Soţii Forna execută statul prin CEDO

Soţii Forna execută statul prin CEDO

Norina Forna (dreapta) se luptă de mai mulţi ani pentru terenul ei

Familia care a reuşit în urmă cu trei ani să-l trimită după gratii pe fostul prefect Radu Prisăcaru va primi despăgubiri de 642.000 de euro. Pentru că moştenitoarea Norina Forna nu a fost pusă în posesia unui teren, deşi avea hotărâri judecătoreşti, statul român a fost declarat bun de plată. 

 Norina Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie din Iaşi, şi soţul său Dorin vor fi mai bogaţi cu 642.000 de euro. În urma deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a rămas defitivă şi  irevocabilă pe 5 februarie 2010, statul român va trebui să le dea banii. Motivul este că celor doi le-a fost încălcat dreptul de proprietate şi nu au fost respectate o serie de hotărâri judecătoreşti.


„În hotărârea definitivă a CEDO din august 2009 se preciza că până pe 5 februarie 2010 Guvernul ar fi avut timp să-şi prezinte obiecţiunile sau puteam să cădem la o înţelegere. Cum nu s-a luat nicio iniţiativă, hotărârea a rămas irevocabilă. CEDO va notifica statul român şi urmează ca acesta să fie executat“, a declarat Gheorghe Şuhan, avocatul familiei Forna.


Nu şi-a primit terenul


Dorin Forna, soţul decanului, spune că în sfârşit li s-a făcut dreptate. „Ni s-a încălcat un drept, şi scopul a fost să ni se facă dreptate“, a declarat Dorin Forna. Soţia lui a încercat încă din 2000 să-şi recupereze o parte din terenul situat în judeţul Iaşi, care a aparţinut străbunicului. După apariţia legii Lupu, Comisia Judeţeană de Fond Funciar (CJFF) i-a recunoscut dreptul de proprietate pe 20,4 hectare de teren în localitatea ieşeană Rediu.


Oficialii Primăriei din comună au susţinut însă că nu dispun de teren liber, iar Norina Forna nu a mai fost pusă în posesie. După mai multe hotărâri favorabile, cazul Forna a ajuns din nou la CJFF, în 2006, unde i-a fost validat dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 16 hectare în localitatea Miroslava, din cele 20,4 pe care trebuia să le primească. Cu toate că are mai multe hotărâri judecătoreşti, care îi dau dreptate şi a câştigat şi la CEDO, Norina Forna nu şi-a primit nici astăzi terenul.


„Vom deschide un alt proces la instanţele din Iaşi prin care vom solicita despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a terenului“, a declarat Gheorghe Şuhan, avocatul familiei Forna. Terenul de 16 hectare a constituit şi motivul pentru care fostul prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru, a fost acuzat de luare de mită. Potrivit procurorilor, acesta ar fi cerut de la Dorin Forna trei hectare de teren din cele 16 pe care urma să i le retrocedeze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: