Copil cu handicap, bătut, înjurat şi pus să fumeze de un poliţist şi un consilier local. Procurorii ieşeni au deschis o anchetă

Copil cu handicap, bătut, înjurat şi pus să fumeze de un poliţist şi un consilier local. Procurorii ieşeni au deschis o anchetă

Poliţistul Felix Cilibiu este cercetat penal FOTO Facebook

Un agent de poliţie din Iaşi este cercetat penal pentru purtare abuzivă pentru că ar fi umilit şi bătut un copil cu handicap psihic accentuat după ce l-a prins furând un pachet de ţigări. La scenă ar fi asistat şi un om politic, consilier local în localitatea ieşeană Ţibăneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii ieşeni investighează un dosar de o gravitate extremă în care protagonist este un poliţist din comuna ieşeană Ţibăneşti. Agentul de poliţie Felix Cilibiu este anchetat pentru purtare abuzivă după ce, se arată într-o serie de documente obţinute de “Adevărul”, ar fi umilit şi bătut un adolescent de 15 ani ce este diagnostic cu handicap psihic sever. 

Cilibiu lucrează în continuare în poliţia ieşeană, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi spunând că va putea fi pus la dispoziţie sau demis în cazul în care justiţia îi va dovedi vinovăţia. 

Un consilier local, implicat

Plângerea împotriva poliţistului ieşean a fost adresată reprezentanţilor IPJ Iaşi de bunica minorului cu handicap, cea care are şi grijă de acesta. Potrivit documentului, scena de violenţă ar fi avut loc pe 23 iulie 2013, atunci când minorul A.C. se afla într-un magazin alimentar din comuna Ţibăneşti, deţinut de consilierul local Mircea Cozmiţă. Băiatul ar fi luat un pachet de ţigări de pe tejgheaua magazinului şi pentru acest lucru, se arată în plângere, poliţistul şi patronul ar fi decis să îi aplice o corecţie. În plângerea înaintată împotriva agentului Cilibiu se precizează că minorul s-ar aflat în acel moment alături de alţi doi copii şi că patronul şi poliţistul i-ar fi pus pe aceştia în genunchi, le-ar fi băgat mai multe ţigări în gură după care le-ar fi aprins.

“La un moment dat, pe cei doi copii, prietenii lui A.C., i-au trimis acasă, iar pe băiat l-au urcat la etaj, în locuinţa lui Cozmiţă Mircea. Aici se găseau patronul, poliţistul şi prietena sa Andreea, care este vânzătoare, angajată la magazinul lui Cozmiţă. Minorul a fost bătut de cei doi adulţi bărbaţi, cu pumnii, podul palmelor, peste faţă, spate şi tot corpul, iar în prealabil a fost udat cu apă rece până la piele, a fost înjurat, jignit, ameninţat că va fi omorât pentru că a luat acel pachet de ţigări”, povesteşte bunica minorului. Aceasta mai susţine că poliţistul ar fi cerut la un moment dat să i se aducă bastonul din maşină pentru a continua agresiunile, însă a fost oprit de iubita sa, vânzătoarea de la magazin. “A doua zi. A. s-a dus la magazin la Cozmiţă şi a făcut curat,pentru a fi iertat, iar patronul i-a dat ciocolată şi bomboane ca să nu spună la nimeni ce s-a întâmplat”, mai spune bunica. 

Poliţistul, cercetat şi de IPJ 

Consilierul local Mircea Cozmiţă declară că a fost chemat de mai multe ori pentru a da declaraţii la Parchet, el având calitatea de martor. “Am spus tot ce ştiu şi la Parchet. Din câte îmi amintesc, eu nu am văzut pe nimeni să-l lovească pe copil. Din păcate nu mai am imaginile de pe camerele de supraveghere pentru că a trebuit să schimb hardul”, ne-a spus Cozmiţă. 

La rândul lor, reprezentanţii IPJ spun că au declanşat şi ei verificările. “Pe lângă ancheta penală în derulare, există şi o acţiune de cercetare prealabilă aflată în curs de cercetare pentru a se stabili dacă poliţistul în cauză a comis abateri disciplinare”, a spus Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi. Felix Cilibiu nu a putut fi contact pentru a-şi expune punctul de vedere. 

În ceea ce îl priveşte pe minorul A.C., acesta a stat o bună bucată de vreme internat în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde a primit ajutor de specialitate de la un psiholog. “A.C. prezintă simptomatologie de stres şi anxietate generalizată ca urmare a unor abuzuri fizice ce au pus în pericol integralitatea existenţială a copilului”, au concluzionat reprezentaţii Protecţiei Copilului. 

Apărătoarea minorului, avocata Gianina Poroşnicu, spune că există posibilitatea ca familia acestuia să solicite daune morale. “Într-un alt dosar în care au fost implicaţi poliţişti s-au dat 200.000 de lei unei familii pentru că un poliţist a intrat în casă şi a pus pistolul la tâmplă tatălui în prezenţa copilului”, explică ea. 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: