Cum poate fi demontată acuzaţia de fraudă la Bacalaureat. Un elev prins cu telefonul în sala de examen şi-a câştigat dreptatea după două procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat 2015. FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ.
Bacalaureat 2015. FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ.

Un elev din Hunedoara, acuzat de fraudă în timpul examenului de Bacalaureat, după ce a fost prins cu un telefon mobil asupra lui, a reuşit să întoarcă decizia comisiei de examinare şi a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, în urma a două procese judecate la Tribunalul Hunedoara.

Un elev din Hunedoara poate fi dat exemplu de reuşită pentru candidaţii care au fost eliminaţi din sala de examen, la Bacalaureat, pentru că purtau asupra lor telefoane mobile, dacă motivul pentru care au uitat să se despartă de dispozitive înainte de a intra în examen a fost unul întemeiat.

În urmă cu un an, Alexandru Andrei a fost dat afară din sala de exemen, în timpul evaluării la limba engleză, proba orală, pentru că şi-a uitat telefonul la el la intrare. Potrivit regulamentului de desfăşurare a Bacalaureatului, elevii care au telefoane mobile asupra lor vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”. De asemenea, nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Alexandru Andrei a fost nevoit să dea în judecată atât Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, cât şi Colegiul Naţional Traian Lalescu din Hunedoara, unde a susţinut examenul de Bacalaureat. S-a judecat în două dosare cu instituţiile de învăţământ, iar ambele procese le-a câştigat.

Iertat după două procese

Alexandru Andrei a chemat în judecată Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Hunedoara şi Inspectoratul Şcolar judeţean Hunedoara, solicitând prin hotărâre judecătorească anularea procesului-verbal de sancţionare a sa întocmit la 23 iunie 2015 de Comisia de Bacalaureat din cadrul CN Traian Lalescu Hunedoara precum şi  adresa nr. 2992/24.06.2015 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara.

În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că în data de 23 iunie 2015 a avut programată proba orală  de Bacalaureat la Limba engleză, pentru ora 14,  însă ora desfăşurării examenului s-a schimbat fiind devansată fără să fie anunţat despre acest lucru, astfel că a fost anunţat de un coleg despre faptul că  trebuie să intre la examen în jurul orei 9, motiv pentru care s-a prezentat la colegiu unde a intrat în mare grabă în sala de  examinare.

„Fiind început examenul şi luând un bilet de  examinare s-a aşezat în bancă moment în care a fost apelat pe telefonul mobil, telefon pe care uitase să-l predea din cauza grabei pentru prezentarea la examen, astfel că profesorii examinatori au considerat  introducerea telefonului în sala  de examinare orală ca tentativă de fraudă şi ca urmare a fost eliminat din examen, deşi nu a avut intenţia de fraudă şi nu a răspuns apelului telefonic despre care a aflat ulterior că apelul provenea de la o colegă care vroia să-l atenţioneze pentru prezentarea mai repede la examen din cauza schimbării programului de examinare. Pârâţii, prin întâmplările depuse la dosar, solicită respingerea  acţiunii pentru motivul că reclamantul a încălcat prevederile  Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4430/2014, privind organizarea  şi desfăşurarea examenului de bacalaureat 2015.  Pârâtul  CN Traian Lalescu Hunedoara a invocat şi inadmisibilitatea acţiunii întrucât măsura  excluderii de la susţinerea examenului de bacalaureat nu îndeplineşte cerinţele unui act  administrativ”, se arată în documentele depuse la dosar.

Soluţia instanţei a fost dată în septembrie 2015, iar argumentele elevului i-au convins pe magistraţi, care au stabilit că „reclamantul nu a avut nicio intenţie de fraudă şi a intrat cu telefonul mobil în sala de examinare uitând să-l predea datorită împrejurărilor în care a fost anunţat să se prezinte la  examenul oral cât şi a stării sale de sănătate. Rezultă din probele dosarului lipsa intenţiei de fraudare a reclamantului - şi faţă de împrejurările şi locul în care s-a comis fapta – examenul oral la limba engleză în faţa comisiei efectiv acesta  nici nu putea beneficia de vreo facilitate din partea telefonului pentru rezolvarea subiectului repartizat, astfel că măsura excesivă de excludere din examen pentru intenţie de fraudă este nelegală. Pe cale de consecinţă, se va anula procesul-verbal şi adresa de respingere a contestaţiei,ca neîntemeiate”, informa Tribunalul Hunedoara.

Două procese pentru un telefon uitat
Nu a fost singurul proces al elevului din Hunedoara. În luna iulie a anului trecut a depus o plângere împotriva Inspectoratului Şcolar pentru a i se acorda dreptul de a participa la examenele din sesiunea august – septembrie a Bacalaureatului. „Reprezentanta reclamantului susţine că acesta a fost vătămat prin faptul că a fost eliminat din examen şi că nu mai are posibilitatea să participe la următoare sesiune, fiindu-i afectat viitorul, în sensul că pierde posibilitatea de a se înscrie la facultate, prejudiciul fiind evident şi iremediabil”, se arată în documentele de la dosar.

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara a cerut respingerea cererii, însă nu a avut câştig de cauză. „Prin interzicerea participării reclamantului la această sesiune i se produce un prejudiciu iminent şi evident, ireparabil, fiindu-i afectată posibilitatea acestuia de a se înscrise la o facultate în perioada producerii efectelor adresei din 24.06.2015, caz în care este vătămat în dreptul său de a avea acces liber la orice formă de învăţământ, timpul efectiv scurs în respectiva perioadă neputând fi recuperat din punct de vedere educaţional. Faţă de aceste considerente, instanţa va admite cererea formulată de către reclamant”, informa Tribunalul Hunedoara.

Ce trebuie să ştie candidaţii
Elevilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior. Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceştia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.


Mai puteţi citi şi:

Sex oral în pauza mare la o şcoală din Orăştie. Ce a păţit elevul de clasa a V-a care şi-a molestat colegul în faţa clasei

Procurorii au finalizat ancheta în dosarul în care un elev de clasa a V-a a fost acuzat că şi-a molestat colegul de 12 ani, în timpul recreaţiei, chiar în faţa colegilor. Potrivit unor mărturii a elevilor care au asistat la scenele din Şcoala Dr. Aurel Vlad, elevul agresor şi-a dat pantalonii jos şi l-a supus pe colegul său la perversiuni.

VIDEO Gestul de omenie al unor elevi de 11 ani: au predat 800 de lei găsiţi în parc. Copiii au oferit o explicaţie fascinantă

Paul şi Dragoş, doi elevi de la Colegiul Naţional Decebal, din Deva, au găsit aproape 800 de lei pe o alee din Parcul municipal Cetate, iar primul lor gând a fost să îi predea autorităţilor.

Şcoala de tortură a făcut prima victimă: directoarea a fost alungată, iar angajaţii sunt cercetaţi, după scandalul copiilor schingiuiţi în camera ororilor

Adriana Coza, directoarea şcolii din Vaţa de Jos, unde ar fi existat o cameră de tortură unde elevii erau agresaţi, a fost înlocuită. Angajaţii unităţii şcolare vor fi cercetaţi disciplinar, iar elevii vor fi consiliaţi pentru a depăşi eventualele traume suferite.

Tânăra care şi-a ucis copila abia născută, aruncând-o în apele Jiului, a cerut să fie lăsată în libertate

Andreea Papp, tânăra acuzată că şi-a ucis copilul nou născut şi l-a aruncat în apele Jiului a fost înfăţişată instanţei Tribunalului Hunedoara, care a decis prelungirea măsurii arestului preventiv.

O fetiţă de şase ani a fost găsită înecată într-un canal. Copila se află între viaţă şi moarte, în timp ce părinţii ei erau în stare avansată de ebrietate

O copilă de şase ani a ajuns în stare critică la spital, după ce s-ar fi prăbuşit într-un canal de drenaj din zona lacului de acumulare de la marginea Haţegului. A fost scoasă din apă de un trecător şi transportată la spital, de unde va fi adusă cu un elicopter la clinica din Târgu Mureş.

Caz revoltător în Petroşani: o tânără de 20 de ani, însărcinată, a fost abandonată de tatăl său într-o maşină răsturnată

Un bărbat din Petroşani s-a răsturnat cu maşina pe care o conducea fără a avea permis auto. În urma accidentului, a fugit de la locul faptei, lăsându-şi fiica de 20 de ani încarcerată în maşină. Tânăra rănită este şi însărcinată.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite