Dezvăluirile unui cercetător român: aparatul care „miroase” coronavirusul, folosit acum în Olanda, putea ajunge în România încă de acum patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SpiroNose / FOTO: breathomix.com
SpiroNose / FOTO: breathomix.com

Ultimul „răcnet” în testare SARS-CoV-2, SpiroNose, aparatul care ”miroase” coronavirusul, ar putea fi introdus în şcolile şi în companiile din Olanda în următoarea perioadă.

România putea avea încă dinaintea pandemiei un aparat asemănător cu aparatul care ”miroase” coronavirusul, folosit acum în Olanda. Este vorba despre SpiroNose, un dispozitiv care cere unei persoane să respire în el pentru a detecta o posibilă infecţie cu coronavirus. 

Serviciul de Sănătate din Olanda a comandat circa 1.800 de astfel de dispozitive, iar planul oficialilor este de a le introduce în centrele de testare în următoarele luni.

Silviu Gurlui propunea în 2017, o tehnologie pentru descifrarea unor afecţiuni, prin aceleaşi metode folosite acum de SpiroNose, dar totul a rămas la stadiul de propunere, deoarece profesorul ieşean nu a primit sprijin pentru începerea unor cercetări avansate. 

„Aerul expirat de oameni conţine mii de compuşi chimici, parte din ei încă necunoscuţi. Dacă le descifrăm tipul şi concentraţia, vom putea monitoriza instantaneu evoluţia unor afecţiuni. Această tehnică e la început. Un echipament ar putea fi legat la un smartphone pentru transmiterea rezultatelor la servere de monitorizare”, spunea cercetătorul ieşean Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi, în urmă cu patru ani.

La acea vreme, noua tehnologie propusă de Silviu Gurlui ar fi putut fi destinată pentru urmărirea unui bolnav care suferea de diferite tipuri de cancer. Dacă propunerea profesorului ieşean ar fi fost luată în considerare, acum, respectiva tehnologie ar fi putut fi folosită de România şi în timpul pandemiei de coronavirus, aşa cum face Olanda cu SpiroNose.

„Eu propuneam o tehnologie care poate fi orientată pentru anumite afecţiuni. Adică, un gen de afecţiune dă un anume răspuns. În esenţă, e vorba despre a identifica un compus chimic, din aerul expirat. La vremea aceea, mă gândeam la analiza, detectarea precoce şi urmărirea evoluţiei unui bolnav ce suferă de cancer, aflat sub tratament. Sunt multe afecţiuni care pot fi oglindite prin calitatea funcţiei pulmonare. La acea vreme intuiam aceste probleme, care pot fi uşor urmărite, fără costuri (în afara echipamentului şi a unei duze de unică folosinţă, asemănătoare celei folosite la alcooltest). Un astfel de echipament, branşat la aparatul respirator la ATI, ar descifra multe necunoscute şi ar ajuta oamenii. Evident, în 2017, nu se ştia evoluţia coronavirusului, dar sigur coronavirusul este una din aplicaţiile directe ale acestei tehnologii.”, a mai declarat, pentru ”Adevărul”, Silviu Gurlui.

În Olanda, verificările pentru SpiroNose au durat câteva luni, dar acum specialiştii au ajuns la concluzia că aparatul este de încredere în cazul rezultatelor testărilor negative. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Primăria de la ţară devenită trambulină pentru funcţii la oraş. Cazul chelneriţei de la Apele Române nu este unic

Ce pensie poţi avea la limita de vârstă, dacă nu ai cotizat minimum 15 ani sau ai doar câţiva ani peste această limită

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite