Barajul Mihăileni, în şantier din anii ´80. Lucrări reluate la acumularea de pe râul Crişul Alb VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele au revenit pe şantierul barajului de la Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Utilajele au revenit pe şantierul barajului de la Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Au trecut peste trei decenii de la începerea construcţiei barajului Mihăileni, de pe râul Crişul Alb, iar lucrările au fost reluate după mai mulţi ani în care au stagnat.

Construcţia Barajului Mihăileni, pe râul Crişul Alb, a început în anii ´80, însă în ultimii ani aici au avut loc doar lucrări de întreţinere şi conservare. Lucrările au fost reluate.

GALERIE FOTO DE LA ACUMULAREA MIHĂILENI

Salba de hidrocentrale construite pe Strei a transformat complet înfăţişarea râului legendar VIDEO

Fenomen spectaculos la barajul Lacului Cinciş. Ce se întâmplă la poalele colosului de beton VIDEO

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate 

Barajul şi lacul de acumulare de la Mihăileni, aflat la 15 kilometri de municipiul Brad, la limita judeţelor Hunedoara şi Alba, se află în construcţie din anul 1987, iar lucrările trebuiau finalizate în cinci ani, potrivit proiectului iniţial.

De această investiţie urmau să beneficieze peste 20.000 de oameni din zona Bradului, precum şi numeroasele uzine şi exploatări miniere din Apuseni, dispărute între timp.

 

Proiectul prevedea construcţia unui baraj pe râul Crişul Alb, cu o lungime de aproape 300 de metri şi o înălţime maximă de 24 de metri, precum şi amenajarea unul lac de acumulare cu un volum de peste 10 milioane de metri cubi, o suprafaţă de 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri.

În primii trei ani de la începerea lucrărilor, peste 60 la sută din proiectul hidrotehnic a fost realizat, însă după 1990, lucrările au stagnat în perioade lungi sau au avansat într-un ritm lent. În ultimii ani, Acumularea Mihăileni a rămas în conservare, iar singurele lucrări care au avut loc aici au fost de întreţinere a şantierului.


Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

barajul mihaileni foto daniel guta adevarul

Ce lucrări au loc la „Acumularea Mihăileni”

Lucrările au fost reluate, iar utilajele sunt mobilizate pentru amenajarea taluzelor de pe malul stâng al viitorului lac de acumulare. Peste 95 la sută dintre lucrările începute în ultimii ani ai regimului comunist au fost realizate, iar în 2023, Acumularea de la Mihăileni ar putea deveni funcţională, potrivit unei informări transmise recent de „Apele Române”.

Pe celălalt mal, se lucrează la devierea DN 74. necesară în urma finalizării construcţiei la barajul de la Mihăileni. „Şi aici lucrările sunt avansate iar constructorii dau asigurări că porţiunea de drum va fi finalizată la termen”. Investiţia de pe râul Crişul Alb, a cărei valoare actualizată se ridică la peste 162 de  milioane de lei, se numără printre proiectele hidroenergetice cele mai întârziate din România.


Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

barajul mihaileni foto daniel guta adevarul

„Principalele elemente tehnice ale investiţiei, care sunt executate parţial şi trebuie finalizate, sunt:  terasamente şi consolidări ale albiei râului, amenajări hidrotehnice (regularizare) în aval de baraj sau reabilitarea lucrărilor de deviere a DN 74 Brad - Abrud. Intrarea în exploatare a barajului de la Mihăileni va asigura necesarul de apă pentru locuitorii şi gospodăriile din zona Brad şi Crişcior, va produce energie electrică şi va apăra împotriva inundaţiilor o importanţă suprafaţă de terenuri agricole din lunca râului Crişul Alb pe sectorul Mihăileni – Vaţa, prin atenuarea viiturilor”, informa, în toamna anului trecut, Prefectura Judeţului Hunedoara.


Crişul Alb. Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

barajul mihaileni foto daniel guta adevarul

Bugetul majorat în 2020

Tot atunci, Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) informa că bugetul pentru acest obiectiv de investiţii a fost majorat cu 14,9 milioane de lei. Valoarea totală a investiţiilor în barajul din zona Bradului se ridică la 162,84 milioane de lei, iar până în prezent valoarea cumulată a lucrărilor realizate a ajuns la 100 de milioane de lei.

„Ca majoritatea lucrărilor hidrotehnice pe care le avem în administrare, şi acumularea Mihăileni va avea o funcţionalitate multiplă. Astfel, odată finalizat, peste 30.000 de locuitori vor fi apăraţi de riscul inundaţiilor. Mai exact, este vorba despre locuitorii municipiului Brad, precum şi de obiectivele socio-economice din zonă care, în acest moment, sunt expuse riscului de inundaţii. Având în vedere frecvenţa ridicată a fenomenelor hidrometeorologice din aceste zone, prin construcţia acestui baraj, anual, ar putea fi evitate pagube potenţiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 700 mii de euro. De aceea, reducerea riscului de inundaţii pentru judeţul Hunedoara va atrage noi investitori în zonă. Aceasta înseamnă apariţia unor noi locuri de muncă, dar şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea unor proiecte de antreprenoriat", transmiteau reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române".


Barajul Mihăileni. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

barajul mihaileni foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Barajul Gura Apelor din Retezat, după 35 de ani. Colosul la care românii au muncit peste un deceniu VIDEO

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite