SUBIECTE BAC 2013 / Peste 6.700 de elevi din CONSTANŢA susţin vineri proba la alegere

SUBIECTE BAC 2013 / Peste 6.700 de elevi din CONSTANŢA susţin vineri proba la alegere

6.775 de absolvenţi de liceu din judeţul Constanţa susţin vineri, 5 iulie, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 - proba la alegere, în funcţie de profil. Adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE
UPDATE La ultima probă a Bacalaureatului 2013 susţinută vineri, 5 iulie, s-au înregistrat două incidente, pentru care Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a solicitat intervenţia Poliţiei.

La centrul de examen de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa, într-o sală de examen, un membru al comisiei şi inspectorii şcolari care monitorizau desfăşurarea examenului au găsit un pachet de şerveţele în care se aflau câteva bancnote de 50 de lei.

Totodată, la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa au găsit subiecte rezolvate şi fotocopiate pe băncile a doi candidaţi.

Poliţia şi Parchetul, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, au deschis o anchetă în ambele cazuri. Autorităţile promit că vor lua măsuri pentru pedepsirea celor vinovaţi.

La ultima probă a Bacalaureatului, cei mai mulţi candidaţi din Constanţa au ales să dea examen la Biologie.

Statistica Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa arată că la Biologie vegetală şi animală dau examen 1.824 elevi, iar alţi 1.136 elevi dau la Anatomie şi Fiziologie umană, Genetică şi Ecologie umană. La Geografie sunt testaţi 2.204 candidaţi.

La Fizică sunt înscrişi 731 elevi. La Chimie anorganică (filiera Tehnologică) dau 202 elevi, la Chimie organică (filiera Teoretică) – 143 elevi, la Chimie organică (Teoretică) – 36 elevi, iar la Chimie anorganică (Tehnologică) – 26 elevi.

La Fizică (filiera Teoretică) susţin examen 175 elevi, la Informatică – 100 elevi, la Logică – 74 elevi, la Economie – 67 elevi, la Sociologie – 32 elevi, la Psihologie – 27 elevi, la Filosofie – 15 elevi.

Examenul de Bacalaureat 2013 se încheie vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care sunt aşteptaţi să participe 6.755 de elevi din judeţul Constanţa înscrişi pe listele de Bac 2013.
 
Bacalaureatul de anul acesta se încheie cu testarea cunoştinţelor elevilor la materia opţională de profil, la alegere dintre fizică, biologie, chimie, informatică, geografie, filosofie, logică, psihologie, economie şi sociologie.
 
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul acesta la Biologie (aproape 68.000), Geografie (aproape 56.500), Fizică (peste 14.000) şi Chimie (în jur de 10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica.
 
Candidaţii care susţin, vineri, proba la fizică, chimie, biologie sau informatica au absolvit profilul  Real din filiera teoretică, profilul Tehnic şi cel de Resurse Naturale şi Protectia Mediului din filiera tehnologică. De asemenea, şi cei care au terminat profilul Militar din filiera vocaţionalaă dau examen la una din aceste probe.
 
Probele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, sunt susţinute de candidaţii care au absolvit profilul Umanist din filiera teoretică, profilul Servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar.
 
Sfaturile profesorilor pentru ultima probă
 
Profesoara de Biologie Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Capitală susţine că elevii aleg aceasta materie pentru că se poate învăţa uşor şi nu ridică la fel de multe probleme ca Fizica sau Chimia. Ea a mai spus că primul subiect este unul simplu, de încălzire, la care elevii trebuie să rezolve câteva întrebări-grilă, iar abia la subiectele II şi III se cer explicaţii mai elaborate, exerciţiile fiind mai dificile. „De obicei, în anii anteriori, la prima problemă s-a dat din circulaţie şi la a doua s-a dat din genetică“, a explicat profesoara într-o lecţie video publicată pe adevarul.ro în cadrul campaniei „adevarul.ro te meditează pentru Bac“.
 
O altă probă preferată de elevi este cea la Geografie. Nicoleta Beliciu, profesor de Geografie la Colegiul Naţional ”Grigore Moisil” din Bucureşti, susţine că examenul la această materie nu este unul dificil şi tocmai de aceea mulţi elevi o aleg ca proba opţională de la Bac. 
 
Profesorul George Trifan, care pregăteşte olimpici la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică (ICHB) din Capitală a explicat, de asemenea în cadrul unei lecţii video adevarul.ro, că „numai elevii care au studiat Informatica intensiv în liceu o aleg ca probă opţională la Bac, altfel cei de la profilul Real aleg alte materii mai simple“.
 
Calendar Bacalaureat 2013
 
5 iulie - proba la alegere a profilului 
8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00
9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
12 iulie - afişarea rezultatelor finale
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările