Cum îţi faci asigurare obligatorie la casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În principiu, această asigurare presupune despăgubirea proprietarilor pentru daunele provocate de calamităţile naturale. Termenul limită până la care trebuie încheiată o poliţă de asigurare a trecut, însă amenzile din partea Primăriei pot fi aplicate din august 2012.

Vrâncenii au avut la dispoziţie aproape un an în care să îşi asigure casele. Termenul limită iniţial a fost 15 ianuarie, modificat ulterior în 15 iulie 2011, pentru ca mai poi să fie prelungit până la 5 august. Primarii vor putea sancţiona însă persoanele care nu şi-au asigurat locuinţele abia din luna august a anului viitor.

Preţuri mici

Cei care nu au încă o asigurarea facultativă sau obligatorie pentru proprietăţile deţinute trebuie să ştie că prima de asigurări costă 10 sau 20 de euro pe an.

„În cazul locuinţei de tip B cu pereţi exteriori din paiantă se plăteşte o poliţă de 10 euro pe an, iar suma asigurată în acest caz este de 10.000 de euro. Pentru locuinţele de tip B, adică pentru construcţiile cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn poliţa costă 20 de euro pe an, suma asigurată fiind de 20.000 de euro pe an", ne-a spus Georgeta Fodoroiu, consultant financiar.

Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asistaţii social, primele de asigurare vor fi achitate de administraţii din bugetele locale.

Poliţa de asigurare a locuinţei se poate încheia fie la sediul asiguratorului, fie la domiciliul clienţilor.

Documentele necesare pe care trebuie să le prezinte proprietarii sunt cartea de identitate a celui care încheie asigurarea, actul de proprietate al locuinţei sau, după caz, certificatul de moştenitor sau de succesiune.

Asiguratorii menţionează că nu este necesară încheierea de către proprietar a acestei poliţe, de exemplu şi copiii pot face acest lucru în numele părinţilor.

Cei care în prezent deţin o poliţă de asigurare facultativă vor trebui să încheie una obligatorie în decurs de un an de la aplicare, însă numai după ce expiră cea opţională.

Poliţa trebuie încheiată în termen de cinci zile de la expirarea celei facultative.

Totodată există şi posibilitatea ca persoanele care deţin o asigurare opţională să primească acasă după terminarea perioadei de graţie de şase luni, o notificare prin care să fie amendate pentru că nu şi-au încheiat o asigurare obligatorie.

În acest caz, proprietarii trebuie să se prezinte la Primărie pentru a face dovada deţinerii încă a unei poliţe facultative valabile.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite