşat pe un pom aflat în vecinătate. Acele corpuri au fost colectate de pe sol. După zgomotul puternic de la impactul cu acoperişul a urmat zgomotul undei de şoc din aer. Între cele două evenimente a fost un decalaj de una-două secunde. Zgomotul şi unda de şoc au fost resimţite de locuitorii de pe un areal de 40 de kilometri, după estimările mele şi relatările localnicilor. Zgomotul l-am recepţionat şi la Bacău, unde mă aflam pe un câmp", a declarat Silviu Gurlui.
 
Cele două corpuri sunt de culoare negricioasă, au urme argintii şi prezintă arsuri, cel mai probabil de material topit.
 
Profesorul Silviu Gurlui a făcut şi câteva postări pe pagina sa de Facebook, unde cere mai multe informaţii de la oamenii care stau în vecinătatea locului în care s-a petrecut fenomenul. La postările respective sunt zeci de comentarii de la oameni din diferite comune din judeţul Iaşi şi chiar alte judeţe, care afirmă că au auzit un zgomot puternic, ca o explozie. Toţi dau ca reper aceeaşi oră: 13.15.
 
„Bună ziua! Vă semnalez că sâmbătă, la ora 13:15, şi în localitatea Epureni - Bd, jud. Vaslui, la aproximativ 84 Km de Ipatele, s-a auzit un vuiet puternic şi o bubuitură. În apropiere, şi ceva mai la altitudine, este o pădure, şi de aceea acest vuiet l-am perceput ca fiind unul destul de puternic dar difuz. Aşteptăm noutăţi legate de acest fenomen”, se arată într-un comentariu. 
 
Un fenomen asemănător a avut loc în luna iulie a anului trecut, tot pe raza judeţului Iaşi. Profesorul Silviu Gurlui anunţa atunci că bubuitura a fost provocată, potrivit unor măsurători realizate de un echipament pe care îl are instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, de căderea unui meteorit.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: