FOTO Ţarina şi Dumbrăviţa, pepinierele care asigură de peste jumătate de secol puieţii pentru împăduriri într-un judeţ din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepiniera de la Ţarina  FOTO: Romsilva
Pepiniera de la Ţarina  FOTO: Romsilva

Pepiniera Silvică Ţarina este una dintre cele mai importante pepiniere silvice din Vrancea, fiind amplasată în zona de munte a judeţului, mai exact în localitatea Nereju, aparţinând Ocolului Silvic Focşani. Cea mai mare pepineră din jdeţ se află la Dumbrăviţa.

În fiecare an, în pepiniera Ţarina sunt produşi puieţii forestieri pentru campaniile de împăduriri.

Aici, angajaţii Ocolului Silvic Focşani, silvicultori cu mare experienţă, cultivă şi îngrijesc, de la stadiul de sămânţă şi până la cel de puiet, puieţi forestieri utilizaţi la regenerarea fondului forestier.

Pepiniera a fost înfiinţată în anul 1972 şi se întinde pe o suprafaţă de 3,7 hectare, teren destinat culturilor forestiere, şi sunt produşi puieţi din mai multe  specii, precum brad, molid, pin negru, pin strob, larice, fag, paltin de munte.

Puieţii sunt produşi din sămânţă şi rămân în solarii un an sau doi, apoi sunt repicaţi în câmp şi astfel plantele sunt călite şi adaptate condiţiilor din zonă.

Numai în ultimii trei ani din Pepiniera Silvică Ţarina au fost utilizaţi 900.000 puieţi forestieri, dintre care 100.000 în campania de împăduriri din această primăvară pentru regenerarea suprafeţelor administrate de Direcţia Silvică Vrancea, precum şi de alţi administratori de fond forestier.

"În această primăvară, am avut un program de împăduri integrale de 8,56 de hectare iar completări am făcut pe o suprafaţă de 5,66 hectare. Alte 145 de hectare din programul de împăduriri sunt din regenerări naturale", ne-a declarat Victor Dumitru, director al Direcţiei Silvice Vrancea.

Mai mare decât pepiniera Ţarina este Pepiniera Silvică Dumbrăviţa, administrată de Direcţia Silvică Vrancea prin Ocolul Silvic Focşani. Aici se produc, pe lângă puieţii forestieri necesari campaniilor de împăduriri, arbori şi arbuşti ornamentali.

"La Pepiniera Dumbrăviţa, colegii noştri din cadrul Romsilva - Ocolul Silvic Focşani cultivă şi îngrijesc 1.100.000 puieţi forestieri şi peste 50.000 plante ornamentale. Principalele specii forestiere produse în Pepiniera Dumbrăviţa sunt din categoria foioaselor: gorun, stejar pedunculat, frasin, cireş, paltin de munte, tei, plop euroamerican, plop negru, măces, salcâm, gladită etc. Adaptându-se cu succes la cerinţele actuale ale pieţei, colegii noştri silvicultori şi-au diversificat oferta pentru cât mai mulţi oameni doritori să aibă curţi şi grădini amenajate cu plante ornamentale", potrivit inginerului Cristian Mutică, de la Direcţia Silvică Vrancea.

Pepiniera silvică Dumbrăviţa a fost înfiinţată în 1963 şi are o suprafaţă de peste 45 de hectare.

Pentru campania de împăduriri din primăvara anului 2020, au fost utilizaţi din Pepiniera Silvică Dumbrăviţa 320.000 puieţi forestieri, totodată au fost vândute 3000 plante ornamentale.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite