UPDATE Accesul la racla cu moaştele Sfintei Parascheva este permis şi pentru pelerinii din afara oraşului, în ciuda deciziei CNSU

UPDATE Accesul la racla cu moaştele Sfintei Parascheva este permis şi pentru pelerinii din afara oraşului, în ciuda deciziei CNSU

Pelerini   FOTO Alina Batcu

Protestatarii au învins până la urmă. Jandarmii nu mai legitimează persoanele care se aşează în aceste momente la coadă pentru a se închina la Cuvioasa Parascheva. Nimeni nu şi-a asumat încă decizia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Update: În jurul orei 19.00, pelerinilor din afara localităţii li s-a interzis din nou să ajungă la raclă.

Toţi pelerinii sunt legitimaţi, având acces la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva doar cei care au buletin de Iaşi.

De asemenea, reprezentanţii Jandarmeriei au explicat, miercuri seară, că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine „s-a evitat o escaladare a violenţei la manifestările religioase de la Iaşi”. 

„Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creştină. Toate măsurile luate azi (n.red. – miercuri, 14 octombrie) şi în zilele premergătoare pelerinajului au avut ca unic scop prevenirea răspândirii virusului. Mulţumim tuturor pelerinilor care au respectat măsurile de protecţie sanitară, dar nu puteam rămâne pasivi faţă de cei care puneau în pericol siguranţa celorlalte persoane prezente", a declarat Alexandru Mormenchi, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
 

Pelerinii care nu au buletin de Iaşi se pot aşeza la coadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Asta în ciuda faptului că, potrivit unei decizii a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), la racla cu moaştele sfinte se pot închina doar persoanele care au reşedinţa sau domiciliul în municipiul Iaşi, fiind nevoite să prezinte buletinele în momentul în care se aşează la coadă. 

Până la momentul redactării acestui articol, Jandarmeria Română nu a oferit un punct de vedere oficial în acest sens, însă câteva mii de oameni aşteaptă, miercuri după-amiază, la rând să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, fără să mai existe vreo interdicţie privind accesul la raclă pentru pelerinii din afara municipiului.
 
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Sturzu, a explicat la Digi24 că a fost un moment dificil de gestionat, iar forţele de ordine au luat cea mai bună decizie de moment. Potrivit acestuia, pentru a detensiona situaţia, au permis accesul tuturor celor care au forţat intrarea. De atunci s-a continuat în maniera aceasta. 
 
Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune că nu ştie cine, la nivel de minister, şi-a dat acordul ca pelerinii din afara Iaşiului să fie primiţi la racla Sfintei Parascheva. „Aici nu pot să vă răspund, că nici eu nu ştiu dacă s-a dat sau cine a dat acest lucru. Nu ştiu despre ce este vorba, nu ştiu dacă a fost dat ordin sau ceva, deci aici trebuie discutat, mai ales pe partea de ordine publică”, a spus Raed Arafat într-o conferinţă de presă.
 
 
Accesul s-a făcut prin puncte controlate de Jandarmerie, locurile fiind ocupate în funcţie de cine a ajuns primul pe pietonal.
 
Această restricţie a stârnit controverse în rândul credincioşilor, motiv pentru care, miercuri, 14 octombrie, au avut loc şi câteva proteste în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
 
Oamenii s-au adunat pe pietonal în zona unde au fost amplasate garduri metalice, ei arătându-se nemulţumiţi de restricţiile impuse la manifestările religioase din acest an.
 
Cei prezenţi au strigat: „O să daţi socoteală cu toţii", „Duceţi-vă la diavol" şi „Jos dictatura".
 
Unii dintre protestatari s-au manifestat agresiv faţă de jurnaliştii prezenţi în zonă, dar şi faţă de alţi credincioşi.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările