VIDEO/Hotarul dintre Vrancea şi Buzău este în continuare motiv de dispută/Vezi ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre autorităţile din cele două judeţe

Primarii comunelor care îşi dispută mănăstirea Poiana Mărului s-au întâlnit ieri cu secretarii şi subprefecţii la OCPI Vrancea. Nici reprezentanţii Oficiului de Cadastru nu au găsit o soluţie pentru stabilirea teritoriului pe care să fie inventariată mănăstirea. Singura variantă ar fi o modificare legislativă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarii din cele două comune ce îşi dispută mănăstirea Poiana Mărului, Neculai Noapteş din Jitia - Vrancea şi Gheorghe Beşliu din Bisoca - Buzău au plecat ieri de la şedinţa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Vrancea aşa cum au venit.

Cele două legi prinvind reforma administrativă şi cadastru nu cuprind nicio prevedere pentru astfel de litigii, ambele părţi având documente vechi ce atestă că lăcaşul de cult figurează pe teritoriul lor.

După lungi discuţii aprinse, directorul OCPI Vrancea, Horia Frîncu, a întocmit un proces verbal de mediere în care a prezentat punctele de vedere ale ambelor părţi, solicitând superiorilor de la Bucureşti să soluţioneze cazul. Este primul litigiu de acest gen în împrejurimi.
"Noi am trimis procesul verbal la Bucureşti. Punctele de vedere sunt împărţite şi practic există argumente în susţinerea ambelor poziţii ale celor două comisii. Cei de la Jitia spun ca actualul hotar sa fie reprezentat de limita administrativă stabilită pe hărţile topografice editată de MApN în 1967, care într-un fel au stat la baza reformei administrative din Legea 2 din 1968. Cei din Bisoca susţin să fie păstrată actuala limită rezultată din hărţile de la Cadastru din 1991. Eu susţin varianta Jitia", a declarat Horia Frîncu.

Modificarea legii

Directoarea OCPI Buzău, Olimpia Bădicu, prezentă ieri la discuţii, susţine că situaţia este blocată de un vid legislativ.
"Legea nr. 2 din 1968 privind reforma administrativă nu prevede soluţii pentru rezolvarea unor astfel de litigii, aşa cum face Legea nr. 7 din 1996, de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Trebuie modificată Legea nr.2", este de părerea directorul OCPI Buzău.
Primarii celor două comune au plecat şi mai înverşunaţi decât au venit la întâlnire.


Primarul Jitia Neculai Noapteş şi şeful OCOT Vrancea, Horia Frîncu (dreapta)


"Îi dăm în judecată dacă nu ne dau mănăstirea înapoi. Ea era înregistrată la noi de când a fost atestată din 1730. Noi am reparat-o şi la cutremurul din 1977. Sunt acte. Avem acum aprobat proiect de la CNADR să ducem drumul naţional până acolo. Nu e vorba de bani, ci de respect. Ei au trecut mănăstirea la ei în 1991, că primarul e frate cu părintele care a fost acolo. S-a trasat un contur de graniţă greşit după o poză din avion şi ne-au luat mănăstirea", a spus primarul din Jitia, Neculai Noapteş.

Nici edilul din Bisoca, Gheorghe Beşliu nu s-a lăsat mai prejos. "Pictorul Grigorescu a pictat acolo „Ţăranca din Bisoca" şi nu ţăranca din Jitia. Noi am dus acolo curent electric, apă curentă iar au am cărat cu maşina personală cuie acolo când erau meşterii de reparau. Nu au nicio şansă să o câştige cei din Jitia. Nu este drept să o aibă ei, că nu fac nimic pentru ea", a spus răspicat şi Gheorghe Beşliu, primarul din comuna buzoiană Bisoca.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările