FOTO Cum va arăta o mănăstire de maici, după lucrări de 4,6 milioane de euro din fonduri de la Uniunea Europeană

FOTO Cum va arăta o mănăstire de maici, după lucrări de 4,6 milioane de euro din fonduri de la Uniunea Europeană

Ruinele Mănăstirii Frumoasa FOTO Primăria Iaşi

Primăria Iaşi a parafat primul proiect european din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Este o investiţie de refacere a mai multor clădiri din Mănăstirea Frumoasa, cu o valoarea de peste 21 de milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reabilitarea ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iaşi a primit undă verde din partea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Astfel, sâmbătă a fost semnat contractul de reafacere a lăcaşului de cult. „Este un proiect realizat împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în valoare de 4,61 milioane de euro. Lucrările sunt estimate la circa 36 de luni. Dacă începem procedurile publice spre sfârşitul acestui an, lucrările s-ar finaliza la sfârşitul anului 2020, încadrându-ne în exerciţiul financiar 2014 – 2020“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Astfel, valoarea totală a investiţiei este estimată la peste 21,7 milioane de lei, respectiv 4,61 milioane euro, inclusiv TVA, din care suma eligibilă depăşeşte 20,6 milioane de lei. 

Mănăstirea a fost construită în anul 1587, fiind refăcută în 1726-1733, şi cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri, ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotniţă (1819-1833) şi zidul de incintă (1726 - 1733). Suprafaţa totală a mănăstirii este de 14.906 metri pătraţi.

Mănăstirea Frumoasa din Iaşi este o mănăstire ortodoxă de călugăriţe ctitorită în secolul al XVI-lea de către hatmanul Melentie Balica, descendent din marea familie a boierilor Buzeşti din Ţara Românească.

Lăcaşul de cult a fost refăcut de mai multe ori în decursul timpului. Actuala biserică a mănăstirii a fost construită în perioada 1836-1839. În anul 1812, în incinta Mănăstirii Frumoasa a fost construită o casă cu parter şi etaj, cunoscută sub denumirea de „Palatul de pe ziduri“. Autorul planurilor a fost arhitectul Marin Kubelka.Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările