Drama medicului genial care a operat-o pe Regina Maria de cataractă. A murit la doar 38 de ani, dintr-o eroare medicală

Drama medicului genial care a operat-o pe Regina Maria de cataractă. A murit la doar 38 de ani, dintr-o eroare medicală

Adela Leonida Paul (stânga), alături de tatăl ei (centru) şi de fratele Paul (dreapta) FOTO Arhiva familiei

Adela Leonida Paul a fost primul specialist român care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei. Datorită priceperii cu totul speciale, a ajuns medic oftalmolog al Casei Regale. Provine dintr-o familie de intelectuali de mare valoare, originară din Galaţi. A murit de tânără, la doar 38 de ani, din cauza unei operaţii nereuşite la ficat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doctoriţa Adela Leonida Paul s-a născut la Galaţi, în 7 aprilie 1890, într-o familie de intelectuali de mare valoare. Tatăl ei, Atanase Leonida, era ofiţer de carieră şi inventator şi a avut contribuţii importante la perfecţionarea tehnicii militare a armatei române, în special în ceea ce priveşte artileria şi sistemele de transmisiuni.

Mama, Matilda (fosta Gill) era fiica unui inginer francez şi era cunoscută în înalta societate de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea ca o persoană erudită, cu cunoştinţe vaste în mai multe domenii.

Soţii Atanase şi Matilda Leonida au avut împreună 11 copii, toţi reuşind să impresioneze în domeniile în care au activat. Câţiva dintre ei se dovedesc geniali: Eliza Leonida Zamfirescu devine prima femeie inginer din Europa (unele surse o dau ca fiind chiar prima ingineră din lume), Dimitrie Leonida devine un mare om deştiinţă (este fondatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti), Gheorghe Leonida este cel care sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus, construită pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro (Brazilia), iar Paul Leonida este un strălucit general al armatei române.

Adela nu putea fi altfel. Avea să devină unul dintre cei mai importanţi medici oftalmologi pe care i-a avut România, cu o contribuţie remarcabilă la dezvoltarea ştiinţei medicale.

Începe să profeseze din anul II de facultate

Adela Leoniada a făcut şcoala primară la Galaţi, a urmat cursurile Liceului de fete „Regina Maria” din Capitală şi apoi Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care a terminat-o în 1916, în toiul Primului Război Mondial.

Este de remarcat faptul că, începând din anul II de facultate, este cooptată de clinica oftalmologică a profesorului Stănculescu (o somitate în domeniu în acea vreme), semn că tânăra studentă avea deja certe calităţi profesionale.

Familia Leonida în 1898 (Adela este în dreapta, jos) FOTO Arhiva familiei

A părăsit Bucureştiul imediat după absolvire, fiind repartizată la Spitalul de Ochi din Iaşi, care devine spital de război, ca mai toate spitalele din Moldova, în perioada 1917-1918. La spitalul ieşean are privilegiul de a-l seconda în operaţii pe renumitul medic francez Dantrelle, de la care învaţă practici chirurgicale de avangardă.

În perioada petrecută la Iaşi (pe atunci capitală a României, căci Guvernul părăsise Bucureştiul aflat sub ocupaţie germană), Adela Leonida îşi cristalizează şi primele cercetări în domeniul oftalmologiei.

Publică - în revistele de specialitate ale vremii, precum „La Presse Medicale” şi „Natura” – mai multe articole despre tratamentul chirurgical al cataractei şi despre aplicarea curentului electric în medicină. Avea să fie, de altfel, primul specialist român care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei.

În 1918, cu puţin timp înainte de încheierea războiului, îşi ia doctoratul în medicină, la Iaşi, cu lucrarea „Complicaţiile tifosului exantematic la ochi”, obţinând calificativul „Magna Cum Laude“. 


                                                                       

În Moldova avea să aibă primele contacte cu familia regală a României. În octombrie 1918, în conacul familiei Hrisoveloni din Ghidigeni, o întâlneşte pentru prima oară pe Regina Maria, care venise la nunta lui Constantin Zamfirescu (fratele cunoscutului scriitor Duiliu Zamfirescu), cu Elisa Leonida, sora Adelei şi prima femeie inginer din Europa.

Medic al Casei Regale, o operează cu succes pe Regina Maria

După terminarea Primului Război Mondial, Adela revine la Bucureşti şi este numită, la doar 29 de ani, directoare a Orfelinatului de orbi Vatra Luminoasă. Imediat după numire, înfiinţează o tipografie care tipărea în Braille (cu simboluri în relief, astfel încât să poată fi „citite” cu degetele de către orbi), în care se vor tipăr ani de-a rândul manuale pentru clasele primare şi de liceu, atît de necesare şcolilor speciale pentru nevăzători.

Sora sa, Natalia Leonida (o cunoscută artistă a acelor vremuri), avea să o ajute la transcrierea partiturilor muzicale, dar şi a operelor din literatura română şi universală. Totul s-a făcut fără plată.

După numai un an, în 1920, se înfiinţează la Bucureşti Spitalul de Ochi „Vatra Luminoasă”, unde Adela va fi primul director. Deja faima i se răspândise, iar Casa Regală a României o numeşte oftalmolog oficial al Curţii şi o împuterniceşte să o opereze de cataractă pe Regina Maria.

Regina Maria a României FOTO wikipedia.ro

Operaţia are succes, iar laudele nu mai contenesc să vină, în presa vremii, la adresa doctoriţei Leonida.

Moare la doar 38 de ani

Adela Leonida se stinge din viaţă în anul 1928, la numai 38 de ani, în plină ascensiune profesională. Potrivit presei interbelice, doctoriţa ar fi murit în urma complicaţiilor suferite în urma unei operaţii la ficat. Incidentul avea să producă au adevărat scandal, unii dintre membrii familiei Leonida acuzându-i de neglijenţă pe medicii care au tratat-o.

Savantul român Gheorghe Gh. Longinescu spunea despre Adela Leonida că era cel mai de seamă medic al generaţiei ei.

„Era înnascută să aline suferinţele bolnavului, prin toată înfăptuirea ei, şi era pregatită, ca puţini alţii, să scape tot ce avem mai scum: vederea. Pentru Adela Leonida Paul a îngriji ochii însemna a lucra ca o artistă la o dantelă fină”, avea să scrie reputatul profesor la scurtă vreme după moartea doctoriţei.

De-a lungul carierei, Adela Leonida (devenită Adela Paul după căsătorie) a efectuat peste 8.000 de operaţii oftalmice, adică peste 500 de intervenţii chirurgicale pe an, ceea ce înseamnă o adevărată performanţă pentru acele vremuri.

Cinic cumva, în Galaţiul natal nu există nici măcar cel mai mic semn de recunoaştere la adresa ilustrei doctoriţe. Nicio stradă şi nici măcar un cabinet medical nu poartă numele genialei Adela Leonida.

CITEŞTE ŞI:

Povestea Elisei Leonida, prima femeie inginer din lume. A studiat în Germania după ce în România a fost respinsă pe criteriul „locul femeii este la cratiţă!“

Povestea enigmaticului sculptor român care a cioplit chipul lui Iisus din Rio de Janeiro. Statuia este şi acum cel mai mare simbol al creştinismului din lume

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările