Condamnare-record pentru hackerii români care au devalizat bănci din cinci ţări. Pedepsele totalizează peste 110 ani de închisoare

Condamnare-record pentru hackerii români care au devalizat bănci din cinci ţări. Pedepsele totalizează peste 110 ani de închisoare

Foto: arhivă Adevărul

Judecătorii i-au condamnat definitiv pe membrii unei reţele tranfrontaliere de falsificatori de carduri, care s-au folosit de aparatură de skimming pentru a retrage sume substanţiale de bani  de la bancomate de pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, pe 4 mai, pe membrii unei reţele tranfrontaliere de falsificatori de carduri la pedepse ce totalizează peste 100 ani de închisoare, un record în materie penală, şi i-a obligat să restituie peste 650.000 de euro către bănci din toată lumea, care au fost prejudiciate.

Hackerii au primit între doi şi nouă ani de închisoare, doi dintre aceştia fiind achitaţi de instanţă. Reţeaua de hackeri români formată din 25 de persoane a pus pe jar autorităţile din 14 ţări din întreaga lume, după ce aceştia au confecţionat aparatură de skimming, pe  care au folosit-o la diferite terminale ATM sau POS-uri din Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Anglia, Ecuador, Columbia şi Austria.

Datele obţinute astfel erau folosite pentru falsificarea unor carduri, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani de la bancomatele de pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.

Din reţeaua de hackeri făcea parte şi tecuceanul Mihai Marius Enea Haisler, condamnat acum la şase ani de închisoare cu executare, acesta fiind judecat alături de partenerii săi de fărădelegi pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronice, falsificare a instrumentelor de plată electronice, punere în circulaţie a instrumentelor de plată electronice, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic.

La cererea procurorilor  DIICOT au fost efectuate percheziţii domiciliare şi pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, S.U.A. şi Republicii Dominicane. Liderii grupării infracţionale au fost identificaţi ca fiind Gheară Constantin, zis Tică, Ursu Romeo, zis Boenică, Ghiuri Lucian, zis Piticu şi Şerban Relu. Valoarea prejudiciului cauzat fusese estimată iniţial de procurorii DIICOT la 2.000.000 de euro, dar judecătorii au decis în final ca hackerii să restituie băncilor suma totală de 650.000 de euro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările