Vasile Bănescu, reacţie după atacurile venite de la Constanţa: Problema (re)înfiinţării unei mitropolii la Tomis este definitiv închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Bănescu a reacţionat după ce, în cadrul unui eveniment organizat de Arhiepiscopia Tomisului, au fost lansate mai multe atacuri la adresa patriarhului.

În cadrul simpozionului internaţional „Tomisul, izvor cultural şi spiritual în promovarea identităţii româneşti în ţară şi peste hotare”, desfăşurat miercuri, 26 mai, la Arhiepiscopia Tomisului, a fost ridicată din nou problema reactivării unei mitropolii la Tomis, dar au fost lansate şi atacuri directe la adresa patriarhului Daniel.

Profesorul Constantin Barbu a fost cel care l-a întrebat public pe Patriarhul României dacă şi-a scris singur cartea despre Constantin Brâncuşi: „Nu“, dă el răspunsul şi cere presei să facă o analiză şi a tezei sale de doctorat, pe care o suspectează de plagiat. „Să prezinte manuscrisul“, îi cere el conducătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis un răspuns personal referitor la situaţia tensionată pe care Arhiepiscopia Tomisului o întreţine.

„În probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreştină, singura instituţie îndrituită să se pronunţe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanţă platonică a termenului, improvizate pentru a evidenţia cu emfază şi festivism „importanţa unui anume punct pe harta lumii”.

Orice documente menite să pună în lumină elemente „noi” din istoria unui spaţiu geografic sau religios-cultural românesc ar trebui să fie aşadar orientate de onestitatea ştiinţifică şi intelectuală spre cercetarea şi validarea autenticilor specialişti în domeniu din cel mai înalt for cultural al ţării (Academia Română), nu prezentate local, hilar, exaltat şi ditirambic ca fiind epocal revelatoare pentru „cunoaşterea” unor lucruri deja bine cunoscute, sau pentru lansarea  unor incontrolabile şi dezarticulate speculaţii.  

Nimeni, cu atât mai puţin specialiştii în istoria creştinismului din Academia Română şi din Biserica Ortodoxă Română, nu minimalizează patrimoniul arheologic paleocreştin şi martirologic ortodox din Dobrogea. Dimpotrivă. Vechimea unor rădăcini nu trebuie să devină însă obiectul unei idolatrii sau pretextul unei restauraţii a lucrurilor cristalizate calm în istoria şi organizarea administrativă a Bisericii, ci rădăcina unei responsabilităţi morale la înălţimea căreia ar trebui să tindem a ne ridica toţi cei ce se întâmplă să perorăm despre un strălucit trecut, la meritele căruia nu am contribuit personal cu nimic.

Pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria „Sfântului Sinod”, forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacţii inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial, perceput greşit ca înaltă atenţie de persoane ahtiate de ea”, a transmis Bănescu.

Citeşte şi:

Teodosie sfidează Patriarhia şi continuă „cruciada” pentru Mitropolia Tomisului. Patriarhul Daniel, acuzat de plagiat

S-a semnat contractul de finanţare pentru extinderea unui drum la patru benzi în portul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite