Premieră medicală în România: predispoziţia la cancer, determinată cu o probă de sânge. Testul poate fi făcut doar la Iaşi

Premieră medicală în România: predispoziţia la cancer, determinată cu o probă de sânge. Testul poate fi făcut doar la Iaşi

Laboranţii fac analiza moleculară a probelor de sânge FOTO Adevărul

Angajaţii Departamentului de Oncogenetică din Iaşi, singurul de acest tip din România, au efectuat, în premieră naţională, un test de determinare a predispoziţiei la cancer.

Ştiri pe aceeaşi temă

Departamentul funcţionează în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi şi a fost dotat cu instrumentar suficient de performant pentru a putea determina predispoziţia la cancer doar prin efectuarea unei analize, la nivel molecular, a unei probe de sânge.

Primele teste de acest tip au fost efectuate la Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute în laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetică. Cinci persoane au participat la testul experimental, iar rezultatele urmează a fi aflate într-un interval situat între 8 şi 12 luni.

Subiecţii vor afla dacă sunt sau nu predispuşi ereditar la cancer. Ulterior, dacă rezultatul este pozitiv, pacienţii vor intra într-un program personalizat de supraveghere intensivă, dublat de chimioterapie preventivă sau de intervenţii chirurgicale profilactice.

Costurile testării sunt însă prohibitive. Este nevoie de 3.000 de euro pentru efectuarea testului complet şi de alţi 300 pentru verificarea predispoziţiei la rudele subiectului deja invetigat.

Pe de altă parte, în acest moment, Departamentul de Oncogenetică din Iaşi poate determina doar predispoziţia la cancer mamar sau ovarian.

"Avem intenţia ca 100 de persoane să fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universităţii pentru că suntem convinşi de responsabilitatea socială care pe care o are o universitate de medicină. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigaţii era Viena", a spus Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, în subordinea căreia se află Departamentul de Oncogenetică.

Mai puteţi citi:

Institutul de Oncologie, deschis pentru bolnavii de cancer. Vezi imagini din spital FOTOGALERIE

Iaşi: Bolnavii de cancer, umiliţi la Oncologie

Aproape 400 de posturi ar putea fi ocupate la Institutul Fundeni şi Institutul Oncologic Iaşi, dacă sunt bani

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările