Capcanele mortale ascunse între ruinele coloşilor industriali. Unde se află „raiul şi iadul hoţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragedia de la Uricani: doi oameni au fost prinşi sub dărâmături în timp ce demolau o construcţie a mineri. Foto: ISU Hunedoara.
Tragedia de la Uricani: doi oameni au fost prinşi sub dărâmături în timp ce demolau o construcţie a mineri. Foto: ISU Hunedoara.

Rămăşiţele exploatărilor miniere şi metalurgice şi ale uzinelor care au făcut din Hunedoara cel mai industrializat judeţ al României în anii regimului comunist au devenit locuri periculoase atât pentru mediul înconjurător cât, şi pentru cei care se aventurează pe teritoriul lor

Un lung şir de accidente grave şi tragedii petrecute în ultimii ani pe fostele platforme industriale din judeţul Hunedoara arată pericolele pe care acestea le reprezintă, în lipsa măsurilor de pază şi conservare.

Ziua în care Nicolae Ceauşescu s-a temut de mineri. Gestul uluitor făcut în timpul timpul Grevei din 1977

Noaptea în care iadul s-a dezlănţuit într-o localitate minieră: „M-au trezit urletele şi gemetele de departe“

Explozia torpilelor care a cutremurat Teliucul, marea tragedie minieră ascunsă de regimul comunist

Judeţul Hunedoara, în trecut unul dintre cele mai industrializate ale României, a rămas cu mii de hectare de terenuri ocupate de dărâmături, construcţii dezafectate sau ruinate, halde de steril, locuri poluate cu deşeuri periculoase şi foste perimetre miniere care pot ascunde capcane mortale pentru cei care se aventurează în ele fără a le cunoaşte.

După 1990, când declinul industriei grele a fost „oficializat”, marile uzine şi exploatări miniere din judeţul Hunedoara au fost închise rând pe rând, lăsând în urma lor nenumărate construcţii părăsite. În fostele secţii ale combinatelor Hunedoara şi Călan şi pe teritoriul minelor care au împânzit judeţul au urmat demolările necontrolate, incendiile produse intenţionat şi goana după fier vechi a hoţilor, care, pe lângă distrugerile produse, au făcut şi numeroase victime. La trei decenii de la închiderea primelor uzine ale Hunedoarei, fostele platforme industriale continuă să pună în pericol viaţa şi siguranţa localnicilor. În acelaşi timp, uzinele aflate în curs de închidere urmează acelaşi scenariu al devalizării.

Preparaţia Coroieşti - raiul şi iadul hoţilor

Un astfel de loc este preparaţia de cărbune Coroieşti, din Valea Jiului. A fost înfiinţată la începutul anilor ´60 în municipiul Vulcan, iar în anii 2000, când încă i se mai prevedea un viitor, Guvernul României a investit 16 milioane de dolari în modernizarea ei. Din 2015, a fost închisă, iar în ultimii ani a devenit un fief al hoţilor de cărbune şi de fier vechi.


Incendiu la Coroieşti, provocat de hoţi. Foto: ISU Hunedoara.

incendiu violent preparatia coroiesti foto isu hunedoara

„Preparaţia se află în apropierea cartierului Colonie din Vulcan, locuit de numeroase familii de romi, iar multe dintre ele îşi câştigă existenţa de pe urma furturilor, chiar dacă ajung să îşi pună viaţa în pericol scormonind prin clădirile ei. Paza nu a fost niciodată suficientă pentru a-i opri pe hoţi”, relata, recent, un agent de pază. „Sunt foarte mulţi hoţi, care intră în curţile noastre şi fură tot ce apucă. Sunt organizaţi, sunt mulţi”, confirma Cristian Roşu, administrator special al Complexului Energetic Hunedoara.


Intervenţie pentru alvarea bărbatului prăbuşit în gol, într-un siloz de cărbune. Foto: ISU Hunedoara

coroiesti

În timp ce preparaţia este dezmembrată bucată cu bucată de către hoţi, tragediile nu au întârziat să apară. În 28 iunie, un bărbat care intrase ilegal într-un siloz de cărbune s-a prăbuşit în gol de la peste 10 metri. A fost scos cu greu de pompieri, cu trupul zdobit, însă a murit la spital. Hoţii de fier vechi nu s-au lăsat descurajaţi, iar în urmă cu câteva zile în aceeaşi zonă, au revenit şi au dat foc unei clădiri a Preparaţiei. A fost al doilea incendiu provocat aici în ultimele luni.

Fostele uzine, „locuri interzise”

Minele Uricani şi Paroşeni din Valea Jiului au fost închise la la sfârşitul anului 2017, iar până în prezent construcţiile lor au fost demolate aproape în totalitate. Hoţii au pus şi ei umărul la demolări, grupurile de aşa-zişi „magneţi”, care numărau până la 20 de persoane, putând fi observate frecvent, ziua şi noaptea, acţionând nestingherite.


Mina Uricani. Accidentul mortal din aprilie 2020. Foto: ISU Huendoara.

uricani foto isu hunedoara

În aprilie 2020, la Mina Uricani, în timpul lucrărilor doi muncitori, cu vârste de 30 şi 41 de ani, au murit după ce au fost prinşi sub turnul de extracţie care s-a prăbuşit necontrolat peste ei. Trupurile celor doi au fost găsite după mai multe ore de căutări, sub dărâmături.


Ruine ale combinatului din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

ramasite industriale foto daniel guta

Clădirile dezafectate ale fabricii de talc şi dolomită din Zlaşti (municipiul Hunedoara) au fost şi ele locul unor tragedii. Doi tineri din Hunedoara au murit aici în 2018, electrocutaţi în timp ce încercau să fure componente de cupru dintr-o instalaţie aflată sub tensiune. În apropiere, pe terenul vechii mine de fier Teliuc, un localnic aflat la cules de ciuperci a murit după ce s-a prăbuşit în gol de la peste 20 de metri într-un puţ lăsat neasigurat. În Hunedoara, haldele de steril ale combinatului au făcut şi ele victime: muncitori şi căutători de fier vechi îngropaţi sub tone de zgură.

Fosta platformă siderurgică a municipiului ocupă peste 120 de hectare şi este împânzită de locuri contaminate cu uleiuri, hidrocarburi şi cu alte substanţe toxice şi inflamabile. În ultimii ani, în timpul unor incendii, de aici s-au ridicat deasupra Hunedoarei nori de fum toxic. Proiectele de ecologizare a zonei implică sume uriaşe, pentru care autorităţile speră să atragă fonduri europene.


Ruine ale Minei Petrila. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

ramasite industriale foto daniel guta

Termocentrala Mintia, din vecinătatea Devei, a fost şi ea închisă recent, iar unii dintre foştii săi angajaţi îi prevăd o soartă similară cu a celorlalţi coloşi industriali ai Hunedoarei. „O să fie foarte multe anomalii. Firma de pază nu are ce să asigure acolo, iar dacă nu se intervine direct la nivel de CSAT, să se facă o celulă de criză să se aducă salariaţi cu experienţă, putem să ne luăm adio de la instalaţiile de acolo şi să le considerăm demolate. Apar furturile, incendiile, ca şi la Călan şi Hunedoara, o să avem morţi. Hoţii merg şi nu ştiu ce e sub tensiune”, afirma, recent, Cristian Iştoc, lider de sindicat la Termocentrala Mintia.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Transformarea rapidă a celui mai mare lac de carieră. Mica peninsulă de pe care pescuiau localnicii a dispărut

VIDEO Povestea minelor de fier ale dacilor. Ce soartă a avut „patria fierului” după secole de glorie

Ce salarii au minerii. „Pentru aceşti bani muncim într-o mizerie şi o umilinţă extraordinare”

Porţile spre adâncuri de la Ghelari. Locul emblematic al uriaşei mine din ţinutul fierului VIDEO

Cum arată fosta mină Barza, închisă în urmă cu 15 ani. De aici au fost scoase zeci de tone de aur VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite