Srilankezi confirmaţi cu Covid-19 la fabrica Sorinei Plăcintă. Ce se întâmplă cu compatrioţii lor rămaşi fără contract

Srilankezi confirmaţi cu Covid-19 la fabrica Sorinei Plăcintă. Ce se întâmplă cu compatrioţii lor rămaşi fără contract

Firma fostului ministru Sorina Bucuraş

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a luat o serie de măsuri după ce şapte muncitori din Sri Lanka de la fabrica de confecţii a fostului ministru al Tineretului Sorina Plăcintă au fost depistaţi pozitiv coronavirus. Astfel, contacţii acestora au fost izolaţi pentru a fi evitată răspândirea infecţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şapte muncitori din Sri Lanka, aflaţi la Focşani pentru a munci într-o fabrică de confecţii aparţinând fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Bucuraş (fostă Plăcintă), au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus.

Din primele informaţii, ei ar fi contractat virusul de la o colegă de serviciu, româncă, fiind internaţi la Spitalul Municipal Adjud, apoi transferaţi la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat.

“În prezent, persoanele care au prezentat simptomatologie au fost testate şi, în funcţie de situaţie, DSP Vrancea a dispus măsura de izolare la domiciliu pentru contacţii apropiaţi cazurilor confirmate de COVID-19 pentru o perioada de 14 zile, începând cu data ultimului contact, desemnarea unei persoane responsabile cu efectuarea monitorizării stării de sănătate a persoanelor izolate, în locaţia din Garoafa, din rândul angajaţilor proprii sau prin Serviciul de medicina muncii, monitorizarea zilnică a temperaturii corporale şi urmărirea semnelor de infecţie respiratorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea, Silviu Stanciu.

În total, sunt 51 de muncitori din Sri Lanka în acea fabrică şi în prezent sunt toţi în izolare într-un spaţiul de locuit de la marginea comunei Garoafa, acolo unde sunt cazaţi de la venirea lor în România.

Unii dintre ei şi-au încheiat contractul şi nu se pot întoarce în ţara de unde au venit din cauza anulării zborurilor, fiind ajutaţi de Crucea Roşie. Ei s-au arătat indignaţi de condiţiile în care stau în locuinţele modulare de la Garoafa şi au acuzat conducerea fabricii că o parte dintre ei au fost concediaţi fără motiv.

“21 de persoane au fost date afară, fără niciun motiv. Când a început această epidemie, câteva persoane au avut simptome, s-au simţit rău şi au stat acasă vreo două zile. Când s-au întors la muncă, i-au dat afară. Din motive disciplinare. Pentru cele 21 de persoane concediate, compania nu a asigurat mâncare, apă, nimic. Doar cei de la Crucea Roşie ne-au ajutat”, au acuzat muncitorii.

Administratorul firmei de confecţii din Focşani, unde lucrează muncitorii din Sri Lanka, a trimis un comunicat de răspuns faţă de cele apărute în spaţiul public.

”Toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat şi respectă reglementările în vigoare, referitoare la legislaţia muncii, la drepturile şi libertăţile persoanelor şi la normele de securitate în muncă şi sănătate publică. Noi asigurăm în continuare protecţie socială şi condiţii normale de muncă pentru toţi angajaţii societăţii noastre, chiar şi în contextul acesta dificil. Suntem deschişi faţă de orice instituţie abilitată cu atribuţiuni de a face verificări”, se menţionează în comunicatul firmei de confecţii, administrată de Sorina Bucuraş.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea susţine că aceste contracte au fost încetate cu acordul părţilor sau pentru motive disciplinare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările