Cum a fost achitat un primar de acuzaţiile de corupţie după doi ani de procese. Explicaţiile judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Chiriloaie, primarul din Oancea Foto: arhivă Adevărul
Victor Chiriloaie, primarul din Oancea Foto: arhivă Adevărul

Conform procurorilor, Victor Chiriloaie, primarul comunei gălăţene Oancea, a atribuit patru contracte de închiriere a mai multor păşuni fără să organizeze licitaţii publice, inserând şi date false cu privire la numărul animalelor pe care doi fermieri le deţineau în proprietate.

Curtea de Apel Galaţi l-a achitat, pe 26 noiembrie, pe primarul comunei gălăţene Oancea, Victor Chiriloaie, de acuzaţia de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. 

Anterior, edilul primise opt luni de închisoare cu suspendare. Au scăpat de condamnări şi complicii săi. Unul dintre aceştia, Ion Pârvu, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei Oancea, primise 6 luni de închisoare, cu suspendare, iar al doilea presupus partener de fărădelegi al edilului, Petru Palade, fusese condamnat la şapte luni de închisoare pentru aceeaşi infracţiune, tot cu suspendare. Judecătorii au apreciat că nu există suficiente probe care să dovedească acuzaţiile procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că, în perioada 2007-2008, Ion Pârvu şi Petru Palade au depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente încheiate fără respectarea prevederilor legale şi care conţineau date false (adeverinţe, contracte), în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, pentru suprafeţele de 248 de hectare, respectiv 355 de hectare de păşune, pe care nu le deţineau în realitate. 

Cei doi ar fi fost ajutaţi de primar, care le-a atribuit patru contracte de închiriere privind păşunile menţionate mai sus, aflate în administrarea comunei Oancea, fără respectarea procedurii de licitaţie publică. În cuprinsul contractelor, primarul Victor Chiriloaie ar fi inserat date false, spun procurorii, cu privire la numărul animalelor pe care cei doi fermieri le deţineau în proprietate.

Prejudiciul se ridică la 153.274 de lei, iar pentru recuperarea lui judecătorii au pus sechestru pe mai multe imobile şi maşini ale primarului şi celorlate două persoane puse sub acuzare pentru corupţie, însă acesta mai poate fi recuperat acum doar pe calea unei acţiuni civile iniţiate de APIA.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite