Câţi români îşi caută leacul pe internet şi evită vizita la medic fiindcă „n-au timp“. Rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj

Câţi români îşi caută leacul pe internet şi evită vizita la medic fiindcă „n-au timp“. Rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj

Jumătate dintre romani aleg să nu îşi facă setul anual preventiv de analize şi doar 2 din 10 sunt interesaţi de o asigurare privată de sănatate. Datele sunt desprinse dintr-un sondaj online desfăşurat în cadrul campaniei naţionale de informare "Totul despre asigurările de sănătate".

Ştiri pe aceeaşi temă

Sondajul s-a desfăşurat online, în două etape: între 20 noiembrie - 11 decembrie 2019, respectiv 20 ianuarie - 10 februarie 2020, la acesta răsapunzând 5.824 de persoane - dintre care 59% femei şi 41% bărbaţi. 44% dintre respondenţi au vârste cuprrinse între 35-55 de ani, 29% au peste 55 de ani, iar 17% între 26 şi 34 de ani.


Astfel, 48% dintre respondenţi au declarat ca nu îşi fac, o dată pe an, un set de analize complet. 30% spun că nu au timp, 18% declară că este un proces foarte complicat, iar 13% consideră că nu au nevoie de analize pentru că sunt sănătoşi.  

În plus, 7 români din 10 (69%) caută pe net informaţii atunci când nu se simt bine şi încearcă să-şi pună singuri un diagnostic. În urma căutărilor, 48% au declarat că s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, în timp ce 17% nu au luat nicio masura.
 
Aproape 2 din 10 romani (19% dintre respondenţi) au declarat că nu au asigurare privată de sănătate, dar doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni. De asemenea, 24% au o astfel de poliţă de la serviciu, iar alţi 5% dintre respondenţi au declarat că şi-au cumpărat singuri asigurarea de sănătate. 52% dintre participanţii la sondaj nu au o asigurare privată de sănătate şi nu doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni.

Întrebaţi ce sumă ar fi dispuşi să aloce lunar pentru servicii private de sănătate, 29% au menţionat între 50 - 100 de lei, 16%, sub 50 de lei, 14%, între 100 - 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. 
36% dintre participanţii la sondaj nu ar fi dispuşi să aloce nici măcar un leu pentru servicii private de sănătate.
 
"Totul despre asigurările de sănătate" este o campanie naţională de informare dedicată asigurărilor de sănătate, dar şi unui stil de viată sănătos, lansată de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: