Investiţie de cinci milioane de euro în Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cele mai importante lucrări la amfiteatrul antic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Amfteatrul antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi reabilitat pe fonduri de la Uniunea Europeană. Contractul de finanţare a fost semnat, iar proiectul prevede lucrări ample.

Peste 22 de miloane de le vor fi investiţi în restaurarea amfiteatrului antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Aproape întreaga finanţare a proiectului derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara va fi asigurată din fonduri de la Uniunea Europeană.

„Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea şi restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi. Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea şi gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune. Se doreşte valorificarea acestui obiectiv de patrimoniu - Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare şi restaurare, intervenţii care să conducă la creşterea numărului de vizitatori şi implicit la dezvoltarea zonei şi a regiunii”, a informat Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

Proiectul cuprinde amenajarea parţială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală. Se propune amenajarea spaţiului dintre intrarea nr. 7 şi intrarea nr. 12, prin reconstituirea volumetrică a zonelor Podium, Maenianum primum şi Tribuna oficialităţilor. Reconstituirea Podiumului se va face prin amplasarea unor plăci de marmură cu dimensiunile elementelor de cornişă găsite la faţa locului şi, tot din marmură, va fi realizată balustrada către arenă. De asemenea, sunt prevăzute bănci din marmură/ travertin/ calcar/ gresie.

Pentru reconstituirea Maenianum primum se propune realizarea de gradenuri din plăci de marmură, pe care să fie amplasate bănci. Vor rezulta cinci rânduri de bănci cu şezut din lespezi de marmură, pe console de marmură. Se doreşte înglobarea unor elemente originale (console şi bănci din marmură/ travertin/ calcar, fragment de scară, etc.) în noua compoziţie. Reconstituirea Tribunei oficialităţilor se va face ţinându-se cont de coloana corintică găsită la faţa locului de arheologul Gabor Szinte, se arată în proiect. Perioada de implementare va fi de 54 de luni.

Colonia Ulpia Traiana Dacica Augusta Sarmizegetusa a fost primul oraş roman întemeiat în Dacia. În prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente arheologice din România. Complexul arheologic al capitalei romane dezvăluie ruinele unui oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, o aşezare de lux, în care trăiau peste 20.000 de oameni, cu o mulţime de clădiri administrative şi palate impozante, cu temple închinate zeităţilor romane, şi cu un amfiteatru care putea primi peste 5.000 de spectatori.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Oraşul antic din România vizitat de mii de oameni din greşeală. „Spun că au venit să vadă ruinele cetăţii dacice şi că nu vor să audă de romani“

Pompeii de la poalele Retezatului. Cum arăta Ulpia Traiana Sarmizegetusa în secolul al XIX-lea: „O mulţime de obiecte preţioase erau cărate de acolo”

Cum au fost batjocorite marile cetăţi în trecut. Localnicii profitau de dezastrul aşezărilor, dar străinii se cutremurau

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite