Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
castelul corvinilor

Cel mai vizitat monument al Hunedoarei va deveni mai accesibil, iar secretele unor încăperi misterioase vor putea fi aflate mai uşor.

Castelul Corvinilor a fost vizitat în 2018 de peste 350.000 de oameni, iar încasările provenite de le turiştii săi, virate la bugetul local al Hunedoarei, au fost uriaşe pentru municipiu. „Castelul Corvinilor a adus de 6.044.551 lei Hunedoarei, în condiţiile în care sumele încasate din impozitele plătite de localnici pe teren, clădiri şi maşini au fost în 2018 de 5.032.810 lei”, susţine primarul Dan Bobouţanu.

Castelul medieval se numără printre cele mai populare monmente istorice din România, este impresionant prin arhitectură şi prin mărimea sa, dar păstrează încă o mulţime de secrete. Nu toate spaţiile sale pot fi vizitate în prezent, unele din motive de siguranţă, alte pentru că nu sunt amenajate.

Restaurarea Castelului Corvinilor, o investiţie de aproape cinci milioane de euro, finanţată de Uniunea Europeană, va rezolva situaţia locurilor „interzise” ale monumentului din secolul al XV-lea. „Contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare a monumentului istoric va fi semnat săptămâna viitoare”, mai precizează primarul Hunedoarei.

castelul corvinilor

Cotloanele castelului
Unul dintre locurile în care turiştii nu au acces decât parţial, este turnul Nje Boisa. Doar parterul turnului medieval poate fi vizitat în prezent. Turnul Nje Boisa este situat în partea de sud a Castelului Corvinilor şi a avut rol de bastion de apărare al edificiului. A fost ridicat pe cinci niveluri, fiind prevăzut cu deschideri pentru arme de foc. Legătura cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate cu o lungime de peste 30 de metri, sprijinită pe stâlpi masivi din calcar dolomitic. A fost construit pentru a întâri castelul, în faţa invaziilor otomane, iar numele său „Nje Boisa” („Nu te teme”, în sârbă) provine de la faptul că aici se afla o garnizoană de ostaşi sârbi, susţin istoricii.

Imagine indisponibilă

Temniţa Castelului Corvinilor nu poate fi văzută nici ea în totalitate, chiar dacă se numără printre locurile care au păstrat cele mai populare legende ale aşezării. Închisoarea, care încă păstrează pecetea călăului, a fost amenajată pe mai multe niveluri, susţin istoricii, iar uşa ei a rămas neatinsă în incendiul care a mistuit castelul în 1854.

„Închisoarea avea şi un spaţiu foarte îngust, întunecos şi umed, foarte lugubru, pe care francezii îl numesc oubliette, în care erau lăsaţi condamnaţii care trebuiau să fie „uitaţi” acolo, până la moarte”, informează muzeografii de la Castelul Corvinilor. Locul subteran nu poate fi văzut în totalitate, pentru că în anii 1960 a fost acoperit, iar mai târziu aici a fost montată centrala pe gaz a castelului. Noul proiect presupune renunţarea la încălzirea pe gaz şi va elibera astfel locul fostei închisori. Despre temniţa veche din secolele XVI – XVII se mai spune că ar fi fost locul detenţiei voievodului Vlad Ţepeş, deşi arheologii consideră eronate aceste informaţii.

castelul

Un alt loc inaccesibil publicului larg este coridorul subteran de sub Sala Cavalerilor, învecinat vechii închisori. Intrarea se face printr-o trapă, iar potrivit istoricilor, catacomba era folosită, de asemnea, ca temniţă. „Există o legendă care spune că Sala Cavalerilor, pe lângă faptul că era folosită ca loc de ospăţ, avea şi rol de sală de judecată. Deasupra acelei trape era jilţul pe care era aşezat acuzatul, pentru a fi supus interogatoriului. Trapa putea fi acţionată, astfel încât el cădea în gol, câţiva metri, în acel spaţiu de sub Sala Cavalerilor”, relata muzeorgaful Ioan Bodochi.


 

castelul

Ce aduce proiectul de reabilitare

„Ideea este ca, după finalizarea proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor, să fie acces peste tot”, spune Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor.

Lucrările se vor derula pe 28 de luni şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia. Vor fi efectuate mai multe lucrări de intevenţie la castel, atât la exterior cât şi în curţile interioare. Vor fi create spaţii noi vizitabile şi vor fi restaurate încăperile din incinta castelului.

„Prin aceste lucrări se vor reabilita toate spaţiile interioare existente şi vor fi reintroduse în circuit spaţiile nou create prin reconstituirea planşeelor la cotele unde acestea existau în trecut. Se au în vedere lucrări de igienizare, curăţire, plombare, rostuire, desfacerea tencuielilor de ciment şi refacerea lor cu tencuieli şi zugrăveli respirante pe baza de var, restaurări pictură, recondiţionări elemente de tâmplărie, lucrări de restaurare a tavanelor de lemn, precum şi revizuirea totală a instalaţiilor, renunţarea la incălzirea pe gaz şi trecerea la încălzirea electrică”, se arată în proiectul de restaurare.

Povestea castelului medieval

Castelul Corvinilor a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de familia Huniazilor, pe locul unei aşezări mai vechi folosită de localnici ca adăpost împotriva invadatorilor. Încă din vremea vievodului, castelul era lăudat pentru frumuseţea sa. Meşteri francezi şi italieni s-au ocupat de împodobirea şi înfrumuseţarea edificiliui, cu arhitectură gotică şi renascentistă. De-a lungul secolelor, castelul medieval a suferit numeroase modificări, care însă nu i-au ştiribit originalitatea. Urmele picturilor care împodobeau castelul se văd şi astăzi, pe multe din zidurile lui. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, se numără printre cele mai vizitate monumente istorice din România.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Clădirea misterioasă de sub Castelul Corvinilor. Imagini inedite cu aşezarea istorică transformată în ruină

Ioan de Hunedoara, omagiat în oraşul de la poalele Castelului Corvinilor. Au trecut 562 de ani de la moartea voievodului

VIDEO Povestea celui mai spectaculos funicular. Rămăşiţele colosului de fier atârnă la zeci de metri lângă castel


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite