Aparatul care schimbă viaţa pacienţilor cu probleme de vedere: tomograful retinian

Aparatul care schimbă viaţa pacienţilor cu probleme de vedere:
tomograful retinian

Tomograf retinian , sursa: CJG

Spitalul Judeţean Galaţi este una dintre puţinele unităţi medicale din ţară care are în dotare un tomograf retinian pentru investigaţii oftalmologice. Cu ajutorul acestui aparat minune, medicii pot descoperi anumite boli ale ochiului mult mai repede.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalul Judeţean Galaţi are, în premieră, un tomograf retinian. Este vorba despre un echipament medical de ultimă generaţie care analizează complet retina şi nervul optic. Astfel, se poate observa starea de sănătate a nervului optic şi modificările pe care acesta le suferă în timp. 

Potrivit specialiştilor, sunt puţine spitale din România au în dotare un astfel de aparat minune. În plus, pentru primă oară, Spitalul Judeţean dispune şi de un echipament medical care fotografiază în detaliu fundul de ochi.

„Având în vedere pandemia de coronavirus, acest echipament medical creşte gradul de siguranţă, deoarece medicul nu mai este nevoit să stea la doar câţiva centimetri distanţă de bolnav pentru face această investigaţie medicală”, explică preşedintele Consiliului Judeţean Costel Fotea. 

Depistează glaucomul în stadiu incipient şi monitorizează ochii diabeticilor

În plus, cu ajutorul tomografului, medicii descoperi leziuni ale ochiului care înainte nu se puteau observa cu metodele clasice şi pot monitoriza cu adevărat evoluţia în timp a pacientului.„Anumite boli ale ochiului sunt extrem de agresive şi răpesc în scurt timp vederea unui om. Cu ajutorul acestui aparat minune, medicii pot descoperi anumite boli mult mai repede, atunci când se mai poate face ceva pentru salvarea vederii. 

Anumite boli ale ochiului sunt extrem de agresive şi răpesc în scurt timp vederea unui om. De aceea, este vital ca medicii să vadă şi cele mai mici leziuni în stadii incipiente, fie că vorbim de glaucom, de tumori şi hemoragii ale ochiului sau de leziuni interne ale retinei. Cu ajutorul noilor echipamente, medicii fac şi cercetare, pentru a înţelege mult mai bine şi pentru a găsi soluţii în cazul bolilor produse de diabet la nivel ocular”, a adăugat Costel Fotea.
 

Valoarea investiţiei este de peste 1,1 milioane de lei, fonduri din bugetul judeţului Galaţi.

Vă recomandăm şi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările