FOTO 40.000 de kilometri într-un Aro. Trei ieşeni au plecat în aventura vieţii: până la capătul Siberiei şi înapoi

FOTO 40.000 de kilometri într-un Aro. Trei ieşeni au plecat în aventura vieţii: până la capătul Siberiei şi înapoi

Maşina Aro şi cei trei aventurieri la plecarea din Iaşi FOTO Facebook

Trei tineri din Iaşi au plecat cu o maşină Aro recondiţionată până la capătul Siberiei. Expediţia, fără precedent în România, îşi propune un scop nobil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei prieteni din Iaşi au pus la cale o expediţie off-road, proiect fără precedent în România. Vor pleca până în estul extrem al Siberiei în căutarea urmaşilor românilor deportaţi forţat în gulagurile sovietice.

Cei trei ieşeni sunt membri ai unui club de off-road din Iaşi şi sunt pasionaţi de excursiile motorizate. Au decis să iasă din rutină şi să încerce o aventură cu adevărat extremă.

Astfel, s-a născut proiectul expediţiei Iaşi - Magadan, localitate aflată în estul extrem al Siberiei, pe malul mării Okhotsk, parte a Oceanului Pacific, la peste 15.000 de kilometri distanţă de Capitala Moldovei.

Traseul de întoarcere este diferit faţă de cel de plecare, iar distanţa totală calculată se apropie de 40.000 de kilometri. Inedit este faptul că cei trei vor pleca în aventura vieţii cu o maşină de teren 100% românească, un Aro, model 243, produs în 1992. De aici, şi numele expediţiei, intitulată "4 români în Siberia".

Pe lângă Rusia şi Ucraina, expediţia românească va traversa Mongolia, Kazakhstan, Kirghizstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Scopul principal al proiectului este descoperirea şi maparea comunităţilor de români de pe traseul expediţiei, despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Mii sau chiar zeci de mii de români încă mai trăiesc în spaţiul ex-sovietic şi sunt urmaşi sau suprevieţuitori ai deportărilor forţate din anii '40-'50.

"În urma eforturilor unor români bine intenţionaţi, în ultimii 15 ani s-au stabilit o serie de contacte, ba chiar s-au închegat câteva asociaţii locale (în Kazahstan şi Kirgizstan). Poveştile acestor oameni ne-au încurajat să cercetăm îndeaproape acest capitol al istoriei neamului românesc - lungul drum al gulagului rusesc", îşi descriu membri expediţiei scopul pe site-ul de prezentare.

Cei trei, Ştefan Amarandei (26 de ani), de profesie geograf, Tudor Poşa (32 de ani) - arhitect şi Iulian Ciobănaşu (30 de ani) - tot arhitect, se cunosc de mulţi ani. Amarandei şi Poşa au mai luat parte la o expediţie de amploare, în 2011. Au parcurs, cu acelaşi Aro, drumul între Iaşi – Nouakchott, în Mauritania.

Vor fi pe drum 146 de zile, „155 de zile cu tot cu situaţii neprevăzute”. Distanţa Iaşi-Magadan este de 35.500 de kilometri, dar tinerii aproximează că vor parcurge 40.000 de kilometri cu tot cu ocolişuri. Expediţia a început pe 30 iunie, iar ieşenii se vor întoarce în noiembrie. Pe pagina lor de Facebook, 4 români în Siberia, care a strâns deja aproape 6.000 de like-uri, cei trei vor posta imagini şi informaţii din timpul expediţiei.

Localitatea Magadan, în estul extrem al Rusiei, ţinta expediţiei celor trei ieşeni FOTO Facebook

Imagini din aceeasi galerie
 • Localitatea Magadan, în estul extrem al Rusiei, ţinta expediţiei celor trei ieşeni FOTO Facebook
 • Ştefan Amarandei, şeful expediţiei, geograf de meserie FOTO Facebook
 • Tudor Poşa, membru al expediţiei, arhitect de meserie FOTO Facebook
 • Iulian Ciobănaşu, membru al expediţiei, arhitect de meserie FOTO Facebook
 • Maşina de teren Aro 243, care-i va duce pe cei trei până în capătul Siberiei FOTO Facebook
 • Unul dintre podurile pe care cei trei ieşeni vor trebui să-l traverseze pe parcursul expediţiei FOTO Facebook
 • Pregătiri pentru excursie, cu o partidă de somn la temperaturi extreme FOTO Facebook
 • Unul dintre drumurile din stepele Siberiei care va fi străbătut de expediţia română FOTO Facebook
 • Unul dintre drumurile din stepele Siberiei care va fi străbătut de expediţia română FOTO Facebook  
 • Maşina de teren Aro 243, care-i va duce pe cei trei până în capătul Siberiei FOTO Facebook 
 • Maşina de teren Aro 243, care-i va duce pe cei trei până în capătul Siberiei FOTO Facebook  
 • Traseul expediţiei Iaşi - Magadan. Drumul de plecare este marcat cu albastru, iar cel de întoarcere cu maro FOTO Facebook
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările