De ce întârzie reabilitarea blocurilor turn din Centrul civic al Hunedoarei. Şantiere pustii de la începutul anului

De ce întârzie reabilitarea blocurilor turn din Centrul civic al Hunedoarei. Şantiere pustii de la începutul anului

Bloc de pe Strada Avram Iancu.Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Lucrările de reabilitare termică a patru blcuri turn din Centrul Civic al Hunedoarei, co-finanţate de Uniunea Europeană, trebuiau finalizate în această toamnă.

Din luna ianuarie 2021, Primăria Hunedoara a semnat cu o firmă de construcţii contractul de reabilitare energetică a trei blocuri turn de pe strada Avram Iancu şi a unui bloc turn de pe Bulevardul Dacia, din municipiu.

Moştenirea comunistă în Ghelari, vechea „capitală a fierului”. Cum arată blocurile părăsite de mineri VIDEO

Secretele cartierelor muncitoreşti din epoca stalinistă. De ce au rămas embleme ale oraşelor industriale VIDEO

Cartier terorizat de isprăvile locatarilor unui bloc social. Aici trăia cea mai temută prostituată

Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 9,4 milioane de lei, 60 la sută din sumă fiind accesată din fonduri europene nerambursabile (5.246.016 lei).

Lucrările de reabilitare termică trebuiau finalizate în toamna acestui an, însă constructorii s-au lăsat aşteptaţi pe şantier. La cele trei blocuri turn de pe Strada Avram Iancu, constructorii şi-au amplasat schelele pe faţade, însă nu s-au mai apucat de lucru. Câteva panouri anunţă că termenul de execuţie a lucrărilor era de opt luni, până în 15 octombrie. Firma care a obţinut contractul a întâmpinat însă mai multe probleme, găsirea muncitorilor şi preţurile materialelor fiind cele mai mari dintre acestea. Salariile angajaţilor în construcţii pornesc de la 3.000 de lei pe lună, pentru necalificaţi, însă chiar şi în aceste condiţii sunt dificil de găsit, susţin reprezentanţii unor firme implicate în proiecte de reabilitare termică.


Panou informativ neactualizat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

 

„Constructorul care a câştigat licitaţia pentru lucrările de eficientizare energetică a blocurilor nu a reuşit să înceapă în primăvara  acestui an lucrul efectiv din cauza exploziei preţurilor la materialele de construcţii, disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu materiale de construcţii (lipsa acestora din depozite) precum şi dificultăţi în asigurarea personalului necesar. Se lucrează, în prezent la cele trei blocuri, dar lucrările au loc la aticuri (pe acoperiş) motiv pentru care, de jos, operaţiunile nu sunt vizibile”, informează Primăria Hunedoara.


Unul dintre blocurile turn. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Contractul de execuţie a lucrărilor va fi prelungit. Proiectul prevede reabilitarea energetică a clădirilor: termo-hidroizolarea acoperişurilor, montarea de geamuri termopan, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, anveloparea clădirilor cu sisteme compozite de izolare termică. De asemenea, vor fi executate şi lucrări conexe: reparaţii de faţade, refacerea sistemelor de captare a apei meteorice, refacerea finisajelor în zona lucrărilor de intervenţie etc.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În toate aceste blocuri ascensoarele vor fi înlocuite cu unele noi. După finalizarea lucrărilor, consumurile energetice ale blocurilor vizate se vor reduce cu aproximativ 50 la sută faţă de cele actuale, se arăta în proiect.

Mai puteţi citi şi:

Povestea primului cartier de blocuri din Hunedoara, spusă de spionii americani în anii '50: locuinţele construite în trei ani pentru 20.000 de muncitori

VIDEO Povestea emoţionantă a singurei supravieţuitoare din blocul fantomă, ridicat de comunişti în munţi: „După ce clădirea s-a ruinat, toţi s-au împrăştiat”

Povestea primului cartier de blocuri din Hunedoara, spusă de spionii americani în anii '50: locuinţele construite în trei ani pentru 20.000 de muncitori

VIDEO Secretele labirintului subteran din centrul Hunedoarei. Locul interzis din spatele uşilor blindate

VIDEO O vedetă din fotbal a cumpărat restaurantul unde au cinat şeful URSS şi Ceauşescu: „Am investit un milion de euro. Nu este o afacere”

Hunedoara FOTO Povestea restaurantului Corvinul, locul unde a cinat Nikita Hruşciov, cel mai puternic om din URSS

Viaţa în cel mai depopulat oraş minier. „Oamenii îşi vindeau locuinţele pentru o ladă de bere” VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările