Eroii gălăţeni, comemoraţi de veterani şi elevi. Biblioteca şi amfiteatrul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” vor purta numele militarilor

Eroii gălăţeni,
comemoraţi de veterani şi elevi. Biblioteca şi amfiteatrul Liceului Tehnologic
„Anghel Saligny” vor purta numele militarilor

Foto: AMVVD Galaţi

Eroii Armatei României, sublocotenentul p.m. Claudiu Marius Covrig şi sublocotenentul p.m. Ionuţ Cosmin Sandu au fost comemoraţi la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, unde au fost dezvelite şi două plăci comemorative.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” Sucursala Galaţi a organizat împreună cu Garnizoana Galaţi şi Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, un ceremomial militar şi religios închinat memorie a doi infanterişti gălăţeni, căzuţi la datorie în anul 2008, în teatrul de operaţii Afghanistan.

Ceremonialul a început la ora 10,00, la Cimitirul Eternitatea, unde sunt înhumaţi cei doi eroi, cu oficierea de către preotul militar Paul Zaharia a unui serviciu religios, urmat de depunerea de coroane de flori din partea Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, a Garnizoanei Galaţi, a familiei şi a oficialităţilor locale.

Punctul central al cermonialului l-a constituit dezvelirea, la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, a unei plăci comemorative, situată la intrarea în incinta instituţiei de învăţământ cât şi a două plăcuţe care începând de astăzi vor da numele bibliotecii şi amfiteatrului liceului:  sublocotenent post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi sublocotenent post-mortem Claudiu Marius Covrig, ablsolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ.

Preşedintele sucursalei Galaţi, domnul Adrian Baccela a declarat: „Comemorarea celor doi camarazi este o datorie de onoare a noastră, a militarilor gălăţeni. Jertfa făcută de cei doi ofiţeri, pe câmpul de luptă din Afghanistan, stă mărturie asupra curajului şi determinării infanteriştilor gălăţeni. Alături de camarazii mei din cadrul Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi – Sucursala Galaţi am hotărât că cel mai bun loc unde memoria lui Ionuţ şi Claudiu poate fi mai pregnantă în mentalul colectiv nu este decât la liceul unde aceştia au absolvit, iar aici ne bucurăm nespus de sprijinul conducerii instituţei de învăţământ şi a comenzii Garnizoanei Galaţi pentru a duce la bun sfârşit dezideratul nostru. Ne bucurăm de căldura cu care am fost primiţi de elevii şi profesorii Liceului Anghel Saligny şi de faptul că tânăra generaţie a înţeles că are o datorie morală de a-şi celebra eroii, mai ales că, în urmă cu câţiva ani şi cei doi camarazi ai noştri păşeau pe holurile acestei instituţii de învăţământ, gălăţene. ”

Căzuţi la datorie în Afganistan

Pe timpul participării la misiune cu Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei” Galaţi, sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în Afganistan, la data de 13 iunie 2008, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a căzut la datorie, pe data de 20 martie 2008, pe când executa o misiune de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, cu Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei” Galaţi, HUMVEE-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Primul militar al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” Galaţi căzut în teatrul de operaţii Afganistan a fost sublocotenentul (pm) Narcis Sonei,  decedat la 24 aprilie 2005 pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: