Palatul administrativ, plin de degradări. Pericolele „tăcute” ale clădirii unde tavanul s-a prăbuşit din senin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul administrativ din Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Palatul administrativ din Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Clădirea Palatului administrativ din centrul istoric al Devei va fi reabilitată. Anul trecut, un tavan s-a prăbuşit, iar expertiza realizată ulterior arată numeroase defecte

Lucrările de reparaţii necesare la clădirea Palatului Administrativ din Deva, sediu al Consiliului Judeţean Hunedoara şi al Prefecturii Judeţului Hunedoara, sunt estimate la 3,3 milioane de lei, arată un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean din 28 iunie. Reabilitarea clădirii va fi realizată cu fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Un şef din Consiliul Judeţean Hunedoara şi-a găsit biroul devastat. „Dacă eram acolo, nu scăpam”

VIDEO Povestea celui mai spectaculos funicular. Rămăşiţele colosului de fier atârnă la zeci de metri lângă castel

Enigmele frescei din Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea şi dezvăluie o legendă fascinantă


În 7 iulie 2020, tavanul unei încăperi aflată la primul etaj din Consiliul Judeţean Hunedoara s-a prăbuşit, după ce grinzile de susţinere au cedat. În biroul în care îşi desfăşura activitatea Costel Avram, administratorul public al instituţiei, nu se afla nimeni la momentul incidentului. Inspectoratul de Stat în Construcţii a recomandat ulterior realizarea unei expertize tehnice întregii clădiri.


Palatul administrativ din Deva. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

palatul administrativ din deva foto daniel guta

Expertiza tehnică arată că sunt necesare lucrări de hidroizolaţii, construcţia unui dren de colectare a apelor pluviale, sistematizarea curţii astfel încât apele din precipitaţii să fie dirijate către exteriorul clădirii, consolidarea pereţilor de la parter, refacerea învelitorilor şi lucrări de termoizolare a podului. De asemenea, va trebui consolidat planşeul existent peste corpul central al clădirii, situat deasupra sălii mari de şedinţe, unde va fi realizată o structură metalică suplimentară, care să preia din sarcina grinzilor şi a pereţilor.

Dacă lucrările de consolidare nu vor fi făcute, potrivit raportului de expertiză, „avariile şi degradările constatate, în principal efectele infiltraţiilor apelor la nivelul învelitorii existente, consolidarea planşeului peste corpul central şi cele de la nivelul pereţilor din cauza sistematizării defectuoase, se pot agrava ducând la afectarea planşeului din lemn al podului, respectiv la degradarea pereţilor de pe conturul clădirii”, se arată în proiectul de hotărâre.

Palatul administrativ din centrul istoric al Devei a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar în anii 2000 clădirea a fost renovată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tărâmul plin de secrete al dacilor. Locul unde ar fi murit Decebal, muntele sfânt şi faimoasele cetăţi FOTO VIDEO

Zece locuri în care dacii şi-au ascuns comorile de aur. Cum au fost descoperite tezaurele fabuloase

„Palat“ al Cetăţii dacice Costeşti, în şantier după patru decenii. Lucrări ample în situl UNESCO din munţi VIDEO

Urşii dau târcoale Sarmizegetusei Regia. Relatări savuroase despre întâlnirile cu sălbăticiunile

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite