PORTRET / Enache Mîndrescu este un profesor mereu tânăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A parcurs toate treptele din învăţământul vrâncean, calităţile sale de dascăl autentic ajutându-l să obţină performanţe de excepţie.

Profesorul de limba şi literatura română Enache Mîndrescu se poate lăuda că în cei 45 de ani petrecuţi la catedră a avut parte de numeroase împliniri, cartea sa de vizită recomandându-l drept unul dintre cele mai respectate cadre didactice din Vrancea.

În întreaga sa carieră a urcat toate treptele profesionale, fiind înzestrat cu vocaţie pentru această meserie.

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot pe acest palier al învăţământului aş merge şi tot ca profesor de limba şi literatura română, care îţi oferă şansa de a face educaţie prin sensibilizare. Să ţinem seama că sufletul unui elev este ca un cămin care trebuie încălzit, iar cel care este dator să facă acest lucru este părintele de suflet, dascălul", îşi justifică menirea Enache Mîndrescu.

Activitatea sa didactică este una prodigioasă, bazată pe performanţă. A activat ca profesor la ţară, la Gologanu, apoi a fost director de şcoală la Mîndreşti şi Şcoala „Nicolae Iorga" din Focşani, profesor la Şcoala „Anghel Saligny", la Colegiul Economic, Liceul Pedagogic, Colegiile Naţionale „Unirea" şi „Al. I. Cuza", dar a îndeplinit şi funcţia cea mai înaltă în învăţământul vrâncean, respectiv de inspector general şcolar.

Performanţă la catedră

Timp de zece ani a avut 45 de elevi premiaţi la fazele naţionale de limba şi literatura română, din care opt cu premiul întâi.

De asemenea, a reprezentat Vrancea timp de opt ani în comisia naţională de limba română, fiind autorul a peste 60 de studii publicate în reviste de specialitate precum Tribuna Învăţământului, Didactica, Excelsior, Revista de Pedagogie, la care se adaugă sute de articole în presa locală şi naţională.

„Mi-a plăcut să călătoresc în învăţământ, dar nu la clasa a II-a, ci la clasa I, ca să obţin performanţă. Dumnezeu mi-a dat această menire să devin părinte de carte să le pot fi de folos copiilor. Efortul meu a fost de multe ori răsplătit cu cele mai înalte titluri care se acordă în învăţământ. Mă laud cu elevii mei, peste 40 dintre ei călcându-mi pe urme ca profesori de limba şi literatura română, alţii îmbrăţişând diferite meserii, cum ar fi jurişti, judecători, procurori, ofiţeri, ziarişti.
Este imposibil să fac 20 de paşi pe stradă şi să nu mă întâlnesc cu cineva care să-mi amintească că i-am fost profesor. Sunt elevi care nu te uită niciodată"
, ne mărturiseşte Enache Mîndrescu.

Din această cauză spune că îşi acompaniază elevii şi la evenimentele plăcute din viaţa lor, cum ar fi nunţile sau botezurile.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt calităţile pe care trebuie să le îndeplinească un adevărat profesor?

În accepţiunea mea, unui dascăl de valoare îi trebuie trei calităţi majore: profesionalism, pasiune, prestanţă. Eu îi spun vitamina PPP. Profesorul trebuie să fie în permanenţă student, să fie informat, actual, carismatic, cu simţul umorului, cu lecţia mereu finisată.

Vă deranjează ceva în actualul sistem de învăţământ?

Mă îngrijorează că se discută despre reformă, dar creşte mediocritatea în învăţământ. Multe lucruri nu sunt bine articulate. Sufăr când văd că o şcoală e în prag să se destrame. Şcoala şi Biserica sunt punctele luminoase din viaţa unei comunităţi.

Ce-i place

Îmi place în mod deosebit mitologia universală şi în special cea indiană. Este ceva extraordinar. De asemenea, îmi plac călătoriile, dar şi fotbalul, pe care l-am practicat în tinereţe. Îmi plac mâncărurile ţărăneşti tradiţionale.

Ce nu-i place

Nu-mi place limbajul vulgarizat al străzii, care a luat amploare, comportamentul care frizează civilitatea străzii. Nu-mi place când văd că se taie un copac. Locuiesc în apropierea Grădinii Publice şi am văzut zilele astea că s-au tăiat mulţi arbori. Sunt un adept al ecologizării sufletului prin natură.

Profil

Născut. 19 iulie, 1943, Mîndreşti-Focşani
Studii. Facultatea de Litere, Univ. Bucureşti
Ocupaţia. Profesor limba şi literatura română C.N. „Al. I. Cuza"
Familia. Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite