Tipuri de analfabetism. De ce necunoaşterea unor elemente de bază din domenii de nişă poate reprezenta un handicap social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A nu şti să citeşti şi să scrii reprezintă cea mai mare piedică în integrarea socială a unui om. Însă chiar şi cei care deprind aceste abilităţi pot întâmpina dificultăţi în a decodifica diferite mesaje.

Statistic, procentul analfabeţilor este redus în România. Practic, numărul celor care nu ştiau să citească şi să scrie la ultimul recensământ ajungea la aproape 500.000. Cei mai mulţi analfabeţi erau în judeţele din sudul şi sud-estul ţării, în timp ce în vestul, centrul şi nord-estul României procentul era de sub 1%. 

Cu toate acestea, un raport al Comsiei Europene arată o situaţie mult mai gravă privind un tip de analfabetism cu implicaţii mult mai grave în comunitate. Măsurătorile forurilor europene arată procente alarmante ale analfabetismului funcţional. 42% dintre elevii de 15 ani sunt incapabili să înţeleagă ceea ce citesc şi să aplice apoi informaţiile într-un context concret. 

Pe lângă această formă de analfabetism de care se vorbeşte tot mai des, există şi tipuri numite „ascunse“ sau mai puţin conştientizate de membri unei comunităţi. Potrivit www.appliedscholastics.org, specialiştii în educaţie vorbesc despre aceste tipuri de analfabetism ca despre un pericol mult mai mare pentru societate, deoarece cei care se confruntă cu acestea nu-şi dau seama de ignoranţa lor. 

Astfel, unul dintre aceste tipuri de analfabetism este cel financiar. Potrivit listverse.com, 30%-50% din populaţia adultă se confruntă cu această formă de analfabetism, care se concretizează în incapacitatea lor de a-şi gestiona bugetul de venituri şi cheltuieli. O altă formă de analfabetism este cel digital sau tehnologic. Într-o societate informaţională, abilitatea de a folosi calculatorul la un nivel de bază reprezintă un adevărat handicap, care-l impiedică pe individ să se integreze activ pe piaţa muncii.  O formă de analfabetism mai puţin conştientizată este cel emoţional. Practic, adulţii care nu-şi pot înţelege şi gestiona emoţiile se confurntă cu acest tip de analfabetism. 

Abundenţa de informaţii din mediul online şi incapacitatea de a discerne sursele corecte, scoate în evidenţă o altă formă de analfabetism, cel media, care poate fi combătut prin exersarea gândirii critice.  


Soluţia propusă de specialiştii în educaţie pentru a „combate“ aceste tipuri de analfabetism este învăţarea continuă şi perfecţionarea în domenii cerute fie pe piaţa muncii, fie tot mai prezente în viaţa de zi cu zi. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite