FOTO Castelul ruinat al baronului Nopcea intră în şantier. „Bijuteria” din Ţara Haţegului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Ordinul de începere a lucrărilor de restaurare a castelului Nopcea din Ţara Haţegului a fost emis. După finalizarea lor, monumentul istoric va deveni o atracţie turistică.

Execuţia lucrărilor de restaurare a Castelului Nopcea din satul Săcel, comuna Sântămărie Orlea, poate începe, după ce ordinul de începere a lucrărilor a fost emis, miercuri, 2 octombrie.

GALERIE FOTO

Lucrările vor fi executate de asocierea SC Metal Prod West SRL & SC Masecons 2010 SRL, iar valoarea proiectului este de 6,4 milioane de lei. Fondurile au fost alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi din bugetul judeţului Hunedoara, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 18 luni.

„În prezent, castelul este declarat monument istoric fără a fi deschis publicului din cauza stării avansate de degradare produse de lipsa întreţinerii şi de vandalizarea clădirii, fiind necesară realizarea de lucrări de restaurare a clădirii pentru introducerea sa în circuitul turistic şi deschiderea către public”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, beneficiarul investiţiei.

Monumentul istoric de categoria B se numără printre clădirile istorice care nu au fost revendicate de presupuşi urmaşi ai familiilor nobiliare din Ţara Haţegului. Castelul Nopcea, ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, monumentul din satul Săcel, din vecinătatea oraşului Haţeg, a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90. După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, iar localnicii au devastat-o treptat, fără nicio piedică din partea autorităţilor. Jafurile au mai fost diminuate abia din 2010, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara, care a preluat în 2001 în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul, a instituit pază. Lucrările de restaurare a monumentului au întârziat, iar un proiect pe fonduri norvegiene depus pentru transformarea sa într-un muzeu a fost respins. Monumentul s-a aflat în ultimii ani în conservare, fiind însă vizibil afectat de vandalisemele la care a fost supus.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satul păstorilor din munţi unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor. Frumuseţea locului cu nume predestinat

VIDEO Tărâmul de vis al dacilor, invadat de turişti. Povestea satului de pe munte revigorat după apariţia şoselei

VIDEO Satul care a renăscut pe muntele sfânt al dacilor. În anii 2000, ţinutul de poveste nu mai avea niciun locuitor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite