Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Lacul Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Lacul Cinciş oferă o panoramă impresionantă, dar câteva locuri emblematice îi sporesc farmecul prin istoriile lor: barajul uriaş de beton, fosta vilă de protocol construită pentru Nicolae Ceauşescu şi bisericile de sub ape.

Lacul Cinciş este una dintre destinaţiile favorite ale hunedorenilor, deşi în ultimul deceniu şoseaua care îl înconjoară, construită în anii '60, odată cu amenajarea hidrografică, îi nemulţumeşte pe cei mai mulţi dintre oaspeţii săi.

GALERIE FOTO CU LACUL CINCIŞ

Lacul Cinciş, un firicel de apă în amonte. Priveliştea spectaculoasă de la biserica părăsită VIDEO

VIDEO Baia Craiului, satul dispărut sub Lacul Cinciş. Secretul bisericii care a rezistat furiei apelor

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

În zilele de primăvară, lacul de acumulare Cinciş – Cerna al cărui baraj se află la 10 kilometri de Hunedoara, îşi impresionează vizitatorii prin panorama sa.

Întinderile de pădure care ocupă malul sudic al apei au căpătat culoarea verdelui proaspăt, iar cei care privesc spre malul opus văd, la orizont, vârfurile înzăpezite ale masivului Retezat.

Câteva locuri legendare îi sporesc farmecul lacului Cinciş. Iată povestea lor:

Barajul Lacului Cinciş

Barajul Teliuc - Cinciş a fost construit în timp record la începutul anilor ´60, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara, pe care urma să îl deservească, se afla în plină dezvoltare, fiind unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, iar mii de oameni erau angajaţi la exploatările miniere de fier din zonă.


Barajul Lacului Cinciş. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Lacul de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă şi a înghiţit în anii ´60 vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, cu o istorie de peste jumătate de mileniu, unele păstrătoare ale unor vestigii antice.


Barajul Lacului Cinciş în anii 60. Ilustrată

lacul cincis in trecut anii 60

Barajul Lacului Cinciş, considerat un baraj de importanţă deosebită, a fost construit în numai 14 luni, în perioada 1962 - 1963, şi inaugurat în 1964. Structura sa este din beton, având grosimea la bază de 14 metri şi la coronament de 4,5 metri şi un volum total de 43,5 milioane de metri cubi. Are forma unui arc care leagă doi versanţi, o lungime de 221 de metri şi o înăţime de 48 de metri, ridicându-se la circa 300 de metri deasupra nivelului mării.

Bisericile ruinate ale Lacului Cinciş

La „coada” lacului Cinciş, unde râul Cerna coteşte la stânga printre versanţi şi se revarsă în lacul de acumulare, se află ruinele satului dispărut Baia Craiului şi ale celor două biserici ale sale. Vechile construcţii din pădure sunt izolate de apă pe de-o parte şi de dealul abrupt de cealaltă, iar călătorii pot ajunge la ele, cu barca sau pe jos, după un drum de circa 30 de minute prin pădurea de pe malul Cernei. În trecut, Baia Craiului era o aşezare prosperă, unde încă din secolul al XVII-lea funcţiona o topitorie pentru producerea fierului. După mai multe secole de existenţă, satul a dispărut complet odată cu amenajarea hidrografică. Din el au rămas ruinele celor două biserici şi o mulţime de construcţii prăbuşite, fundaţii de case demolate şi de ateliere şi chiar morminte.


Biserica romano-catolică. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Locul emblematic al aşezării dispărute este biserica romano-catolică ridicată în urmă cu aproape două secole şi jumătate, despre care se spune că ar fi fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza (1717 – 1780). Ruinele sale reprezintă o atracţie pentru amatorii de fotografii, care se opresc pentru a le admira de pe malul opus al lacului sau se încumetă să ajungă pe jos, la ele. Interiorul bisericii a rămas pustiu, plafonul e acoperit de moloz şi vegetaţie, iar acoperişul s-a prăbuşit. Doar turla bisericii a rămas mai puţin afectată de ruinare. În vecinătatea aşezământului, câteva morminte vechi sunt şi ele devastate, iar pereţii şi fundaţiile solide de piatră ale unor clădiri îi pot duce cu gândul pe oaspeţii lor la vremurile în care satul era animat de oameni. În anii ´60, biserica de la coada lacului a fost abandonată, împreună cu cea ortodoxă din vecinătatea sa, veche de un secol. Ambele au suferit distrugeri iremediabile, iar apele lacului le-au inundat parţial, timp de mai multe decenii.

Cea mai veche biserică ruinată odată cu construcţia barajului a fost clădită la mijlocul secolului al XV-lea, iar povestea sa a fost strâns legată de cea a familiei Huniazilor. Se spune că aici ar fi fost înmormântată mama lui Ioan de Hunedoara, Elisbeta Morsinai. Biserica veche de şase secole din Cinciş a fost demolată, înainte ca locul să fie înghiţit de ape. Iniţial, relata preoteasa Anişoara Crăciun (1930 - 2017), autorităţile comuniste şi sătenii s-au înţeles ca biserica monument istoric să fie mutată din locul în care se afla pe un deal. Iar dacă acest lucru nu ar fi fost posibil, exista varianta construirii unui zid în jurul lăcaşului, care să o protejeze de apă. Autorităţile regimului comunist nu s-au mai ţinut însă de cuvânt. Într-o noapte, un tânăr a legat turla bisericii de un utilaj şi a prăbuşit-o, relata preoteasa în 2013. Apoi, până dimineaţa, monumentul a fost pus la pământ, povestea femeia. Despre biserica Huniazilor, care păstra deasupra stranei inscripţia „Iohannes XX”, cercetătorii susţin că a fost clădită pe panta dealului aplecat spre pârâul Valea Limpede şi ar fi fost ridicată de Moga, o rudă a Huniazilor. . Unii cercetători au susţinut că aici ar fi fost înmormântată Elisabeta Morsinai, mama lui Ioan de Hunedoara, care ar fi fost originară din Cinciş.


Malul Lacului Cinciş, „vegheat” de Retezat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 

lacul cincis foto daniel guta adevarul

Casa Albă şi vila de protocol Ceauşescu

Complexul turistic Casa Albă a fost ridicat la începutul anilor  '70, pe malul Lacului Cinciş, iar în vecinătatea sa, într-un loc retras şi protejat de pădure a fost construită o vilă de odihnă, special pentru a găzdui familia lui Nicolae Ceauşescu, dacă fostul preşedinte comunist ar fi vizitat Hunedoara. Viorel Răceanu, fostul primar al Hunedoarei din anii regimului comunist, declara că Nicolae Ceauşescu s-a cazat de două ori în vila de protocol a Casei Albe. În anii de comunism, oaspeţii complexului erau, însă, cel mai adesea, activiştii de partid, sportivii veniţi în cantonamente şi oamenii din conducerea combinatului siderurgic.


Casa Albă în anii 60. Ilustrată.

lacul cincis in trecut anii 60

După 1990, locul a devenit mai accesibil turiştilor veniţi să petreacă sfârşitul de săptămână pe malul lacului Cinciş, Casa Albă fiind atunci unul dintre puţinele zone de agrement din Hunedoara dotate cu piscină. Între timp, o mulţime de vile au fost ridicate pe malul lacului Cinciş, în timp ce vechiul complex al combinatului siderurgic a intrat în declin, după ce investiţiile în reabilitarea sa au lipsit.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice

Barajul Mihăileni, în şantier din anii ´80. Lucrări reluate la acumularea de pe râul Crişul Alb VIDEO

Drumul spre Retezat, printre cele mai riscante din România. Ziua în care furia naturii a ucis 14 oameni VIDEO

Barajul Gura Apelor din Retezat, după 35 de ani. Colosul la care românii au muncit peste un deceniu VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite