EXCLUSIV Ţeapă de milioane de euro la Iaşi. Protejatul Patriarhului, discount din bani publici pentru Ansamblul Palas

EXCLUSIV Ţeapă de milioane de euro la Iaşi. Protejatul Patriarhului, discount din bani publici pentru Ansamblul Palas

Omul de afaceri Iulian Dascălu, cel din dreapta lui Victor Ponta, a inaugurat ansamblul Palas în mai 2012 FOTO Ziarul de Iaşi

Grupul de firme administrat de milionarul Iulian Dascălu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România şi cunoscut ca „regele mall-urilor”, a fost dat în judecată de Primărie pentru o datorie de 7,6 milioane de lei, după ce tot municipalitatea a intrat în acest business păgubos cu afaceristul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proces cu miză de milioane de lei între unul dintre cei mai bogaţi români şi Primăria Iaşi. Municipalitatea ieşeană a dat în judecată grupul de firme ce administrează ansamblul urbanistic Palas din Iaşi, invocând o datorie pe care societăţile milionarului Iulian Dascălu ar avea-o către bugetul local. Potrivit acţiunii de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, firmele Palas Holding, dar şi Palas 1, 2, 3, 4 şi 5, toate deţinute de Dascălu, supranumit „regele mall-urilor”, ar avea un debit neachitat de 7.606.155, 21 de lei către municipalitatea ieşeană.

Potrivit acţiunii, semnată de primarul-suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita (PSD), înainte de a fi arestat, datoria ar reprezenta „obligaţii de plată privind contractul de asociere” dintre firmele lui Iulian Dascălu şi Primăria Iaşi, cu privire la ansamblul urbanistic Palas, inaugurat la Iaşi în primăvara anului 2012.

În aceeaşi plângere, autorităţile locale ieşene notează că debitul ar reprezenta contravaloarea redevenţei din perioada 2011 - 2013, la care au fost adăugate şi penalităţile cuvenite. Datoria este aferentă folosinţei celor 12 hectare de teren din zona zero a Iaşiului, lângă Palatul Culturii, puse la dispoziţie lui Iulian Dascălu pentru ridicarea ansamblului imobiliar Palas, în urma unei asocieri în participaţiune dintre Consiliul Local şi o firmă deţinută de milionar.

Proiect susţinut de Patriarh

Contractul de asociere invocat de municipalitate datează de pe 3 februarie 2005 şi, potrivit acestuia, firmele milionarului se obligau să achite o redevenţă anuală de minimum 105.000 de euro, sau 10% din cota minimă de profit garantat. Procesul deschis a fost suspendat pentru moment, până la soluţionarea unui litigiu similar purtat între municipalitatea ieşeană şi firmele lui Dascălu.

Într-un răspuns remis cotidianului „Adevărul”, reprezentanţii grupului de firme administrat de Dascălu menţionează, referindu-se la debitul imputat de Primărie, că procesul a apărut urmare a „unor interpretări diferite din partea partenerilor contractuali cu privire la perioada lucrărilor de construcţie a ansamblului Palas. De la deschidere şi până la finele anului trecut, compania Iulius Group a virat către Primăria Iaşi aproximativ 5,3 milioane de euro din taxe, impozite, autorizaţii, inclusiv cota de asociere în baza contractului încheiat pentru edificarea ansamblului”.

Afacerea Palas a început la finele lui 2004. Atunci, într-o şedinţă-fulger de dinaintea Crăciunului, CL Iaşi, dirijat de primarul Gheorghe Nichita, a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group, aparţinând lui Dascălu. Proiectul a fost, de-a lungul anilor, unul extrem de controversat, contractul de asociere dintre CL Iaşi şi Iulius Group făcând obiectul unor dosare la DNA, dar şi ajunse pe masa magistraţilor.

Totuşi, încă de la început, proiectula  fost susţinut vehement de Patriarhul Daniel, cunoscut ca un apropiat al milionarului Dascălu. În vremea în care era mitropolit al Moldovei, Preafericitul Daniel a semnat chiar un editorial în ziarul bisericesc „Lumina”, în care îşi arăta susţinerea faţă de acest proiect imobiliar, deşi Palasul era în atenţia oamenilor legii.

 

Citeşte şi:

Bani publici pentru biserica din campus

Banii pentru biserici, printre care şi cea din cartierul deputatului Fenechiu, contestaţi în şedinţa de Consiliu Local Iaşi

Prelat de la Mitropolia Moldovei raportează premierului Ponta: „Muncim ca domnul primar să iasă cu majoritate!“

Nunta unui miliardar roman i-a uimit pe italieni

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: