Ce vor să facă edilii din Galaţi cu  fostele puncte termice, după ce reţeaua publică de încălzire a fost închisă

Ce vor să facă edilii din Galaţi cu  fostele puncte termice, după ce reţeaua publică de încălzire a fost închisă

Unul dintre punctele termice din Galaţi vizate de transformare FOTO C Crângan

Deocamdată, într-un prim program cu o valoare estimată de 566.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), încearcă amenajarea a patru astfel de clădiri, situate în zona Pieţei Centrale şi în cartierele Ţiglina 2 şi Siderurgiştilor Vest.

Administraţia oraşului Galaţi a decis să transforme în spaţii cu altă destinaţie, pe care să le închirieze fie asociaţiilor de proprietari, fie unor entităţi non-profit, toate punctele termice care nu sunt incluse în noua strategie de termoficare.

Vă reamintim că sistemul public de termoficare din Galaţi a fost închis în proporţie de 90% în Galaţi, după ce Consiliul Local a decis să de a subvenţii de până la 3.000 de lei de apartament pentru achiziţia de centrale individuale. Doar în câteva zone, unde reţeaua a fost reabilitată recent, s-a apela la soluţia montării unor centrale de cvartal, în vreme ce restul punctelor termice au rămas nefolosite, în conservare.

Decizia municipalităţii de a valorifica aceste imobile vine pe fondul faptului că ele sunt supuse unei continue degradări dacă nu sunt folosite, dar şi al faptului că în oraş există o criză de spaţii disponibile pentru asociaţiile şi organizaţiile neguvernamentale.

Deocamdată, într-o primă etapă, sunt vizate patru astfel de clădiri, iar luni, 14 octombrie, este termenul limită pentru a fi depuse ofertele din partea firmelor interesate de cele patru contracte, în valoare totală estimată de 566.000 de lei, cu TVA (adică aproximativ 120.000 de euro).

Suma amintită (sau una ceva mai mică, de va stabili la deschiderea ofertelor) va fi folosită pentru reparaţii într-un punct termic (PT) şi trei schimbătoare de căldură (SC), de unde vor fi demontate toate instalaţiile şi se va amenaja în loc spaţii pentru birouri. 

Până în prezent au solicitat sedii de la Primărie, printre altele, Organizaţia Europensionarilor, Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010, Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Galaţi, Asociaţia de pensionari "Seniorii Dunării 2019", Asociaţia „Afaceri Comunităţi Oameni din România”, Asociaţia Romilor „Împreună Progresăm”, Asociaţia Club Sportiv K1 şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România

Contractele sunt identificate astfel: „Reparaţii PT Albatros - Zona Piaţa Centrală Galaţi” (valoare estimată de 100.000 de lei,fără TVA); „Reparaţii SC 113 - Zona Piaţa Centrală Galaţi” (valoare estimată de 135.000 de lei, fără TVA); „Reparaţii SC 9 - Tiglina II” (valoare estimată de 97.500 de lei, fără TVA) şi „Reparaţii SC nr. 65 - Siderurgiştilor Vest, Galaţi” (valoare estimată de 143.695 de lei, fără TVA).

Criteriul de atribuire a fiecăruia dintre contracte este „preţul cel mai scăzut”, iar durata de execuţie este cuprinsă între 20 şi 30 de zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările