Ce soartă va avea conacul în care s-a pus la cale Unirea Moldovei cu Ţara Românească, afectat de inundaţii

Ce soartă va avea conacul în care s-a pus la cale Unirea Moldovei cu Ţara Românească, afectat de inundaţii

sursa: Muzeul de Istorie Galaţi

Conacul lui Costache Negri, locul unde s-a pus la cale Unirea Moldovei cu Ţara Românească, va fi reabilitat cu fonduri europene. Clădirea a fost afectată de inundaţiile din anul 2013, degradarea ei fiind tot mai vizibilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conacul Costache Negri se află în comuna Costache Negri (fostă Mânjina) din judeţul Galaţi, la aproximativ 40 de kilometri de oraşul Galaţi. Omul de cultură şi diplomatul Costache Negri organiza la conac întâlniri de taină cu personalităţile care au făcut posibilă Unirea Principatelor. Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza erau invitaţi frecvenţi ai conacului. 
 
Conacul familiei lui Costache Negri a fost construit la începutul secolului XIX şi a devenit muzeu în anul 1968. În cele şapte săli de expoziţie se regăsesc mobilier şi piese de artă decorativă, din renumite stiluri europene, ce erau la modă în saloanele boiereşti din perioadă. Sunt expuse şi bunuri culturale, cu valoare memorială, legate de personalităţi precum: Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza. 
 
sursa: Muzeul de Istorie Galaţi 
 
Conacul a fost afectat de inundaţiile din 2013. Pentru a-l reabilita, autorităţile locale şi reprezentanţii Muzeului de Istorie au depus o solicitare la Ministerul Culturii pentru a obţine o finanţare cu fonduri europene. 
 
„Conacul a fost reabilitat ultima dată în anul 1996. Atunci s-a făcut, de fapt, o cosmetizare. Degradarea lui este vizibilă şi este important să fie reabilitat. A fost afectat şi de inundaţiile din septembrie 2013, atunci apa în casă era de 10, 15 centimetri. A fost afectată pardoseala, iar acum se simte miros de igrasie, mucegai. În beci a intrat apă, vă daţi seama că a rămas umezeală. Instalaţia electrică prezintă un pericol. Este foarte importantă această reabilitare, nu putem vorbi de un moft. Noi ne bucurăm că în ultimii ani, conacul a devenit o atracţie, în special pentru elevi”, ne-a declarat primarul comunei Costache Negri, Luca Ştefan.
 
sursa: Muzeul de Istorie Galaţi 
 
„Casa Memorială Costache Negri are nevoie de lucrări de consolidare, restaurare şi reabilitare. De aceea, ne-am unit forţele cu Muzeul de Istorie şi autorităţile din Costache Negri pentru a reda strălucirea de altadată a conacului de la Mânjina. Vom solicita fonduri de la Ministerul Culturii pentru a pregăti un proiect amplu de restaurare, pe care să-l depunem pe fonduri europene în momentul în care se vor deschide axele de finanţare”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările