Dosarul Cordunenilor, ruşinea justiţiei române. Cum a scăpat şeful clanului de acuzaţiile mafiote şi a fost închis pentru că şi-a spionat nevasta

Dosarul Cordunenilor, ruşinea justiţiei române. Cum a scăpat şeful clanului de acuzaţiile mafiote şi a fost închis pentru că şi-a spionat nevasta

Costel Corduneanu, în timpul procesului FOTO Adevărul

Unul dintre cele mai stufoase dosare de crimă organizată al justiţiei române, în care 27 de membri ai clanului Corduneanu au fost judecaţi pentru o mulţime de fapte de crimă organizată, s-a încheiat ruşinos pentru justiţie. 24 dintre cei 27 de acuzaţi au scăpat după ce faptele s-au prescris ori au fost clasate. Liderul clanului, Costel, a fost condamnat, în schimb, fiindcă şi-a spionat iubita.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Cluj a constatat, joi, 30 ianuarie, că principalele infracţiuni pentru care fraţii Corduneanu şi aşa-zişii lor locotenenţi au fost incriminaţi fie nu au fost probate, fie s-au prescris.

Prin această sentinţă, cei mai cunoscuţi dintre fraţii Corduneanu au scăpat definitiv de acuzaţii. Printre aceştia, Vasilică, Gelu, Petronela, Bogdan sau Adrian. Cel mai mic dintre fraţi, Marian, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

„Este o soluţie bună, care însă a fost obţinută după ani întregi de muncă, documentare şi argumentare. În ceea ce priveşte soluţia pronunţată cu privire la inculpata Corduneanu Petronela - achitare pentru spălare de bani şi schimbare de încadrare juridică din tâlhărie în furt - este una corectă, în sfârşit instanţa a analizat argumentele prezentate de noi“, ne-a spus Anca Drăgoi, avocata a şapte dintre acuzaţi.

De ce a fost condamnat Costel Corduneanu

Lista scurtă a condamnaţilor îi mai include pe Vasile Ursariu (5 ani), dar şi pe cel denumit de anchetatori liderul clanului Corduneanu. Costel Corduneanu a primit 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni care, de regulă, sunt judecate de instanţele locale. El a fost găsit vinovat de infracţiuni informatice, mai exact pentru că a plătit un hacker să îi spioneze laptopul fostei neveste, pentru a descoperi dacă aceasta face sau nu videochat.

„Este o soluţie echitabilă, pentru care am muncit ani buni! Având în vedere faptul că domnul Corduneanu are executată o mare parte din pedeapsă în arest preventiv, va mai executa câteva luni şi va fi eliberat!“, a spus avocatul Robert Amuntencei.

Costel Corduneanu a stat în arest preventiv în acest dosar 1 an şi 3 luni, ceea ce înseamnă că poate cere eliberarea condiţionată înaintea Crăciunului din acest an.

Ce conţinea rechizitoriul

Decizia de ieri vine după ce, în 2016, Tribunalul Maramureş stabilea pedepse la închisoare pentru 25 dintre cei 27 de inculpaţi. Costel Corduneanu primea, atunci, 8 ani de închisoare, în timp ce Vasile Călin, de pildă, era condamnat la 10 ani de închisoare, Bogdan Corduneanu la 3 ani de închisoare, Petronela Corduneanu la 5 ani de închisoare, Adrian Corduneanu la 3 ani de închisoare sau Simon Corduneanu la 10 ani de închisoare. Şi alte persoane erau condamnate atunci, însă niciuna pentru infracţiunea de grup infracţional organizat, cea mai importantă imputată membrilor clanului.

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. În timpul procesului, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors acasă la Iaşi. Cordunenii au fost acuzaţi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o „vastă activitatea infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc.“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările